vineri, 6 decembrie 2013

Prajitura cu mac si crema de galbenusuri

Blatul cu mac macinat, crema de galbenusuri cu aroma de vanilie, strat de biscuiti stropiti cu cafea si deasupra glazura din ciocolata topita cu unt. Am vazut aceasta prajitura numita "Tosca" pe mai multe bloguri culinare si pentru ca mi-a placut cum arata, m-am hotarat sa o incerc si eu. M-am inspirat din reteta Violetei, dar am ales sa fac crema cu amidon a lui Teo. Rezultatul a fost unul bun intrucat prajitura a disparut in doua zile (la noi acasa, daca o prajitura rezista mai mult de atat, inseamna ca n-a fost chiar buna!). Cu siguranta am s-o repet cat de curand.


Ingrediente blat:
8 albusuri,
200 g zahar,
100 g mac (aprox. 10 linguri),
50 g cocos (aprox. 7 linguri),
6 linguri faina.
Crema:
8 galbenusuri,
200 g zahar,
300 ml lapte,
3 linguri cu varf amidon,
200 g unt, moale,
2 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie,
optional, doua picaturi esenta de vanilie.
Strat biscuiti:
150 g biscuiti (Petit Beure),
200 ml cafea.
Glazura:
180 g ciocolata cu lapte (sau amaruie),
100 g unt (sau margarina).
 Mod de preparare:
 Se bat albusurile, se adauga zaharul treptat, pana se obtine o spuma tare. Se adauga macul macinat, nuca de cocos (a se intelege cocos razuit, nu o nuca intreaga!:))) si faina cernuta, amestecand usor cu o lingura de lemn, cu miscari de jos in sus. Se toarna compozitia intr-o tava dreptunghiulara (32 cm / 22 cm), acoperita cu hartie de copt. Se coace la foc mic, timp de aprox. 25 minute.
 Se lasa blatul sa se raceasca si se prepara crema astfel: se bat galbenusurile, se adauga zaharul, treptat. Amidonul se dizolva in lapte, intr-un vas separat, apoi se toarna peste galbenusuri. Se pune compozitia la fiert, in baie marina, amestecand mereu, pana se ingroasa.
 
 Se bate crema fierbinte cu mixerul, sa se omogenizeze, apoi se lasa sa se raceasca intr-un vas cu apa rece. Intre timp se bate untul moale cu zaharul pudra si esenta de vanilie (atentie la unt, sa nu fie prea rece, sa nu-si lase apa si sa se taie crema!). Se amesteca apoi untul cu crema racita, adaugand cate o lingura, treptat, pana se incorporeaza toata.
 Se pune crema peste blatul racit si se lasa la frigider sa se intareasca, aprox. o ora. Se acopera apoi cu un strat de biscuiti dati prin cafea.
 Pentru glazura, se pune untul moale, taiat bucati, intr-un vas, se adauga ciocolata rupta bucatele, se topesc impreuna la foc mic, amestecand usor, pana se omogenizeaza (atentie, sa nu fie untul prea rece si sa nu fierbeti prea mult ciocolata, sa nu se intareasca!). Se pune la frigider si se lasa cateva ore, sa se intareasca, apoi se taie in patrate sau dupa dorinta.
Pofta buna!




10 comentarii: