vineri, 14 decembrie 2012

Gogosi suedeze cu cartofi, nucsoara si ghimbir

Foarte des se intampla sa ramana cate un rest de piure de cartofi cu care sa nu stim ce sa facem. Aceasta reteta ne vine in ajutor si ne provoaca sa incercam niste gogosi mai diferite decat cele clasice si anume, gogosi cu piure de cartofi, pufoase si cu o aroma deosebita. Sunt simple, foarte bune, se prepara destul de repede si ies in jur de 30 de gogosi.
Dupa reteta Swedish Doughnuts din revista Country Woman (mar / apr 1998).




Ingrediente:
2 oua,
1 cana zahar,
2 cani piure de cartofi, rece (cartofi fierti pasati cu lapte si unt),
3/4 cana lapte batut,
2 linguri unt, topit (sau margarina topita),
1 lingurita esenta de vanilie (sau esenta de migdale),
4 si 1/2 cani faina,
2 lingurite praf de copt,
1 lingurita bicarbonat,
1 lingurita sare,
2 lingurite nucsoara macinata,
1/8 lingurita ghimbir macinat,
ulei pentru prajit,
zahar pudra.
Folositi o cana de 250 ml pentru masurarea ingredientelor.
Mod de preparare: se bat ouale cu zaharul, se adauga piureul de cartofi, laptele batut si esenta de vanilie. Se amesteca bine. Separat se combina componentele uscate: faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, nucsoara si ghimbirul. Se amesteca cele doua compozitii. Se acopera si se lasa la frigider timp de 1-2 ore. Se intinde foaie, groasa de 1cm, pe masa de lucru data cu faina. Puteti sa mai adaugati putina faina, daca este nevoie. Se taie in forme rotunde si se prajesc in ulei incins, cate 2 minute pe fiecare parte. Se scot gogosile pe hartie absorbanta, apoi se pudreaza cu zahar pudra. Ies in jur de 30 de bucati.
    
    
    
Pofta buna!
P.S. In reteta originala se foloseau 4 lingurite praf de copt si 1 lingurita bicarbonat. Mie mi s-a parut prea mult praf de copt si am folosit doar 2 lingurite. Gogosile au crescut suficient si au fost foarte bune asa.

5 comentarii:

  1. Vai cum arataaaa,,,eu sunt inebunita dupa aluaturi,,,,,yamiiii!!!!pupp!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce aromate sunt,o bunatate!Servesc si eu cateva!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesanta si gustoasa reteta, iar gogosile au iesit foarte frumusele! Pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Grozave „suedeze”! :) Mi-ai facut pofta de gogosi, parca le si simt aroma si gustul!:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc frumos pentru comentarii, fetelor, v-as servi cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere