Ingredientele sunt pentru 2 torturi cu diametrul de 21- 22 cm.
Ingrediente blat pandispan: 10 oua, 400 g zahar, 400 g faina, 6 linguri ulei, 2 lingurite amoniac, stins cu zeama de lamaie, esenta vanilie.
Blat cu cacao: 4 oua, aprox.1 cana zahar, 1 lingurita esenta vanilie, 1/3 cana cacao, 1/2 cana faina, 1/4 lingurita praf de copt, 1/4 lingurita bicarbonat, 1/8 lingurita sare, 1/3 cana apa. Folositi o cana de 250 ml pt. a masura ingredientele.
Amestec visine: 2 compoturi de visine de 800 g, 1 plic si jumatate gelatina Dr. Oetker (15 g), 250-300 g smantana, 150 ml frisca lichida, 200 g zahar pudra, esenta de migdale.
Crema de ciocolata: 150 g ciocolata amaruie, 100 g smantana, 250 g unt, 200 ml frisca lichida, 3 linguri zahar pudra. Aici m-am inspirat din reteta Laurei Sava: Tort cu crema de ciocolata.
Glazura de ciocolata: 4 linguri zahar, 4 linguri lapte, 200 g ciocolata amaruie (sau cu lapte),50 g unt moale, esenta vanilie.
Glazura alba: 1/2 albus de ou, batut usor, aprox. 150 g zahar pudra, 20 g unt, 2 lingurite zeama de lamaie.
Aprox. 100 g fulgi de migdale, 200ml frisca lichida si frunze de ciocolata pt. ornat torturile.
Mod de preparare: Pt. blatul simplu vezi reteta de la prajitura cu cacao, este acelasi blat, doar ca este cu esenta de vanilie. Se toarna compozitia in 2 tavi rotunde (cu diametrul de 21 cm), unse si tapetate cu faina. Se coc la foc potrivit, pana se rumenesc usor. Dupa racire se taie fiecare blat pe jumatate.
Pt. blatul cu cacao vezi reteta de la rulada cu visine, este acelasi blat, doar ca se pune in 2 tavi rotunde, imbracate cu folie de aluminiu si unse bine cu ulei. Se coc la foc mic 20-25 min, apoi se rastoarna pe un servet pudrat cu zahar pudra si se desprinde usor folia. Se lasa blaturile sa se raceasca si se insiropeaza cu 120 ml lapte amestecat cu 4-5 linguri de coniac.
Pt. amestecul de visine se procedeaza astfel: se scot samburii de la visine, se bate smantana cu zaharul si frisca lichida. Se dizolva gelatina intr-o cana de apa rece, se lasa 10 min, apoi se fluidizeaza in baie de abur, amestecand pana se subtiaza. Atentie sa nu se fiarba! Se toarna calduta peste compozitia cu frisca. Se pun si visinele. Se toarna amestecul de visine peste baltul de pandispan(in tava in care a fost copt), iar deasupra se pune blatul de cacao. Se lasa la frigider peste noapte.
Pt. crema de ciocolata, se topeste ciocolata in baie marina, se adauga smantana, se lasa sa se raceasca. Se bate untul si se amesteca cu ciocolata. Separat se bate frisca si se amesteca cu restul de crema.
Asamblare: Se scot blaturile de la frigider si se ung cu crema de ciocolata, se pune blatul de pandispan deasupra si se imbraca tortul pe lateral cu restul de crema de ciocolata. Se tapeteaza torturile cu fulgi de migdale, iar deasupra se toarna glazura de ciocolata.
Foarte frumos si delicios tortul.
RăspundețiȘtergereO combinatie foarte gustoasa.
RăspundețiȘtergereTe pup!
CE FRUMOS E!
RăspundețiȘtergereO reteta complexa!Cred ca rezultatul e pe masura!Felicitari!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Cristina, Mihaela, Alina si Gina pt. aprecieri!
RăspundețiȘtergerepoti sa imi spui te rog unde ai gasi fulgi de migdale? ms mult
RăspundețiȘtergereFulgii de migdale sunt cumparati de la supermarket(Kaufland) in punguta de 80 g, sunt ambalati de "Stilla natura" si nu au costat nici mult. Recunosc ca sunt f. subtiri, f. fragili, trebuie lucrat cu atentie cu ei, altfel se farama.
RăspundețiȘtergereAi avut ceva de lucru cu acest tort, dar rezultatul este unul foarte frumos! Felicitari, te pup!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Angela!
RăspundețiȘtergereCu ce ati scris urarea pe glazura?
RăspundețiȘtergereAm scris cu putin albus amestecat cu zahar pudra,unt si zeama de lamaie (vezi glazura alba de la ingrediente). Multumesc de vizita!
Ștergere