marți, 12 martie 2013

Prajitura cu cacao si nuci

Luna aceasta Provocarea Dulce Romanie poposeste la Paula de la Enjoy Desert. Ea ne propune sa preparam un desert cu nuca si cacao, acestea fiind printre ingrdientele ei preferate. Cu aceasta ocazie am pregatit si eu aceasta prajitura cu blat din albusuri, acoperit cu un strat de galbenusuri batute cu zahar pudra, peste care se intinde o crema buna cu unt, cacao si rom, iar deasupra se presara, bineinteles, nuci prajite.



Ingrediente blat:
200 g margarina,
200 g zahar,
coaja rasa de la o lamaie,
2 galbenusuri,
100 g faina,
1 lingurita praf de copt,
2 linguri cacao,
6 albusuri,
70 g stafide (eu am pus prune uscate, taiate bucatele),
100 g nuci prajite, zdrobite usor cu sucitorul.
Strat de galbenusuri:
4 galbenusuri,
6 linguri zahar pudra.
Crema:
100 g zahar,
5 linguri apa,
2 linguri cacao,
150 g unt,
1 lingura rom,
aprox. 100 g nuci prajite, zdrobite usor.
Mod de preparare:
 Se bate margarina cu zaharul. Se separa albusurile de galbenusuri, 4 galbenusuri se pun intr-un vas separat, iar 2 galbenusuri se pun peste compozitia cu margarina. Se adauga si coaja rasa de lamaie. Separat se amesteca faina cernuta, cu cacao si praf de copt.
 Se adauga ingredientele uscate peste compozitia cu margarina. Se amesteca bine. Se bat albusurile spuma tare si se incorporeaza usor, cu o lingura de lemn, in restul compozitiei. Nucile rumenite usor intr-o tigaie de teflon, la foc mic, se pun intr-o punga si se zdrobesc putin cu sucitorul. Se adauga jumatate din cantitatea de nuci (100 g) in compozitie, impreuna cu stafidele (sau prunele uscate taiate bucatele).
 Se pune compozitia intr-o tava dreptunghiulara (32 cm / 22 cm), acoperita cu hartie de copt si se coace la foc mediu, timp de  20-25 minute (incercati cu scobitoarea, sa nu se mai lipeasca). Intre timp se bat galbenusurile, se adauga zaharul pudra, treptat. Se bat cu mixerul pana se albesc si se intaresc usor.
 Se toarna compozitia cu galbenusuri peste blatul fierbinte, scos din cuptor. Se pune tava din nou la cuptor si se coace inca 5 minute, pana se intareste stratul de galbenusuri. Se lasa sa se raceasca.
 Pentru glazura se amesteca zaharul cu apa si se fierb la foc mic, pana se leaga. Se adauga cacao si se mai da intr-un clocot. Se ia vasul de pe foc, iar cand glazura este racita pe jumatate, se adauga untul si romul. Se amesteca bine pana se omogenizeaza, apoi se toarna peste stratul de galbenusuri. Deasupra se presara restul de nuci prajite  si zdrobite.
Se lasa sa se intareasca glazura, dupa care se taie in patrate. Se pastreaza acoperita, la frigider.
Pofta buna!

9 comentarii:

  1. Foarte buna prajitura,am si eu reteta din caietul mamei si se numeste "japoneza",sa nu ma intrebi de ce?ca habar nu am,dar este foarte buna!!!!pupp!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mine in caiet se numea simplu prajitura cu cacao. Reteta o am si eu de multa vreme de la o colega de servici. Multumesc, Mirela!

      Ștergere
  2. O prajitura delicioasa!! Iti multumesc pentru reteta, e grozava si o primesc cu drag! Te pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna, bunuta, de tot....sa tot mananci asemenea bunatate.
    Dar....oare a mai ramas ceva ?
    Te tzuc cu drag !

    RăspundețiȘtergere
  4. Prajitura s-a mancat ea pe ea! Multumesc, Sidy!

    RăspundețiȘtergere
  5. Tare delicioasa prajiturica pregatita !

    RăspundețiȘtergere