luni, 31 august 2020

Prăjitura Teo cu iaurt

Este o prăjitură pufoasă cu aromă de fructe de pădure și ciocolată. Blatul este cel de la prăjitura cu vișine , doar că aici se taie în 24 de cuburi care se așază apoi într-o tavă mai mare, lăsând un spațiu de aprox. 1cm  între ele. Se toarnă deasupra crema de iaurt și se bate bine tava de masă, astfel încât crema să pătrundă printre cuburi. În felul acesta se formează dungi de forma literei T pe fiecare cub.
Și pentru că Teodorei mele îi place mult această prăjitură, am numit-o după numele ei!

vineri, 24 iulie 2020

Dulceață de caise

Aromată, dulce - acrișoară, cu o culoare frumoasă, dulceața de caise este printre cele mai bune dulcețuri încercate de mine. Se poate consuma ca atare sau se poate folosi în multe rețete de prăjituri cu blat sau foi și se potrivește bine cu clătitele, fie ele românești sau americane. Se prepară ușor și repede.

vineri, 17 iulie 2020

Ruladă cu vișine proaspete și ciocolată

Dintre toate ruladele încercate de mine, cea cu ciocolată și vișine proaspete rămâne cea mai bună, după părerea mea. Gustul acrișor și aromat al vișinelor se potrivește foarte bine cu blatul pufos de cacao, frișca și glazura de ciocolată.
După rețeta Chocolate Cherry Cream filled - Log din revista Country Woman.

joi, 18 iunie 2020

Musaca de cartofi

 Straturi de cartofi și carne tocată, acoperite cu cașcaval, smântână și ou, lăsate la cuptor să se pătrundă bine și să se rumenească pe deasupra. O mâncare bună și sățioasă, foarte cunoscută la noi.

luni, 8 iunie 2020

Tort de morcovi cu cremă de brânză

Un blat umed cu aromă de scorțișoară și vanilie, cu morcovi rași, nucă măcinată și o cremă fină de brânză dulce cu vanilie și lămâie. Un tort delicios!
După rețeta americană Carrot Cake ușor îmbunătățită, din 4 ouă mari, pentru o tavă rotundă cu diametrul de 25 cm.

joi, 28 mai 2020

Foaie simplă de ruladă (rețeta de bază)

Este o foaie simplă, pufoasă, din 4 ouă mari, pentru o tavă dreptunghiulară de 27cm / 37cm. O puteți umple cu crema preferată de unt, cremă fină de brânză sau  cu frișcă și fructe. Se prepară rapid și ușor.
După rețeta americană  Basic Cake Roll din cartea M.Country-Style Recipes.

duminică, 24 mai 2020

Pui brezat cu sos de smântână și tarhon

Carnea de pui se tăvălește prin făină, se prăjește puțin, apoi se gătește la cuptor cu o cană de supă, vin, ceapă și usturoi și se servește peste paste tagliatelle, împreună cu un sos de smântână, mazăre și tarhon. Este o mâncare foarte gustoasă și ușor de preparat.
După rețeta Kaufland Pui brezat în sos cremos cu ierburi.

luni, 30 martie 2020

Prăjitura Agneza, cu strat

Este o prăjitură delicioasă cu blat din albușuri și nucă măcinată, strat de gălbenușuri și cremă de cacao. Mama obișnuia să ne-o prepare pentru zilele de sărbătoare. Și ce greu era în vremea aceea (prin anii '80, ''epoca de aur'', cică!!) să găsești unt și ouă, dacă locuiai la oraș, la bloc. Poate tocmai din acest motiv mi-a rămas în memorie, și mi se părea atât de bună, prăjitura aceasta. Merită încercată!

miercuri, 4 martie 2020

Carne cu morcovi, portocale și hrișcă

Hrișca are un conținut bogat de fibre, proteine, antioxidanți și nu conține gluten. Este bună pentru sănătatea inimii, previne diabetul și tulburările digestive. Iată aici o rețetă în care hrișca se alătură cărnii împreună cu morcovii și portocalele. O combinație reușită de arome și texturi!
După rețeta Pork Chops with Carrots and Toasted Buckwheat

miercuri, 25 decembrie 2019

Tort Trio de ciocolata

Este un tort ușor, cremos cu gust intens de ciocolată. Foarte bun! Copiii (și nu numai) l-au mâncat cu poftă, de ziua Teodorei, anul acesta. Baza celor trei straturi de ciocolată este o budincă din gălbenușuri, lapte și vanilie de Bourbon. Fructele acrișoare completează foarte bine gustul și textura cremoasă a tortului. 

joi, 12 decembrie 2019

Islere

Sunt niște biscuiți simpli cu unt și nucă, fără ouă și fără praf de copt, lipiți doi câte doi cu o cremă delicioasă de ciocolată. Pot fi lipiți și cu gem acrișor, la alegere, iar deasupra se ornează cu ciocolată topită. Foarte fragezi și foarte buni, se topesc în gură (și de pe farfurie :))!!!

miercuri, 13 noiembrie 2019

Conopida cu brânză, la cuptor

Peste conopida fiartă puțin se toarnă un sos din lapte, făină, unt și brânză cheddar si se acoperă cu un strat de pesmet și brânză rasă. Se pune la cuptor până se topește brânza. Poate fi o garnitură potrivită pentru o carne de pui prăjită ușor. Foarte gustoasă!

marți, 24 septembrie 2019

Aperitiv cu ardei si vinete

Acest aperitiv cu gust dulce-acrișor se aseamănă cu tradiționala zacuscă. Spre deosebire de aceasta, însă, conține puțin oțet și zahăr. Se prepară relativ repede, având în vedere că legumele nu se coc înainte, ci doar se fierb puțin într-un lichid format din apă, sare, zahăr și oțet. Legumele se toacă și apoi se lasă să scadă la foc mic, timp de o oră, adăugând ulei, treptat, în cantități mici.
Fiind rețeta mamei, nu poate fi decât bună! Vă invit să o încercați!

marți, 9 iulie 2019

Pui cu sos dulce acrișor

Este un sos cu piept de pui, legume, ananas și castane, cu gust dulce - acrișor, care se servește peste orez fiert. Rețeta se prepară ușor și este pentru 6 - 8 persoane.
După rețeta Sweet & Sour Chicken, din cartea Mennonite Country-Style Recipes.

joi, 13 iunie 2019

Albă ca zăpada

Oare este vreun român care să nu fi auzit de prăjitura Albă ca zăpada? Cei din generația mea au gustat-o sigur! Este prăjitura cu foi și cremă de lămâie, cu care mamele noastre ne-au îndulcit copilăria. Face parte din categoria prăjiturilor vechi, dar bune. Se prepară relativ ușor, însă trebuie lăsată timp de o zi la frigider, până se frăgezesc foile. Este aromată, delicioasă și răcoroasă!
Aici am încercat rețeta din revista PRACTIC Cărticica practică nr.2 / 2015.

luni, 3 iunie 2019

Foi cu cremă de lămâie și ciocolată

Foile sunt cu smântână și unt, iar în două dintre ele se pune cacao. Deasemeni, într-o parte din cremă se pune cacao, iar în restul zeamă și coajă de lămâie. Este o prăjitură dulce-acrișoară, și frumoasă și gustoasă, care dispare repede de pe farfurie!

miercuri, 22 mai 2019

Prăjitură cu vișine și cremă de gălbenușuri

Este o prăjitură delicioasă, cu gust intens de ciocolată, vișine și cremă fină de frișcă și vanilie. Blatul este după rețeta de chec cu albușuri, a Violetei de la Caietul cu rețete, este foarte bun și simplu, dar eu am ales să-l acopăr cu crema cu gălbenușuri de la prăjitura cu cocos. O combinație reușită!

joi, 16 mai 2019

Best ever muffins

Aceste brioșe cu afine sunt delicioase, sunt numai bune de pus în pachețel la școală, pentru cei mici, dar și de savurat alături de o cafea, dimineața, pentru cei mari. Se prepară foarte ușor și rapid. Se pot adăuga, pentru un plus de gust, nuci și bucățele de ciocolată.
După rețeta americană Best ever muffins.


miercuri, 15 mai 2019

Frittata cu broccoli și roșii

Este o mâncare cu ouă, brânză și legume, care poate fi servită ca mic dejun, ori ca o garnitură alături de o carne fragedă și o salată de sfeclă roșie, la prânz. Se prepară rapid și ușor.

marți, 23 aprilie 2019

Cozonac

Fie că sunt cu nucă, fie că sunt cu mac, cu stafide sau rahat, cozonacii sunt întotdeauna buni. De această dată am folosit doar gălbenușurile de la ouă și ulei amestecat cu unt topit, iar cozonacii au ieșit fragezi și pufoși. Rețeta este pentru patru cozonaci medii, doi împletiți și doi simpli.