Dupa reteta Zucchini Bars din M.Country Style-Recipes & Kitchen Secrets, o prajitura buna, cu blat pufos cu dovlecel si nuci si o glazura fina din crema de branza.
sâmbătă, 28 iulie 2012
Prajitura cu dovlecel si crema de branza
Dupa reteta Zucchini Bars din M.Country Style-Recipes & Kitchen Secrets, o prajitura buna, cu blat pufos cu dovlecel si nuci si o glazura fina din crema de branza.
joi, 26 iulie 2012
Biscuiti cu branza de capra
Biscuitii sunt cu foarte putin zahar, se servesc calzi cu unt si se potrivesc foarte bine cu zmeura proaspata, sau dulceata de zmeura, asta ca sa fiu in ton cu tema data de Daiana si Cosmin de la Simplu si bun care gazduiesc Provocarea Dulce Romanie de luna aceasta, dupa o idee mai veche a Mihaelei de la De prin lume adunate.
luni, 23 iulie 2012
Tarta fina cu zmeura
Dupa reteta "Raspberry Chiffon Pie" din M. Country-Style Recipes, este o tarta cu o crusta de biscuiti, umpluta cu pulpa de zmeura, frisca, oua si gelatina. Pulpa de fruct se obtine punand 3 cani de zmeura la fiert in 2/3 cana apa, pentru 3 - 5 minute. Se trece zmeura, astel inmuiata, printr-o sita, pentru a indeparta semintele.
sâmbătă, 21 iulie 2012
Prajitura cu suc de portocale
vineri, 20 iulie 2012
Andive belgiene cu sunca si branza
Cautand un fel de a prepara andivele, m-am oprit asupra acestei retete de pe Google si anume: andive invelite in felii de sunca, intr-un sos cu doua feluri de branza si ardei gras. Am adaptat-o un pic la produsele noastre si am mai adaugat putin lapte in sos. Pentru cine nu are probleme cu gustul usor amarui al andivelor, mancarea aceasta este destul de buna!
luni, 16 iulie 2012
Fursecuri cu marmelada
Sunt din acelea care se termina repede...adica tare bune!
Marmelada de portocale
Dupa reteta "Orange Marmalade" din M. Country Style-Recipes & Kitchen Secrets.
Este o marmelada foarte aromata pe care o puteti consuma ca atare, sau in prajituri. Folositi fructe cu coaja groasa si fara pete (netratate cu ceara si coloranti, daca se poate). Spalati-le bine si inlaturati orice pata si zona din jurul coditelor.
Este o marmelada foarte aromata pe care o puteti consuma ca atare, sau in prajituri. Folositi fructe cu coaja groasa si fara pete (netratate cu ceara si coloranti, daca se poate). Spalati-le bine si inlaturati orice pata si zona din jurul coditelor.
vineri, 13 iulie 2012
Caserola cu mazare
Dupa reteta Plantation Casserole, un amestec de legume si carne de pui, intr-un sos alb, cu putina branza. In reteta originala se turna deasupra un aluat de biscuiti, lasand centrul caserolei neacoperit si se punea din nou la cuptor, pana se rumenea frumos. Cred ca ar fi aratat foarte bine, insa eu, din lipsa de timp, am ales varianta fara aluat. Chiar si asa am avut succes. Fetele mele au lasat farfuria curata!!!Sau, ca sa fiu in ton cu reteta: "they licked the platter clean!"
Ingrediente:
2 cani carne de pui fiarta, taiata bucati mici (eu am folosit 3 pulpe intregi de pui),
2 cani boabe porumb dulce,
1 si 1/2 cani mazare, fiarta usor si scursa de apa (eu am pus 400 g mazare congelata),
1/2 cana cascaval ras,
1/3 cana lapte mai gras (evaporeted milk- daca nu aveti, adaugati o lingura de smantana in lapte),
1/4 cana ceapa tocata,
1 lingura sos Worcestershire,
sare si piper, dupa gust.
Folositi o cana de 250 ml pentru masurarea ingredientelor.
Mod de preparare: Se fierbe mazarea, timp de 5-10 minute (sa ramana putin tare) si se scurge de apa. Se fierbe carnea in apa, putin ulei si 1 lingurita Vegeta, se scoate de pe os si se taie bucati mici.Se pastreaza putina branza rasa pentru pus deasupra. Se amesteca toate ingredientele si se pun intr-o caserola unsa cu unt. Se pune caserola la cuptor, la foc potrivit, timp de 30 minute. Gata masa!
Pofta buna! Poate candva, am sa pun si varianta cu aluat deasupra...
Ingrediente:
2 cani carne de pui fiarta, taiata bucati mici (eu am folosit 3 pulpe intregi de pui),
2 cani boabe porumb dulce,
1 si 1/2 cani mazare, fiarta usor si scursa de apa (eu am pus 400 g mazare congelata),
1/2 cana cascaval ras,
1/3 cana lapte mai gras (evaporeted milk- daca nu aveti, adaugati o lingura de smantana in lapte),
1/4 cana ceapa tocata,
1 lingura sos Worcestershire,
sare si piper, dupa gust.
Folositi o cana de 250 ml pentru masurarea ingredientelor.
Mod de preparare: Se fierbe mazarea, timp de 5-10 minute (sa ramana putin tare) si se scurge de apa. Se fierbe carnea in apa, putin ulei si 1 lingurita Vegeta, se scoate de pe os si se taie bucati mici.Se pastreaza putina branza rasa pentru pus deasupra. Se amesteca toate ingredientele si se pun intr-o caserola unsa cu unt. Se pune caserola la cuptor, la foc potrivit, timp de 30 minute. Gata masa!
Pofta buna! Poate candva, am sa pun si varianta cu aluat deasupra...
duminică, 8 iulie 2012
Brownies cu glazura de faina
Atractia la aceasta prajitura este glazura cu unt, zahar brun, faina si putin lapte.Se prepara foarte repede si este si foarte buna in combinatie cu blatul de cacao si nucile prajite usor. Daca aveti rezerve in ceea ce priveste faina aceea adaugata in glazura, credeti-ma, nici nu se simte la gust, iar zaharul se dizolva destul de bine si se pierde usor printre nucile crocante.
Ingrediente blat:
250 g margarina,
1 si 3/4 cani zahar,
4 oua,
1 lingurita esenta de vanilie,
1/2 cana cacao,
3/4 cana faina,
1/2 cana nuci rupte in bucati.
( Alta varianta: in loc de cacao puneti 90 g ciocolata amaruie, topita si adaugati faina pana la 1 cana.)
Glazura de faina:
125 g unt moale,
1/2 cana zahar brun (eu am pus zahar alb plus 1 lingura de miere, in loc de zahar brun)
1/4 cana zahar,
2 linguri de lapte,
1 lingurita esenta de vanilie,
1 cana faina (eu am pus doar 3/4 cana faina).
Pentru partea de deasupra se folosesc 50 g ciocolata topita si cateva bucati de nuci, prajite usor.
Folositi o cana de 250 ml pentru a masura ingredientele.
Mod de preparare: Se bate margarina cu zaharul, se adauga ouale, treptat si vanilia. Se pune cacao, faina si la sfarsit se adauga nucile (Daca lucrati cu ciocolata, aceasta se topeste in baie marina si se toarna peste compozitia cu margarina, apoi se adauga 1 cana faina.). Se pune compozitia intr-o tava dreptunghiulara (32,5 cm / 22,5 cm), acoperita cu hartie de copt. Se coace la foc potrivit, timp de 35 minute, incercati cu scobitoarea.
Pentru glazura de faina, amestecati untul moale cu zaharul brun. Separat amestecati zaharul alb, laptele, vanilia si faina. Se amesteca cele doua compozitii. (Daca nu aveti zahar brun, inlocuiti cu zahar alb si adaugati la sfarsit1 lingura miere.) Glazura se pune peste blatul racit, iar deasupra se pun cateva bucati de nuci, prajite usor intr-o tigaie de teflon. Se orneaza cu ciocolata topita in baie marina. Se pastreaza acoperita, la frigider.
Pofta buna!
vineri, 6 iulie 2012
Caserola cu vinete
Ce legume mai servim langa carne (sau fara carne)? Ce ati zice de niste vinete cu ardei gras si ceapa, amestecate cu putin orez si nelipsita branza? Caserola cu vinete, dupa reteta Eggplant Casserole din cartea Mennonite Country- Style Recipes and Kitchen Secrets. O mancare simpla si gustoasa!
joi, 5 iulie 2012
Substituenti pentru ingrediente
Am imprumutat o carte cu retete si sfaturi pentru gatit, plus multe alte lucruri utile in gospodarie. Cartea se numeste Mennonite Country-Style Recipes & Kitchen Secrets, de Esther H Shank si are in jur de 600 de pagini scrise marunt. Atat cat pot, vreau sa impartasesc cu voi din tainele acestei carti. M-am oprit mai intai la capitolul acesta, pentru ca adesea mi s-a intamplat sa nu am toate ingredientele cerute intr-o reteta. Iata ce substituiri puteti face:
Amidon (in sosuri) - pentru 1 lingura amidon folositi: 1si 1/2 - 2 linguri faina; sau 4 lingurite tapioca instant.
Amestec pt. biscuiti (Biscuit mix- in engleza) - pentru 1 cana amestecati: 1 cana faina, 1 si 1/2 lingurite praf de copt, 1/2 lingurita sare, 3 linguri margarina, pana se faramiteaza.
Ceapa pudra - pentru 1 lingurita pudra folositi o ceapa medie; sau 2 lingurite onion salt (sare cu gust de ceapa) dar reduceti sarea din reteta cu 1 lingurita.
Ciocolata-pentru 125 g ciocolata menaj, dulce folositi: 3 linguri cacao, 4 si 1/2 linguri zahar si 3 linguri margarina (sau shortening).
Ciupercile proaspete pot fi inlocuite cu o cantitate dubla de ciuperci din conserva, scurse de apa.
Condimente pentru placinta cu mere (Apple pie spice) - pentru 1 lingurita folositi: 1/2 lingurita scortisoara, 1/4 lingurita nucsoara, 1/8 lingurita cardamon si 1/8 lingurita allspice.
Allspice - pentru 1 lingurita folositi: 1/2 lingurita scortisoara, 1/4 lingurita cuisoare si 1/4 lingurita nucsoara.
Condimente pentru placinta cu dovleac (Pumpkin pie spice) - pentru 1 lingurita folositi: 1/2 lingurita scortisoara, 1/4 lingurita ghimbir, 1/8 lingurita nucsoara si 1/8 lingurita allspice.
Chives (frunze arpagic, din familia cepei) - pentru 1 lingura planta proaspata, tocata folositi: 1 lingurita planta uscata.
Faina pentru prajituri (cake flour) - pentru 1 cana puneti 2 linguri amidon intr-o cana si umpleti restul canii cu faina.
Faina "self-rising"- pentru 1 cana folositi: 1 cana faina cu 1 si 1/2 lingurita praf de copt si 1/2 lingurita sare.
Glucoza lichida (Corn syrup) - pentru 1 cana folositi: 1 cana zahar tos si 1/4 cana lichid; sau 1 cana miere; sau 1 cana melasa.
Iaurt - pentru 1 cana folositi 1 cana lapte acru mai gros, sau lapte batut.
Jeleu aromat "Jello-O" - pentru un pachet (de 13 oz.) folositi: 1 lingura gelatina si 2 cani suc de fructe.
Lamaie - pentru 1 lingurita coaja rasa de lamaie folositi: 1/2 lingurita extract de lamaie.
Lapte - pentru 1 cana lapte integral folositi: 1/2 cana lapte mai gras (evaporeted milk) si 1/2 cana apa; sau 1/3 cana lapte praf degresat, 3/4 cana apa si 2 linguri grasime.
Lapte acru - pentru 1 cana folositi: 1 cana iaurt; sau puneti 1 lingura zeama de lamaie, sau otet intr-o cana si apoi umpleti cu lapte si lasati sa stea timp de 5 minute.
Lapte condensat dulce - 2/3 cana lapte praf, 2/3 cana zahar, 100 g unt.
Lapte condensat dulce - 2/3 cana lapte praf, 2/3 cana zahar, 100 g unt.
Mustar uscat - pentru 1 lingurita folositi: 1 lingura pasta de mustar.
Miere - pentru 1 cana miere folositi: 1 cana zahar tos plus 1/4 cana lichid; sau folositi 1 cana glucoza lichida (corn syrup) sau melasa.
Otet - pentru 1 lingura otet folositi: 1 lingura zeama de lamaie.
Ou - pentru 1 ou intreg folositi: 2 galbenusuri, in creme (custards); sau 2 galbenusuri plus 1 lingura apa, in prajituri.
Praf de copt - pentru 1 lingurita folositi: 1/3 lingurita bicarbonat de sodiu si 1/2 lingurita bitartrat de potasiu (cream of tartar).
Rosii in conserva - pentru 1 cana folositi:1 si 1/3 cani rosii proaspete, taiate si fierte timp de 10 minute.
Shortening - pentru 1 cana folositi 1 cana margarina; sau 3/4cana grasime de pui, sau 7/8 cana unt; sau 7/8 cana ulei; sau 7/8 cana osanza topita (untura de porc); sau 3/4 cana grasime din bacon
Smantana - pentru 1 cana smantana ( pentru coacere) folositi: 3/4 cana lapte si 1/4 cana unt; sau 1 cana lapte mai gras (evaporeted milk).
Smantana acra (sour cream) - pentru 1 cana folositi 7/8 cana lapte acru gros si 3 linguri margarina.
Sos de rosii "catsup" sau sos "chili" - pentru 1 cana folositi: 1 cana sos de rosii plus 1/4 cana zahar si 2 linguri otet.
Sos tartar - pentru 1/2 cana folositi: 6 linguri maioneza plus 2 linguri castravete murat dulce, taiat mic.
Suc de rosii - pentru 1 cana folositi: 1/2 cana sos de rosii si 1/2 cana apa.
Tapioca - pentru 2 linguri folositi 3 linguri faina.
Unt - pentru 1 cana folositi 1 cana plus 2 linguri margarina.
Usturoi - pentru 1 catel de usturoi folositi 1/8 praf de usturoi; sau 1/4 lingurita garlic salt (sare cu gust de usturoi), dar reduceti sarea din reteta cu 1/8 lingurita.
Zahar - pentru 1 cana folositi: 1 cana miere sau glucoza lichida (corn syrup), dar reduceti cu 1/4 cana lichidul din reteta.
Zahar pudra - combinati 1 cana zahar tos si 1 lingura amidon in blender. Mixati pana se obtine pudra. Rezulta 1 si 1/3 cani zahar pudra.
*Cana folosita este masura americana 1 cup, echivalenta cu 250 ml.
marți, 3 iulie 2012
Prajitura cu visine si ciocolata
Am pornit de la o reteta simpla de prajitura cu cacao si am adaugat o crema de vanilie, putina frisca, ciocolata pe deasupra si visine din compot proaspat facut. A iesit un deliciu! Sa fie prajitura, sa fie tort? Sa- i zicem Prajitura cu visine si ciocolata, foarte usor de preparat si foarte buna!
Ingrediente blat:
1 si 2/3 cana faina,
1 cana zahar,
1/2 cana cacao,
1 lingurita bicarbonat de sodiu,
1/2 lingurita sare,
1 cana lapte batut, sau sana,
1/2 cana ulei,
1 si 1/2 lingurita esenta de vanilie,
2 oua.
Crema de vanilie: vezi crema de la prajitura Rigoletto, 1/3 din cantitate (sau puteti inlocui cu 100 ml frisca lichida).
1 compot de visine de 800 ml,
6o g ciocolata amaruie si un cub de unt,
100 ml frisca lichida pentru ornat.
Folositi o cana de 250 ml pentru masurarea ingredientelor pentru blat.
Mod de preparare: Se amesteca componentele uscate, respectiv faina, zaharul, bicarbonatul, sarea si cacaoa. Separat se amesteca laptele, uleiul si vanilia. Se combina cele doua compozitii. Se toarna in 2 tavi rotunde cu diametrul de 20 cm, unse si tapetate cu faina (puteti folosi si o tava mica, dreptunghiulara, de19 cm/ 25 cm si apoi sa taiati blatul pe jumatate si sa puneti crema la mijloc). Se coc la foc potrivit timp de 30 minute; incercati cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca, se asaza primul blat pe un platou si se insiropeaza cu zeama de la compotul de visine.Se pune crema de vanilie peste care se asaza visine din compot, fara samburi(opriti cateva visine pentru ornat).Se asaza cel de al doilea blat care se insiropeaza si el, la randul lui. Deasupra. se toarna o glazura cu ciocolata si unt, topite in baie marina. Se orneaza cu putina frisca si se adauga cateva visine pe deasupra, dupa preferinta. O bunatate!!!
Pofta buuuna!
Ingrediente blat:
1 si 2/3 cana faina,
1 cana zahar,
1/2 cana cacao,
1 lingurita bicarbonat de sodiu,
1/2 lingurita sare,
1 cana lapte batut, sau sana,
1/2 cana ulei,
1 si 1/2 lingurita esenta de vanilie,
2 oua.
Crema de vanilie: vezi crema de la prajitura Rigoletto, 1/3 din cantitate (sau puteti inlocui cu 100 ml frisca lichida).
1 compot de visine de 800 ml,
6o g ciocolata amaruie si un cub de unt,
100 ml frisca lichida pentru ornat.
Folositi o cana de 250 ml pentru masurarea ingredientelor pentru blat.
Mod de preparare: Se amesteca componentele uscate, respectiv faina, zaharul, bicarbonatul, sarea si cacaoa. Separat se amesteca laptele, uleiul si vanilia. Se combina cele doua compozitii. Se toarna in 2 tavi rotunde cu diametrul de 20 cm, unse si tapetate cu faina (puteti folosi si o tava mica, dreptunghiulara, de19 cm/ 25 cm si apoi sa taiati blatul pe jumatate si sa puneti crema la mijloc). Se coc la foc potrivit timp de 30 minute; incercati cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca, se asaza primul blat pe un platou si se insiropeaza cu zeama de la compotul de visine.Se pune crema de vanilie peste care se asaza visine din compot, fara samburi(opriti cateva visine pentru ornat).Se asaza cel de al doilea blat care se insiropeaza si el, la randul lui. Deasupra. se toarna o glazura cu ciocolata si unt, topite in baie marina. Se orneaza cu putina frisca si se adauga cateva visine pe deasupra, dupa preferinta. O bunatate!!!
Pofta buuuna!
Dulceata de visine
As numi-o cea mai simpla dulceata de visine, deoarece prepararea ei nu necesita un efort prea mare. Este in schimb suficient de legata si aromata si rezista mai mult timp (asta daca o ascundeti bine prin camara!!!).
Ingrediente:
3 kg visine,
2 kg zahar.
Mod de preparare: Se spala visinele si se scot samburii.Se pun visinele impreuna cu zaharul(eu am pus intai 1 kg si jumatate, restul de zahar l-am adaugat treptat, dupa gust) intr-o oala incapatoare, la foc mic. Se amesteca usor, din cand in cand si se inlatura spuma de deasupra. Se lasa pe foc pana se leaga, in jur de 2 ore, 2ore si jumatate. Se incearca pe o farfuriuta, cand compozitia devine lipicioasa, dulceata este gata. Se toarna in borcane cu capac, care se inchid ermetic (pt. ca era tarziu, eu am lasat dulceata in oala acoperita, peste noapte si a doua zi am pus-o in borcane). Ies in jur de 8 borcane mici (de 300-400 ml) de dulceata.
Pofta buna!
Ingrediente:
3 kg visine,
2 kg zahar.
Mod de preparare: Se spala visinele si se scot samburii.Se pun visinele impreuna cu zaharul(eu am pus intai 1 kg si jumatate, restul de zahar l-am adaugat treptat, dupa gust) intr-o oala incapatoare, la foc mic. Se amesteca usor, din cand in cand si se inlatura spuma de deasupra. Se lasa pe foc pana se leaga, in jur de 2 ore, 2ore si jumatate. Se incearca pe o farfuriuta, cand compozitia devine lipicioasa, dulceata este gata. Se toarna in borcane cu capac, care se inchid ermetic (pt. ca era tarziu, eu am lasat dulceata in oala acoperita, peste noapte si a doua zi am pus-o in borcane). Ies in jur de 8 borcane mici (de 300-400 ml) de dulceata.
Compot de visine
Ingrediente:
2 kg visine,
apa si zahar.
Mod de preparare: Se spala visinele si se pun in borcane de 800 ml. Se pun cate 4 linguri de zahar deasupra, peste visine, in fiecare borcan. Se umplu borcanele cu apa, cat sa acoperiti visinele. Se inchid ermetic borcanele, cu capace. Se rastoarna puitn fiecare borcan, sa se dizolve zaharul. Se aseaza borcanele inchise intr-o cratita mare, pe fundul careia se pune un prosop mic.Se umple cratita cu apa, cat sa acopere 3/4 din inaltimea borcanelor. Se fierb borcanele timp de 15-20 minute, pana cand se coloreaza putin apa din compot (nu fierbeti prea mult, sa nu se crape visinele). Se scot borcanele si se pun la rece, in camara. Ies in jur de 8 borcane de 800 ml ( in functie de cate visine puneti intr-un borcan; eu am pus mai multe visine, de aceea mi-au iesit 7 borcane). Este important ca borcanele sa fie inchise bine. Daca curge vreun borcan, consumati-l in cateva zile.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)