luni, 13 noiembrie 2017

Dulceață de gutui

Este o dulceață bună, aromată și relativ ușor de preparat. Durează puțin până tăiați gutuile în cubulețe, dar apoi treaba merge repede.
Ingrediente:
1 litru apă,
3 kg gutui cubulețe,
3 kg zahăr,
20 g zahăr vanilat, opțional,
zeama de la 2 lămâi.
Mod de preparare:
  Gutuile se spală, se taie în sferturi și se curăță de cotor. Se taie în felii și apoi în cubulețe.
  Apa și zahărul se pun într-un vas, se fierb puțin până se obține un sirop bine legat.
 Se adaugă zeama de lămâie și gutuile tăiate cubulețe.
 Se fierb gutuile până își schimbă culoarea și dulceața este legată. Se verifică pe o farfurie, se pune la congelator, timp de 5 min; dacă s-a întărit puțin, atunci dulceața este gata. Atenție să nu o fierbeți prea mult! Dulceața de gutui se încheagă după răcire. Eu am fiert-o timp de aproximativ 60 de minute. Se pune dulceața în borcane, se închid bine, eventual se fierb borcanele timp de 20 minute. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi se pun în cămară.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu