sâmbătă, 1 decembrie 2012

Prăjitura "Catifelin"

Totul a pornit de la  Irina care a preparat  prăjitura "Cafelina", ocazie cu care mi-am amintit că am și eu o rețetă asemanatoare cu a ei, și anume prăjitura "Catifelin". Așadar, vă prezint o prăjitură cu blat pufos cu nucă măcinată, însiropată cu cafea îndulcită, unsă cu un gem de prune, acrișor, și o cremă fină cu vanilie și gălbenuș de ou. Foarte fină, ușor de preparat și  foarte bună! Gemul acrișor se îmbină perfect cu gustul de cafea, nuci și vanilie!

Ingrediente blat:
6 ouă,
200 g zahăr pudră,
125 g făină,
140 g nucă măcinată (sau 14 linguri),
1 linguriță praf de copt.
 Crema:
2 gălbenușuri,
200 g zahăr pudră (eu am pus doar 175 g zahăr pudră cu aromă de vanilie),
200 g unt,
esență vanilie.
***
1 cană cafea îndulcită, pentru însiropat blatul
3 - 4 linguri gem de prune acrișor, pentru uns blatul,
50 g ciocolată și câteva nuci prăjite, pentru pus pe deasupra.
Mod de preparare: se bat albușurile cu zahărul pudră până se obține o spumă tare. Se adaugă câte un gălbenuș și se amestecă ușor după fiecare. Separat, se amestecă făina cernută cu praful de copt și nuca măcinată și se introduc în restul compoziției. Se toarnă compoziția într-o tavă de 32,5 cm / 22,5 cm, acoperită cu hârtie de copt. Se coace la foc potrivit, până se rumenește ușor și nu se mai lipește de scobitoare.

Pentru cremă se bat gălbenușurile cu zahărul pudră, apoi se adaugă untul moale.Se taie blatul în două  pe lungime, se însiropează primul blat cu cafea îndulcită, se unge blatul cu gem acrișor, după care se pune jumătate din cremă. Se așază al doilea blat și se însiropează cu restul de cafea. Se întinde restul de cremă, peste care se rade ciocolată și se presară câteva bucăți de nuci prăjite. Dacă folosiți o tavă mai mare, atunci nu mai este nevoie sa tăiați blatul pe jumătate. Însiropați-l, ungeți-l cu gem și apoi cu cremă, iar deasupra presarați ciocolată rasă și nuci prăjite.
  Poftă bună!

13 comentarii:

  1. Ce bine arata! Si peisajul din fundal e superb.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Cristina! Prin spatele casei noastre trece raul Ilva. Intr-adevar, peisajul este frumos in orice anotimp.

      Ștergere
  2. Cum sa nu-ti placa o asemenea bunatate....?
    Nuca , crema de vanilie....preferatele mele.
    Pot sa ma servesc ?
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce te mai rasfeti!:)
    Sigur ca vreau si eu !;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce bine arata!! Vreau si eu o portie! Pup

    RăspundețiȘtergere
  5. Toate prăjiturile cu nucă şi cafea sunt pe gustul meu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Gabi nu este corect sa imi faci pofta! Arata minunat si sigur este delicioasa. O sa o trec pe lista alaturi de prajitura Eminesciana! Timp sa fie sa le fac. Te pup.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Irina, tu esti cea care mi-a amintit de aceasta prajitura. Multumesc frumos!

      Ștergere
  7. Multumesc de vizita Mirela, Mihaela, Sidy, Adina, Paula, Adriana, Haplea.

    RăspundețiȘtergere
  8. super combinatie! Sigur a fost delicioasa!
    te pup!

    RăspundețiȘtergere