luni, 3 iunie 2019

Foi cu cremă de lămâie și ciocolată

Foile sunt cu smântână și unt, iar în două dintre ele se pune cacao. Deasemeni, într-o parte din cremă se pune cacao, iar în restul zeamă și coajă de lămâie. Este o prăjitură dulce-acrișoară, și frumoasă și gustoasă, care dispare repede de pe farfurie!
Ingrediente foi:
150 g unt (sau margarină),
2 ouă,
7 linguri zahăr,
3 linguri smântână,
1 linguriță bicarbonat de sodiu (sau amoniu),
aprox. 600 g făină,
1 fiolă esență de vanilie,
2 linguri cacao.
Crema:
2 ouă
500 ml lapte,
200 g zahăr,
6 linguri făină,
1 fiolă esență vanilie,
coaja rasă de la o jumătate de lămâie,
2 linguri zeamă de lămâie,
300 g unt,
2 linguri zahăr pudră vanilat,
2 linguri cacao.
Glazura:
250 ml frișcă lichidă,
150 g ciocolată amăruie.
Mod de preparare foi:
Untul moale se amestecă cu zahărul și ouăle. Bicarbonatul se amestecă cu smântâna și se adaugă peste compoziția cu unt. Se pune și esența de vanilie, apoi se adaugă făina, treptat, pâne se obține un aluat ușor de întins. Se împarte aluatul în două părți egale, iar într-una se pune cacao și se frământă bine, până se omogenizează. Se împarte din nou aluatul și se obțin 4 părți egale, din care se fac 4 foi (două albe și două negre). Se întind foile, pe rând,  într-o tavă de 33 cm / 22 cm, acoperită cu hârtie de copt și se coc, tot pe rând, la foc mediu, timp de aprox. 15 min.
Pentru cremă, se amestecă zahărul cu făina și se pun într-o crăticioară. Ouăle , bătute ușor, se amestecă cu laptele și se toarnă peste zahăr, în crăticioară. Se pune crăticioara într-un vas cu apă și se fierbe, la foc mic, amestecând în mod constant, până se obține o budincă. Se budinca lasă să se răcească, apoi se amestecă cu untul frecat, în prealabil, cu zahărul pudră vanilat.
Se adaugă câte o lingură din budinca răcită peste unt și se mixează până se obține o cremă. Se ia o treime din această cremă și se pune într-un vas, separat. Se adaugă 2 linguri de cacao. În restul de cremă se pun coaja rasă și zeama de lămâie.
Asamblare:
Se așază întâi o foaie neagră peste care se întinde un strat de cremă cu lămâie, apoi se pune o foaie albă, peste care se întinde crema de cacao, din nou foaie neagră, cremă cu lămâie și se încheie cu o foaie albă.

Deasupra se toarnă glazura de ciocolată (frișca lichidă se încălzește puțin si în ea se pune ciocolata ruptă în bucățele; se amestecă până se omogenizează).
 Se pune prăjitura la frigider până a doua zi, închisă într-o cutie, să se înmoaie foile.
Se taie marginile și se porționează, după dorință.
Poftă bună!
Și mai de aproape...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu