sâmbătă, 11 februarie 2012

Inel cu ciocolată, nuci și cocos

Este un corn împletit umplut cu ciocolată, nuci și cocos, peste care se toarnă o glazură cu aromă de vanilie. Pe cât de frumos, pe atât de gustos! Se prepară ușor, mai ales dacă vă place să împletiți aluatul. Rețeta este din revista americană Country Woman. 
Ingrediente aluat:
  • 450 g făină,
  • 2 linguri zahăr,
  • 1/2 linguriță sare,
  • 1 lingură drojdie uscată,
  • 100 ml lapte,
  • 60 ml apă,
  • 125 g unt sau margarină,
  • 1 ou.
Umplutura: 
  • 150 g ciocolată amăruie (sau cu lapte),
  • 70-80 ml lapte mai gras (sau adăugați o lingură smântână în lapte),
  • 2 linguri zahăr,
  • 90-100 g cocos răzuit,
  • 1/2 cană nuci,
  • 1 linguriță esență vanilie,
  • 1/4 linguriță scorțișoară.           
Glazura: 
  • 100 g zahăr pudră,
  • 1 lingură unt moale,
  • 1/2 linguriță esență vanilie,
  • 2-3 linguri de lapte,
  • puține nuci pentru decor.

 Mod de preparare:  
Pentru umplutură, se amestecă ciocolata, tăiată bucățele, cu laptele și zahărul și se pun la foc mic. Se amestecă până se topește ciocolata. Se adaugă nuca de cocos, nucile rupte bucăți, vanilia și scorțișoara. Se lasă să se răcească.

 Pentru aluat, se amestecă 200 g făină cu zahărul, sarea și drojdia. Se amestecă laptele, apa și untul într-o crăticioară și se încălzesc până se topește untul (atenție să nu se fiarbă!). Se toarnă lichidul călduț peste compoziția cu drojdie. Se amestecă cu mixerul la viteză medie, timp de 2 minute. Se adaugă oul și încă 150 g făină și se bate din nou cu mixerul, încă 2 min. Se adaugă restul de făină și se frământă, până se desprinde de pe mână (dacă mai este nevoie, se mai adaugă puțină făină). Se acoperă și se lasă să crească până se dublează.



Se întinde aluatul în foaie dreptunghiulară (25 cm  / 45 cm) si se pune umplutura pe centru. Se taie pe margini fâșii înclinate, de 2,5 - 3 cm lățime. Se împletesc marginile peste umplutură și se unesc capetele, formându-se un inel. Se pune inelul într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și se lasă din nou să crească. Se coace la foc potrivit timp de 25 - 30 minute, până se rumenește ușor.


Pentru glazură, se amestecă zahărul pudră cu untul moale, vanilia și laptele (eventual, se topesc deasupra unui vas cu apă caldă). Se toarnă apoi peste inelul răcit și deasupra se pun câteva bucăți de nuci.  Poftă bună!
     






4 comentarii: