duminică, 27 mai 2012

Tort cu blat de cacao

 
Reteta pentru blatul de tort este de la "Sunflower potluck cake" din revista "Country Woman". Este un blat cu gust intens de cacao, pufos, dar foarte faramicios. In original, blatul era acoperit cu o glazura de ciocolata si inconjurat de piscoturi, asa ca sa semene cu floarea soarelui. Eu am pus o crema de unt, frisca si portocale intre 2 blaturi si iata ce tort a iesit...

Ingrediente:
 200 g  margarina, moale,
250g zahar,
3 oua,
1 lingurita esenta vanilie,
300 g faina,
75 g cacao,
1 lingurita bicarbonat de sodiu,
1/4 lingurita praf de copt.
1 lingurita sare,
330 ml apa.
Crema de unt: 
250 g unt, moale,
100 g zahar pudra cu aroma de vanilie,
2 lingurite coaja rasa de portocala,
1 lingurita coaja rasa de lamaie.
1 portocala, taiata bucatele.
Glazura de ciocolata: 
2 linguri zahar,
2 linguri apa,
100 g ciocolata amaruie sau cu lapte,
50 g unt, moale.
 Mod de preparare:  Se bate margarina cu zaharul si vanilia, se adauga ouale, cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Se amesteca componentele uscate, separat si se adauga treptat, peste compozitia cu oua, impreuna cu apa. Se imparte compozitia in doua parti si se toarna in 2 tavi unse si tapetate cu faina.(Eu am folosit tavi cu diam de 21 cm, de aceea blatul a iesit cam inalt...Am incercat sa-l sectionez, dar era foarte faramicios, deci, pentru rezultate mai bune, folositi tavi un pic mai mari). Se coace la foc potrivit, timp de 30 min, sau incercati cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca, apoi se insiropeaza blaturile cu suc de portocale. Se asaza primul blat pe un platou, se unge cu crema de unt, se aseaza bucatele de portocale, apoi se pune un strat de frisca batuta, se pune cel de al doilea blat. Se imbraca tortul se lateral cu frisca si se lipeste putina nuca macinata Deasupra se toarna o glazura de ciocolata si se orneaza cu crema de unt si capsuni.
Pt. crema de unt, se bate untul cu zaharul pudra, se adauga coaja rasa de portocale si lamaie. Se pasreaza un sfert din crema pt. ornat tortul, restul se pune peste primul blat.
Pt. glazura se procedeaza la fel ca la Tortul cu visine si crema de ciocolata .
                           
Pofta buna!

4 comentarii: