Totul a pornit de la Irina care a preparat prăjitura "Cafelina", ocazie cu care mi-am amintit că am și eu o rețetă asemanatoare cu a ei, și anume prăjitura "Catifelin". Așadar, vă prezint o prăjitură cu blat pufos cu nucă măcinată, însiropată cu cafea îndulcită, unsă cu un gem de prune, acrișor, și o cremă fină cu vanilie și gălbenuș de ou. Foarte fină, ușor de preparat și foarte bună! Gemul acrișor se îmbină perfect cu gustul de cafea, nuci și vanilie!
Ingrediente blat:
6 ouă,
200 g zahăr pudră,
125 g făină,
140 g nucă măcinată (sau 14 linguri),
1 linguriță praf de copt.
Crema:
2 gălbenușuri,
200 g zahăr pudră (eu am pus doar 175 g zahăr pudră cu aromă de vanilie),
200 g unt,
esență vanilie.
***
1 cană cafea îndulcită, pentru însiropat blatul
3 - 4 linguri gem de prune acrișor, pentru uns blatul,
50 g ciocolată și câteva nuci prăjite, pentru pus pe deasupra.
Mod de preparare: se bat albușurile cu zahărul pudră până se obține o spumă tare. Se adaugă câte un gălbenuș și se amestecă ușor după fiecare. Separat, se amestecă făina cernută cu praful de copt și nuca măcinată și se introduc în restul compoziției. Se toarnă compoziția într-o tavă de 32,5 cm / 22,5 cm, acoperită cu hârtie de copt. Se coace la foc potrivit, până se rumenește ușor și nu se mai lipește de scobitoare.
Pentru cremă se bat gălbenușurile cu zahărul pudră, apoi se adaugă untul moale.Se taie blatul în două pe lungime, se însiropează primul blat cu cafea îndulcită, se unge blatul cu gem acrișor, după care se pune jumătate din cremă. Se așază al doilea blat și se însiropează cu restul de cafea. Se întinde restul de cremă, peste care se rade ciocolată și se presară câteva bucăți de nuci prăjite. Dacă folosiți o tavă mai mare, atunci nu mai este nevoie sa tăiați blatul pe jumătate. Însiropați-l, ungeți-l cu gem și apoi cu cremă, iar deasupra presarați ciocolată rasă și nuci prăjite.
Poftă bună!
Foarte buna prajitura!!!
RăspundețiȘtergereCe bine arata! Si peisajul din fundal e superb.
RăspundețiȘtergereMultumesc Cristina! Prin spatele casei noastre trece raul Ilva. Intr-adevar, peisajul este frumos in orice anotimp.
ȘtergereO prajitura catifelata!Imi place.Pup!
RăspundețiȘtergereCum sa nu-ti placa o asemenea bunatate....?
RăspundețiȘtergereNuca , crema de vanilie....preferatele mele.
Pot sa ma servesc ?
Te tzuc !
Ce te mai rasfeti!:)
RăspundețiȘtergereSigur ca vreau si eu !;)
Ce bine arata!! Vreau si eu o portie! Pup
RăspundețiȘtergereToate prăjiturile cu nucă şi cafea sunt pe gustul meu.
RăspundețiȘtergereFoarte frumos arat prajitura!!!
RăspundețiȘtergereGabi nu este corect sa imi faci pofta! Arata minunat si sigur este delicioasa. O sa o trec pe lista alaturi de prajitura Eminesciana! Timp sa fie sa le fac. Te pup.
RăspundețiȘtergereDraga Irina, tu esti cea care mi-a amintit de aceasta prajitura. Multumesc frumos!
ȘtergereMultumesc de vizita Mirela, Mihaela, Sidy, Adina, Paula, Adriana, Haplea.
RăspundețiȘtergeresuper combinatie! Sigur a fost delicioasa!
RăspundețiȘtergerete pup!