miercuri, 27 februarie 2013

Ardei umpluti si un proiect frumos

 
Este un proiect frumos lansat de Viorel Irascu pe site-ul Plecat de acasa, care isi propune sa promoveze bucataria romaneasca si sa o aseze pe regiuni, cu scopul de a cunoaste mai bine zonele turistice din tara noastra si sub aspect culinar. M-am gandit ca este o buna ocazie sa ne reamintim mancarurile bune de la mama de acasa, cu care am crescut, care ne trezesc nostalgii si amintiri frumoase si mai mult de atat, sa incercam sa redescoperim bucataria traditionala cu varietatea ei larga de mancaruri. Sper sa starnesc ceva in voi, sa va determin sa cautati prin caietele ingalbenite de vreme, sau printre amintirile voastre, retete de mancaruri romanesti si sa va alaturati in numar cat mai mare la acest proiect. Ce ziceti, v-am convins?
  Eu am sa incep cu o reteta foarte populara, care nu lipseste aproape din nici o casa de romani, anume: ardei umpluti cu carne si orez, asa cum se prepara in Muntenia. Reteta este cea pe care o stiu de-o viata (nu prea lunga, e adevarat) de la mama, de origine din partea de sud a tarii, mai precis jud.Dambovita.

marți, 26 februarie 2013

Pui condimentat, prajit si conopida cu sos alb

Astazi va propun ceva rapid si bun: carne de pui condimentata cu cayenne pepper, paprika, piper, data printr-un amestec de faina, sare cu telina si sare cu usturoi si prajita apoi in putin ulei, timp de 30 de minute, neacoperit (asta numai daca aveti timp sa stergeti aragazul, dupa aceea, plus zonele invecinate!!! Oricum nu strica un pic de miscare dupa asa o masa!).
 Dupa reteta americana Spice Fried Chiken.
 Langa carne servim o garnitura de conopida cu sos alb, cu sunca afumata.

duminică, 24 februarie 2013

Batoane cu crema de mango si cocos

 Am cautat un desert cu mango si cocos cu care sa pot participa la Provocarea Dulce Romanie, gazduita de Johanna de la Pasiune si Culoare. M-am oprit asupra acestei retete de batoane cu crusta simpla din fulgi de cocos, faina si unt peste care se toarna o crema din galbenusuri, lapte condensat si pulpa de fruct si se acopera apoi cu frisca batuta cu putin zahar si 2 linguri lapte de cocos. Pentru un gust cat mai aproape de original este de preferat sa folositi fructe proaspete de mango si lapte condensat din comert.
Dupa reteta Creamy Mango Coconut Bars.

vineri, 22 februarie 2013

Oua cu branza la cuptor

Iata ce puteti prepara cu cateva oua fierte si putina branza rasa. Taiati ouale felii, asezati-le intr-o caserola unsa, turnati peste ele un sos alb, cu lapte, branza rasa, putina faina si putin praz calit in 2 linguri de unt. Acoperiti apoi totul cu pesmet amestecat cu unt topit. Puneti caserola la cuptor, la foc mediu, si in 20 de minute masa este gata! Simplu, dar bun!
 Dupa reteta Eggs with Cheese din cartea M.Country-Style Recipes.

marți, 19 februarie 2013

Pui si paste in stil italian

Este o mancare cu carne de pui, paste spirale (fusilli), ceapa, morcov, mazare, toate cuprinse intr-un sos bun din rosii si supa de pui, cu aroma de cimbru si oregano. In reteta originala carnea de pui condimentata, impreuna cu ceapa,  morcovii, supa de pui si rosiile erau fierte lent in oala acoperita, timp de cateva ore, iar in ultimele15 - 20 de minute se adaugau pastele nefierte si mazarea congelata. Se fierbeau in continuare in oala acoperita pana cand pastele erau patrunse. Eu am schimbat putin reteta, reducand timpul de fierbere, dar pastrand ingredientele de baza.
Dupa reteta Slow Cooked Italian Chicken.

sâmbătă, 16 februarie 2013

Cotlet de porc cu sos aromat de afine

M-am convins din nou ca fructele se potrivesc de minune cu carnea. Iata o asociere reusita: carne (bucata intreaga, neintepata) suculenta, rumenita cate 1-2 minute pe fiecare parte intr-o lingura de ulei si coborata apoi in cuptor, la foc tare, pentru 20-25 minute, scoasa pe un platou, feliata si servita apoi cu un sos de afine dulce acrisor si aromat. Va invit sa incercati!
  Si pentru ca luna aceasta Johanna de la Pasiune si Culoare ne invita sa gatim ceva din bucataria internationala, in cadrul "Provocarii Dulce Romanie", o sa particip si eu cu aceasta reteta.
 Dupa reteta Pork Chops with Savory Blueberry Sauce.

joi, 14 februarie 2013

Tort "Valentine" cu visine si crema de frisca

Iata o reteta pe care am incercat-o cu ceva vreme in urma, dar nu am apucat sa o postez pana acum.
 Este  un tort cu aroma de vanilie si migdale, cu blat de cacao, crema de frisca, vanilie si cacao si budinca de visine Blatul se poate coace in tavi in forma de inima, sau in tavi rotunde cu diametrul de 22,5 cm.
Dupa reteta Chocolate Cherry Valentine Cake Torte din cartea M.Country-Style Recipes.

miercuri, 13 februarie 2013

Biscuiti cu marshmallow si ciocolata

Va plac bezelele? Dar bicuitii? Ce ati zice sa le punem impreuna si sa le cufundam intr-o glazura de ciocolata? Am vazut niste prajiturele asemanatoare cu marshmallow in forma de inimioare, lipite pe un strat de biscuiti faramati amestecati cu unt topit si mi-a placut tare mult ideea. Intrucat nu am gasit bezele in forma de inimioara m-am gandit sa prepar ceva asemanator folosindu-ma de cele gasite in magazin, pe care sa le topesc si sa le amestec cu frisca lichida, lapte, picaturi de ciocolata roz si gelatina. Am ales ca baza niste biscuiti fara praf de copt, care sa ramana plati dupa coacere, asa incat sa pot lipi pe ei inimioarele de gelatina. Pentru glazura de ciocolata am folosit ciocolata amaruie Poiana pe care am topit-o cu putin unt. Fetele mele au fost foarte incantate de rezultat.
 Si pentru ca tot este concurs la Isabela, cu specific "Valentine's day" am sa particip si eu cu aceasta reteta.

luni, 11 februarie 2013

Tort cu jeleu de capșune si ciocolată albă

Este un tort format dintr-o succesiune de blaturi de cacao, jeleu de capșune, jeleu de ciocolată albă și cremă de ciocolată cu lapte, pe care l-am pregatit pentru soțul meu, de ziua lui. Pentru jeleul de ciocolată albă m-am inspirat din tortul Violetei de la "Caietul cu retete" si am fost foarte mulțumită de rezultat. Crema este cea de la prajitura Rigoletto, la care am adăugat o tabletă de 100 g de ciocolată cu lapte, pe care am lăsat-o sa se topească în budinca fierbinte de vanilie, înainte de a o amesteca cu untul. Blatul de cacao pufos, este cel cu care nu dau greș niciodata, si anume cel pe care îl folosesc la ruladele cu crema de frisca. Jeleul de capșune este din capșune congelate, smântână, frișcă lichidă si gelatină (puteți folosi si capsune proaspete, bineînțeles). Tăvile în care am copt blatul au avut diametrul de 21 cm, dar puteți folosi cu succes o tavă cu inel detașabil, dacă aveți.

vineri, 8 februarie 2013

Muschi de porc cu sos de lamaie si usturoi

Iata o alta combinatie foarte buna, si anume: carne de porc inabusita in putin ulei de masline, alaturi de un sos acrisor si aromat, cu zeama si coaja de lamaie, vin alb si usturoi, peste care se presara rozmarin, salvie sau patrunjel. Carnea se serveste alaturi de taietei din grau integral, sau orez brun cu aroma de iasomie, care sa absoarba tot sosul delicios de lamaie. ("Brown Jasmine Rice"- orez brun cu bob lung, care nu se lipeste si degaja o aroma delicata, naturala, in timpul fierberii; originar din Tailanda)
   De asemenea, puteti adauga ca garnitura buchetele fierte de broccoli sau spanac fiert, sau mazare congelata, fiarta 5 minute, scursa de apa si amestecata cu o lingura de unt.
   Dupa reteta Sauteed Pork Tenderloin Medallions with Lemon-Garlic Sauce.

luni, 4 februarie 2013

Biscuiti cu umplutura de prune, stafide sau curmale.

Ce m-a atras la acesti biscuiti a fost umplutura buna si variata de fructe. Puteti folosi curmale, stafide, prune uscate, chiar si  ananas zdrobit amestecat cu cateva bucatele de cirese confiate. Umplutura se prepara pe foc, din apa, zahar, fructele taiate in bucati mici si putina faina (sau amidon in caz ca alegeti ananasul). Din aluatul de biscuiti se intinde foaie de 0.5 cm grosime, se taie in diferite forme care se suprapun doua cate doua, dar nu inainte de a pune umplutura de fructe intre ele; se pun apoi la cuptor pentru 10-12 minute. Ies in jur de 65 de biscuiti umpluti, fragezi si buni. Pot fi pastrati mai multe zile in cutii inchise.
Dupa reteta Date or Raisin-Filled Cookies din cartea M.Country-Style Recipes.