duminică, 18 decembrie 2011

Inel cu stafide și scorțișoară

                                               
Este un aluat dulce, aromat, cu umplutură de stafide, scorțișoară și zahăr brun, cu o glazură din lapte și zahăr vanilat.
După rețeta  Swedish coffee ring.
Pentru măsurarea ingredientelor folosiți o cană de 250 ml.

Ingrediente aluat:
  • 4 căni făină,
  • 1/4 cană zahăr,
  • 1 linguriță sare,
  • 1 lingură cu vârf drojdie uscată,
  • 1/2 cană lapte (125 ml),
  • 1/2 cană apă,
  • 70 g unt sau margarină.
Umplutura:
  • 1/2 cană zahăr brun,
  • 2 lingurițe scorțișoară,
  • un praf de ghimbir,
  • 1/2 cană stafide,
  • opțional, bucățele de ciocolată.
Glazura:
  • 100g zahăr pudră cu aromă de vanilie,
  • 2 - 3 lingurițe lapte,
  • 1/2 linguriță esență vanilie.
Mod de preparare:
   Amestecă untul, zahărul și laptele și pune-le la foc mic până se dizolvă zahărul. Încălzește apa (să nu fie fierbinte!), pune-o peste drojdie și lasă să crească timp de 5 minute. Toarnă compoziția cu unt peste o cană făină, adaugă drojdia și oul bătut ușor. Amestecă și pune și restul de făină, frământă până se obține un aluat moale și elastic (dacă mai este nevoie, mai adaugă puțină făină, până când coca se desprinde de pe mână). Acoperă aluatul și lasă-l să crească la cald, timp de o oră.


      Întinde aluatul în foaie dreptunghiulară (32cm/20cm) și unge-o cu unt moale. Amestecă zahărul, scortișoara și ghimbirul și presară-le peste foaia unsă. Pune și stafidele și rulează strâns. Unește capetele și formează un inel. Pune inelul într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Ciupește puțin inelul cu foarfeca (fără a tăia de tot), la distanțe egale. Acoperă și lasă din nou la crescut, încă o ora. Coace la foc potrivit, 25-30 min, sau până se rumenește.
  Amestecă zahărul pudră cu laptele și vanilia și toarnă peste inelul călduț.
  Poftă bună! 

Un comentariu: