sâmbătă, 29 iunie 2013

Cornulete din plamadeala

Iata o reteta de cornulete cu unt si galbenusuri, dintr-o veche carte de bucate romaneasca. Cornuletele pot fi umplute cu marmelada, rahat sau nuci, sunt foarte gustoase si usor de preparat. Si pentru ca sunt in ton cu tema "Aluaturi dulci..." din cadrul  Provocarii Dulce Romanie de luna aceasta, am sa le trimit cu mare drag la Simona.



Ingrediente:
1 cub drojdie proaspata (sau 1 lingura drojdie uscata),
150 ml lapte,
8 linguri zahar,
160 g unt proaspat,
3 galbenusuri,
faina cat se cere (aprox. 700 g),
un praf de sare,
coaja rasa de la o lamaie,
200 g rahat,
mac si putin zahar pudra pentru ornat.
Mod de preparare:
  Se face o plamadeala din drojdie, 8 linguri de lapte cald (sa nu fie firerbinte!), o lingura de zahar si 4 linguri de faina. Se lasa sa creasca la cald. In acest timp se freaca untul cu galbenusurile,  restul de zahar si un praf de sare. Se amesteca cu plamadeala si se adauga faina cernuta si laptele, alternativ.
  Se adauga faina cat se cere, ca sa avem un aluat mai moale. Se framanta bine si se lasa la dospit in jur de o ora. Se intinde pe masa de aluat presarata cu faina, o foaie de jumatate de centimetru grosime, se taie in patrate (cu latura de aprox. 10 cm) si apoi oblic, ca in fotografie.
   Se umplu cu rahat (marmelada sau nuci) si se ruleaza strans. Se asaza pe o tava acoperita cu hartie de copt, se ung cu ou si deasupra se presara mac si zahar pudra vanilat. Se coc la foc potrivit aproximativ 30 minute, pana se rumenesc usor.
  Se obtin in jur de 56 de cornulete.
Pofta buna!





3 comentarii:

  1. Sunt asa de multe si de frumoase!Macar unul servesc si eu ca tare pofta mi-e!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. As manca si eu cateva cornuletze!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa ceva nu se refuza! :)
    Arata minunat si-ti multumesc ca mi le-ai trimis la provocare!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere