marți, 24 septembrie 2019

Aperitiv cu ardei si vinete

Acest aperitiv cu gust dulce-acrișor se aseamănă cu tradiționala zacuscă. Spre deosebire de aceasta, însă, conține puțin oțet și zahăr. Se prepară relativ repede, având în vedere că legumele nu se coc înainte, ci doar se fierb puțin într-un lichid format din apă, sare, zahăr și oțet. Legumele se toacă și apoi se lasă să scadă la foc mic, timp de o oră, adăugând ulei, treptat, în cantități mici.
Fiind rețeta mamei, nu poate fi decât bună! Vă invit să o încercați!

Ingrediente:
4 kg vinete,
4 kg ardei kapia sau gogoșari (sau puteți pune amestecat, kapia și gogoșari),
2 litri apă,
250 ml oțet,
300 g zahăr,
5 liguri sare mare (pentru conserve),
1 litru ulei,
piper, după gust, opțional.
Mod de preparare:
Se spală ardeii, se îndepărtează cotorul  și semințele, apoi se taie în 4 sau în 8 bucăți.
Într-o cratiță mare se pun la fiert apa, oțetul, zahărul și sarea. Când lichidul clocotește se adaugă bucățile de ardei. Se lasă să se pătrundă pe ambele părți, apoi se scot și se pun să se scurgă într-o sită mare.
Vinetele se curăță de coajă și se taie în bucăți mari. Se pun și ele în lichidul fierbinte în care au fost ardeii, se lasă să se pătrundă, la foc mic, apoi se pun la scurs în sită. Legumele se lasă să se scurgă bine de lichid, timp de câteva ore, apoi se dau prin mașina de tocat.
Într-un vas mare, uscat, se încing 200 ml ulei, apoi se adaugă legumele tocate. Se amestecă și se lasă să fiarbă la foc mic. Se adăugă restul de ulei (până la 1 litru), treptat, în cantități mici, mestecănd mereu, să nu se lipească de vas. Opțional, se adaugă piper măcinat, după gust. După o oră, după ce a scăzut puțin compoziția, aperitivul este gata.
Se pune compoziția fierbinte în borcane uscate care se închid bine cu capace. Se acoperă borcanele cu o pătură groasă și se lasă să se răcească lent, să se videze. Se păstrează la rece, în cămară. Au ieșit 14 borcane mici (de 300 - 400 g) de aperitiv.
   Poftă bună!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu