joi, 24 octombrie 2013

Prajitura cu miere, nuci si mere, fara faina

A fost o adevarata provocare pentru mine tema aleasa de Cristina, in cadrul proiectului Dulce Romanie, de luna aceasta. Ea ne-a propus sa preparam ceva bun fara faina, fara zahar si fara ulei. Si pentru ca inca mi-a ramas in minte gustul bun al prajiturii cu pere si ciocolata, pe care am incercat-o recent, m-am gandit sa iau ca baza aceasta reteta in care nu se folosea faina si sa inlocuiesc zaharul cu mierea (vezi substituenti pentru ingrediente), pentru a obtine in final un desert bun care sa corespunda cerintelor. Asa a luat nastere aceasta prajitura cu gust intens de miere si scortisoara, poate nu foarte aratoasa, dar destul de buna.

marți, 22 octombrie 2013

Ciolan afumat pe pat de varza


De cum am vazut ciolanul acesta,  mi l-am si imaginat aburind frumos, pe un pat de varza calita, usor condimentata. M-am gandit cum sa-l fac sa fie mai fraged si mai aromat, asa ca, la inceput l-am fiert in apa cu boabe de piper si foi de dafin, apoi l-am inabusit in bere, la cuptor,  pentru inca 40 de minute, dupa care l-am asezat peste varza, din nou la cuptor, sa se rumenesca frumos.

luni, 14 octombrie 2013

Prajitura cu morcov

Este o prajitura cu morcovi rasi, nuci si glazura din crema de branza, cu aroma de scortisoara si vanilie. Face parte din categoria prajiturilor dulci care merg langa o cafea fara zahar, sau simplu, cu un pahar de apa rece. Pentru prepararea ei aveti nevoie, in principal, de o jumatate de kilogram de morcovi si aproximativ 300 g crema de branza.
Dupa reteta americana Carrot Cake.

luni, 7 octombrie 2013

Prajitura cu pere si ciocolata, fara faina



Iata o prajitura delicioasa, cu blat fara faina, doar cu nuca macinata, oua, ciocolata topita si unt, in care se cufunda jumatati de pere curatate. Se serveste cu frisca din smantana.
Este o adaptare proprie dupa reteta Flourless chocolate & pears cake. In reteta originala se folosesc alune de padure macinate, insa eu le-am inlocuit cu nuca macinata. Blatul este deosebit de bun, se topeste in gura, iar combinatia de ciocolata cu pere dulci-acrisoare este perfecta.

vineri, 4 octombrie 2013

Zacusca, reteta mamei


 Ce va sperie mai mult cand va ganditi sa preparati zacusca? Mie imi este cam greu sa coc legumele toate si apoi sa le curat de coaja. M-am bucurat tare mult sa descopar aceasta reteta mai simplificata, in care doar vinetele se coc; gogosarii si ardeii kapia se oparesc putin si apoi se dau prin masina de tocat. Asadar, iata zacusca dupa reteta mamei, se prepara un pic mai usor si este foarte gustoasa! Cine nu ma crede pe cuvant n-are decat sa incerce!

luni, 30 septembrie 2013

Blat pufos de pizza pentru o tava mare

Daca doriti o pizza cu un blat mai inalt si pufos, aceasta este reteta potrivita. Pentru prepararea acestui blat aveti nevoie de o margarina mai grasa (in original se foloseste shortening- vezi substituenti pentru ingrediente), sau untura de porc. Puteti folosi insa, cu succes, chiar si margarina obisnuita, cea cu 60% grasime.

joi, 12 septembrie 2013

Prajiturele cu stafide si ciocolata

Pentru ca Liana doreste sa aiba Pe masa din bucatarie luna aceasta preparate cu stafide, in cadrul Provocarii Dulce Romanie, m-am gandit sa ma prezint si eu cu aceste prajiturele simple dar bune, cu zahar brun, stafide si bucatele de ciocolata.
Dupa reteta Raisin Drop Cookies din cartea M.Country-Style Recipes.

miercuri, 11 septembrie 2013

Tort cu crema de ciocolata, vanilie si visine

Este un tort cu blat de cacao, crema de ciocolata, crema de vanilie si visine, acoperit cu frisca si forme din martipan, pe care l-am pregatit pe 8 septembrie, de ziua Eliei. Blatul in forma de inima este de 21 cm in partea cea mai lata si este suprapus peste un blat rotund de 26 cm. Se prepara usor si este foarte bun.

marți, 27 august 2013

Rosii umplute cu sufleu de branza

Iata o gustare usoara cu care ii puteti surprinde pe cei dragi, intr-o dimineata tarzie, sau in orice alt moment al zilei. Rosiile pot fi pregatite chiar si cu 12 ore inainte de servire, la fel si umplutura de branza, exceptand spuma de albusuri cu care se amesteca umplutura.
   Particip cu aceasta reteta la Provocarea Dulce Romanie gazduita de Diana de la Disturbingly Delicious.
Dupa reteta Cheese souffle in tomatoes din revista Australian food.

marți, 20 august 2013

Prajitura cu bucatele de ciocolata si nuci

Este o prajitura cu blat pufos cu smantana, acoperit cu un strat crocant din unt, zahar brun, nuci si  bucatele de ciocolata, foarte potrivita la cafea. Se prepara usor si se poate coace atat in tava rotunda cat si in tava tub.
Dupa reteta americana Chocolate Chip Coffee Ring.

vineri, 16 august 2013

Pulpe de pui cu rosii si masline

Am gasit aceasta reteta pe blogul Adinei si nu m-am putut abtine sa nu o "probez" si eu! Si pentru ca mi-a placut tare mult, m-am gandit sa o adaug la colectia mea virtuala, cu gandul sa o prepar din nou, cat de curand. Asadar, daca va plac mancarurile cu masline, va invit sa o incercati si pe aceasta. Este foarte buna!
  Dupa reteta Pulpe de gaina in stil toscan.

marți, 30 iulie 2013

Mexican fruit cake

Este o prajitura cu ananas, nuci si glazura din crema de branza, usor de preparat si foarte buna! Se aseamana cu prajitura cu cocktail de fructe, dar parca e mai gustoasa datorita nucilor si a cremei de branza. Reteta o am de multa vreme dintr-o veche carte de bucate americana. Am taiat putin din zahar, atat la blat cat si la glazura.Chiar si asa, prajitura a iesit destul de dulce. Se potriveste foarte bine langa o cana de cafea neindulcita.


vineri, 19 iulie 2013

Ecleruri cu crema de vanilie si ciocolata

Reteta o am de multa vreme, dar abia acum am incercat-o pentru prima data. Aluatul creste foarte frumos, chiar daca nu contine praf de copt. In original eclerurile se umpleau cu o crema fiarta la foc mic, din oua, lapte si zahar, dar eu am inlocuit-o cu o crema de vanilie si unt, asemanatoare cu cea de la prajitura cu mere, vanilie si caramel.


sâmbătă, 6 iulie 2013

Tarta cu cirese proaspete

Am primit de curand  o plasa cu cirese mari, dulci si carnoase. Dupa ce ne-am saturat bine de ele asa in stare naturala, am oprit cateva pentru o tarta cu cirese. Asa a luat nastere acesta tarta, care de buna ce a fost, a disparut foarte repede. Pentru ca in reteta se cerea o foaie necoapta de placinta, am preparat o foaie asemanatoare cu cea de la tarta cu piersici, sau cea cu ovaz. Umplutura este cea clasica, cu fructe, zahar, apa, amidon si putin unt.
Dupa reteta Cherry Pie din cartea M.Country-Style Recipes.

marți, 2 iulie 2013

Salata de cartofi cu iaurt si hrean

Este o salata usoara cu cartofi fierti, oua si legume proaspete amestecate cu iaurt, putina maioneza si hrean. Cartofii se fierb inainte, se condimenteaza si se lasa acoperiti la frigider timp de o ora, dupa care se amesteca cu restul ingredientelor. In original se foloseste dressing italian pentru salata pe care il puteti prepara in casa din ulei de masline, otet din vin alb, zeama de lamaie, usturoi, busuioc, oregano, patrunjel si paprika.
Dupa reteta Italian Potato Salad din revista Country Woman.

sâmbătă, 29 iunie 2013

Cornulete din plamadeala

Iata o reteta de cornulete cu unt si galbenusuri, dintr-o veche carte de bucate romaneasca. Cornuletele pot fi umplute cu marmelada, rahat sau nuci, sunt foarte gustoase si usor de preparat. Si pentru ca sunt in ton cu tema "Aluaturi dulci..." din cadrul  Provocarii Dulce Romanie de luna aceasta, am sa le trimit cu mare drag la Simona.


vineri, 28 iunie 2013

Crant cu visine

V-ati gandit sa combinati coaja de lamaie cu scortisoara, visine si nuci? Toate se regasesc in aceasta prajitura si se potrivesc foarte bine, parerea mea. Peste blatul pufos facut cu doar 3 oua se asaza cate un strat de visine si unul de firimituri din unt, zahar, faina si nuci. Totul se baga la cuptor si se obtine o prajitura dulce-acrisoara,  pufoasa si crocanta in acelasi timp.
   Si pentru ca fetele mele au mancat-o cu pofta, m-am gandit ca este potrivita pentru a participa cu ea la Provocarea Dulce Romanie, sectiunea "Deserturi pentru copii", gazduita luna aceasta de Simona.

marți, 25 iunie 2013

Rulouri cu carne si sos de branza

Iata ce gustare buna puteti prepara cu putina pulpa de porc tocata. Dintr-un aluat de biscuiti se intinde foaie peste care se presara carnea preparata inainte, amestecata cu mustar si unt, se ruleaza, se taie felii obtinandu-se 12 rulouri care se pun la cuptor pentru 15- 20 de minute. Se servesc calde cu un sos alb cu lapte si branza topita. Pentru sos puteti folosi branza galbena rasa, sau branza feliata, cu smantana, Hochland.
Dupa reteta Ham Rolls din cartea M.Country-Style Recipes.

marți, 18 iunie 2013

Pandispan vanilat

Daca aveti cateva oua proaspete de tara, iata ce prajitura buna puteti prepara. Un pandispan pufos cu  crema fina de oua si vanilie. Este important ca ouale sa fie proaspete deoarece in crema fiarta de galbenusuri cu lapte si vanilie se adauga, la sfarsit, albusurile batute spuma. Blatul se imparte in trei foi care se lipesc intre ele cu crema de vanilie.Deasupra se presara putina cacao si fulgi de ciocolata Pentru un aspect mai frumos puteti presara un praf de cacao peste fiecare strat de crema, inainte de a pune foaia urmatoare ( ideea mi-a venit insa prea tarziu, dupa ce prajitura era gata; data viitoare asa voi face!).
   Dupa reteta cu acelasi nume din revista Bucataria de azi 2008.

joi, 13 iunie 2013

Foi cu brânză dulce și cacao

Din 2,5 litri de lapte proaspăt de vacă am făcut brânză dulce pe care am amestecat-o cu stafide, coajă și zeamă de lămâie, zahăr, vanilie și ouă și am pus-o între două foi cu cacao. Foile sunt cele de la plăcinta cu mere, singura diferență este că am adăugat 3 linguri de cacao în compoziție. Așa a luat naștere această prăjitură ușoară și bună, care s-a terminat foarte repede, mai repede ca de obicei. Cineva tot îi dădea târcoale, ba dispăreau stafidele, ba zahărul pudră de deasupra și tot așa, până când nu s-a mai văzut deloc! Dacă vă hotarâți să o preparați, atunci va trebui să o păziți de mânuțe mici...sau mari!:)))  Cu alte cuvinte, e bună și pentru cei mici și pentru cei mari!