Ingrediente sos caramel:
6 linguri zahar,
2 linguri unt,
3 linguri lapte,
1/2 lingurita esenta vanilie.
Pandispan:
6 oua,
6 linguri zahar,
6 linguri faina,
1 lingurita esenta vanilie.
Crema:
180 g zahar,
5 linguri faina,
300 ml lapte,
2 oua,
200 g unt,
1 lingura zahar pudra cu aroma de vanilie,
1 lingurita esenta vanilie,
4 mere galbene, mari;
nuci prajite si ciocolata pentru ornat.
Mod de preparare:
Pentru sos se caramelizeaza 6 linguri de zahar intr-o craticioara, la foc mic, amestecand usor. Se adauga untul si se amesteca pana se topeste. Se ia craticioara de pe foc si se adauga laptele, se amesteca pana se incorporeaza tot laptele. Se mai da intr-un clocot si se lasa la racit. Se pastreaza jumatate din sos intr-o cana, iar in restul de sos se pun merele curatate de coaja si cotor si taiate bucati mai mari. Se calesc merele pe foc in sosul caramel, pana se patrund usor. Se lasa sa se raceasca.
Pentru pandispan se separa ouale, se bat albusurile spuma, se adauga zaharul treptat si se bate cu mixerul pana se obtine o spuma tare. Separat se bat galbenusurile, se adauga putin din spuma de albusuri si faina cernuta, treptat. La sfarsit se adauga restul de albusuri si se amesteca usor cu o lingura de lemn. Se toarna compozitia intr-o tava cu diametrul de 25 cm, acoperita cu folie de aluminiu unsa bine.
Se coace la foc mic, timp de 30-35 minute, pana se rumeneste usor.
Pentru crema se amesteca zaharul cu faina, intr-o craticioara; separat se amesteca ouale (batute usor cu furculita) si laptele. Se toarna ouale cu laptele peste amestecul de faina, in craticioara, se amesteca cu o lingura de lemn si se pun la foc mic, sa se ingroase ca o budinca. Se amesteca in mod constant, sa nu se lipeasca de craticioara. Dupa ce s-a ingrosat, se ia budinca de pe foc si, asa fierbinte, se bate bine cu mixerul pana se omogenizeaza. Se pune la racit asezand craticioara intr-un vas mai larg, plin cu apa rece. Separat se bate untul cu zaharul pudra si vanilia. Se pune cate o lingura din budinca racita peste unt si se bate bine cu mixerul.
Pentru asamblare se taie pandispanul in doua pe orizontala, se aseaza primul blat pe un platou si se acopera cu merele calite in sosul caramel. Se pune jumatate din crema de vanilie peste mere si se acopera cu cel de al doilea blat. Se pune restul de crema peste blat si deasupra se toarna sosul caramel pastrat.
Se pastreaza la frigider.
Pofta buna!
ce bunatate!
RăspundețiȘtergereO combinație irezistibilă!
RăspundețiȘtergereFetelor, ma bucur ca va place!
RăspundețiȘtergereCat de apetisant e tortul tau!!Mi se scurg ochii dupa caramel..yammi!!
RăspundețiȘtergereMai ai si pentru pofticiosi?pupp!
RăspundețiȘtergereCe deliciu caramelat ai facut... hmmm, parca, parca nu as rezista in fata unei felii mai grosute... vezi ca nu vreau doar sa gust. Pupici si o duminica placuta !
RăspundețiȘtergereWaw waw.... Cat de racoroasa si buna trebuie sa fie!
RăspundețiȘtergerePrajitura asta este divina,cremoasa,complexa,carameloasa...bravo!:)
RăspundețiȘtergereCe grozavie de prajiturica! Ma topesc doar cand citesc titlul. :)
RăspundețiȘtergereGabi numai citind titlul retetei deja imi ploua in gura ....ce aromeeee !!!
RăspundețiȘtergereExceptional gust trebuie sa aiba....Bravo !
Te tzuc cu drag !
Fetelor, v-as servi cu mare drag, va multumesc pentru comentarii!
RăspundețiȘtergere