luni, 30 martie 2020

Prăjitura Agneza, cu strat

Este o prăjitură delicioasă cu blat din albușuri și nucă măcinată, strat de gălbenușuri și cremă de cacao. Mama obișnuia să ne-o prepare pentru zilele de sărbătoare. Și ce greu era în vremea aceea (prin anii '80, ''epoca de aur'', cică!!) să găsești unt și ouă, dacă locuiai la oraș, la bloc. Poate tocmai din acest motiv mi-a rămas în memorie, și mi se părea atât de bună, prăjitura aceasta. Merită încercată!
Ingrediente blat:
200 g unt sau margarină,
150 g zahăr,
6 albușuri,
2 lingurițe praf de copt, stins cu zeamă de lămâie,
1 linguriță esență de vanilie, 
150 g făină,
150 g nucă măcinată.
Strat de gălbenușuri:
6 gălbenușuri,
150 g zahăr pudră.
Crema:
100 g unt,
100 g zahăr,
3 linguri cacao;
***
4 linguri nucă măcinată, pentru pus pe deasupra.
Mod de preparare blat:
Se bate untul, se adaugă zahărul, treptat. Albușurile se bat spumă, se iau două linguri din spuma de albușuri și se adaugă peste compoziția cu unt, apoi se adaugă făina, treptat, praful de copt stins cu zeama de lămâie și nuca măcinată. La sfârșit se adaugă restul de albușuri și se amestecă ușor, cu o lingură sau spatulă. Se pune compoziția într-o tavă de 32cm/ 22 cm, învelită cu hârtie de copt, unsă puțin. Se coace la cuptor, la foc mic, aproximativ 25 minute, până se rumenește ușor pe margini.


Se bat gălbenușurile cu zahărul pudră, până se îngroașă și se deschid la culoare. Se scoate tava din cuptor și se toarnă gălbenușurile peste blatul fierbinte, într-un strat uniform. Se pune tava din nou la cuptor și se continuă coacerea până se întărește bezeaua. Se lasă să se răcească.

Pentru cremă, se bate untul cu zahărul și se adaugă cacao, treptat. Se întinde crema cu grijă peste stratul de bezea și deasupra se presară nucă măcinată.
Se pune la frigider, să se întărească crema, apoi se taie cu grijă, cu cuțitul umezit.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu