vineri, 30 decembrie 2011

Tavalita

  
 Ingrediente:  6 oua,
                        6 linguri ulei,
                        12 linguri zahar,
                        10 linguri faina.

 Glazura: o cana si jumatate de zahar,
               3 linguri cacao,
               20 linguri apa,
               200g unt,
               esenta de rom,
               nuca macinata ( o farfurie adanca, plina ).

  Mod de preparare:  Se bat albusurile spuma cu zaharul. Galbenusurile se bat separat, apoi se adauga uleiul si faina. Se combina cele doua compozitii. Se toarna intr-o tava dreptunghiulara (32/22 cm) acoperita cu hartie de copt si se coace la foc mic, pana se rumeneste usor. Dupa racire, se taie in cuburi si se dau prin glazura de cacao si apoi se tavalesc prin nuca macinata.
    Pt. glazura, se amesteca apa, zahar si cacao si se fierb putin, la foc mic, pana se dizolva zaharul. Se adauga untul si romul.
 

 Pofta buna!


miercuri, 28 decembrie 2011

Rulada cu visine, frisca si ciocolata



Dupa părerea mea, combinația dintre vișine, ciocolată si frișcă este printre cele mai bune combinații de arome în prăjituri. Această ruladă este delicioasă, arată frumos și este ușor de preparat. Se pot folosi vișine din compot, dar este incomparabil mai bună rulada cu vișine proaspete, sau congelate. Frișca pe care o folosiți trebuie să fie bătută bine, să fie tare, așa încât să nu se înmoaie în momentul amestecării cu budinca de vișine.
După rețeta Chocolate Cherry Cream filled - Log din revista Country Woman.

luni, 26 decembrie 2011

Turta dulce cu cacao si zahar ars



Este o reteta de turta dulce cu cacao si zahar ars, numai buna de servit colindatorii micuti in ajun de sarbatori. Aveti nevoie, printre altele, de aproximativ 1 kg de faina, un pachet de unt si un singur ou; putin zahar pudra, un albus de ou si putina zeama de lamaie pentru glazura.

vineri, 23 decembrie 2011

Dulceata de portocale

Vi s-a intamplat sa vi se termine proviziile de dulceata in toiul iernii? Iata ce dulceata buna puteti prepara cu doua portocale, un grapefruit si o lamaie. In dulceata se foloseste atat pulpa de fruct cat si coaja taiata cubulete mici. Prepararea necesita un timp mai indelungat, fructele si cojile fierte in apa trebuie lasate cel putin 18 ore la rece. In rest, se prepara foarte usor si obtineti in jur de 5 borcane de 300 - 400 ml de dulceata aromata.
Din retetele cumnatei mele dragi, Sica, de la care am prins gustul gatitului!

joi, 22 decembrie 2011

Pui cu telina


Ingrediente: 4 pulpe pui, intregi (sau un piept pui),
                      1 telina  medie,
                      3 sau 4 cartofi medii,
                      1 ceapa medie,
                      optional, patrunjel radacina,
                      dafin, mix piper-lamaie(sau piper),
                      vegeta (sau orice mix de legume),
                      patrunjel frunze, telina frunze,
                      1 lingura faina, putin lapte,
                      smantana.

  Mod de preparare:
       Se fierbe puiul cu putina apa si putin ulei, dafin, piper si vegeta ( 1-2 linguri ), pana se patrunde bine.
Se curata cartofii, telina, patrunjelul si ceapa si se taie cubulete. Se scoate carnea si se lasa sa se raceasca pe o farfurie. Se caleste putin ceapa in putin ulei de la pui. Se adauga legumele taiate si se completeaza cu restul de zeama in care a fiert puiul. Se mai adauga putina apa si se lasa sa se patrunda un pic legumele. Se scot oasele si pielea de la pui, iar carnea se taie bucatele. Dupa ce s-au fiert legumele, se adauga carnea, faina desfacuta in putin lapte si sare, dupa gust. Se opreste focul si se pun 3 sau 4 linguri de smantana si se presara frunzele de patrunjel si telina.
                    

Sugestie de servire:        
       Pofta buna!

marți, 20 decembrie 2011

Fursecuri cu nuci si coaja de portocala

Iata niste fursecuri cu aroma de sarbatoare, in care vanilia si scortisoara se impletesc bine cu aroma de portocale. Aveti nevoie, printre altele, de un pachet de margarina si un singur ou pentru blat, coaja si putin suc de portocale, nuca de cocos si o ciocolata amaruie. Se aseamana cu Fursecuri cu ciocolata si nuci.

duminică, 18 decembrie 2011

Inel cu stafide și scorțișoară

                                               
Este un aluat dulce, aromat, cu umplutură de stafide, scorțișoară și zahăr brun, cu o glazură din lapte și zahăr vanilat.
După rețeta  Swedish coffee ring.