joi, 13 iunie 2013

Foi cu brânză dulce și cacao

Din 2,5 litri de lapte proaspăt de vacă am făcut brânză dulce pe care am amestecat-o cu stafide, coajă și zeamă de lămâie, zahăr, vanilie și ouă și am pus-o între două foi cu cacao. Foile sunt cele de la plăcinta cu mere, singura diferență este că am adăugat 3 linguri de cacao în compoziție. Așa a luat naștere această prăjitură ușoară și bună, care s-a terminat foarte repede, mai repede ca de obicei. Cineva tot îi dădea târcoale, ba dispăreau stafidele, ba zahărul pudră de deasupra și tot așa, până când nu s-a mai văzut deloc! Dacă vă hotarâți să o preparați, atunci va trebui să o păziți de mânuțe mici...sau mari!:)))  Cu alte cuvinte, e bună și pentru cei mici și pentru cei mari!



Ingrediente foi:
250 g unt sau margarină,
un ou,
5 linguri lapte,
2 linguri de smântână,
7 linguri zahăr,
2 lingurițe praf de copt,
aprox. 700 g făină,
3 linguri cacao.
Umplutura de brânză:
500-600 g brânză dulce,
100 g stafide,
3 ouă,
6 linguri zahăr,
2 linguri zahăr pudră cu aromă de vanilie,
4-5 linguri zeamă de lămâie,
coaja rasă de la o lămâie,
1 linguriță esență de vanilie.
Mod de preparare:
  Margarina moale, zahărul și oul se bat cu mixerul. Se adaugă laptele, smântâna, o cană de făină și 3 linguri de cacao. Se pune și praful de copt și se amestecă bine cu mixerul. 
   Se adaugă restul de făină cernută, treptat, amestecându-se cu o lingură de lemn. Se împarte compoziția în două părți egale, din care se întind două foi.
  Brânza se amestecă cu stafidele alese și spălate. Se adaugă vanilia, coaja și zeama de lămâie. Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă și se adaugă 6 linguri de zahăr, treptat. Gălbenușurile se bat cu 2 linguri de zahăr pudră cu aromă de vanilie și se adaugă peste brânză. La sfârșit se adaugă spuma de albușuri și se amestecă ușor cu o lingură de lemn. Se așază prima foaie în tava emailată de la cuptor, acoperită cu hârtie de copt. Se pune umplutura de brânză și se întinde uniform pe toată foaia.
Se acoperă cu cea de a doua foaie și se înțeapă ușor cu furculița, din loc în loc. Se coace la foc moderat timp de 40- 45 minute. După coacere se pudrează cu zahăr pudră cu aroma de vanilie.
Se lasă să se răcească puțin, apoi se taie în bucăți, după plăcere.
Poftă bună!

6 comentarii:

  1. Daca este praji.in foi... pentru mine este!:)
    Bravo pt.idee!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de bine arata! Cred ca e delicioasa tare asa ca vreau si eu o bucata, doua :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bunatate!! Pe mine m-a dus cu gandul la placinta cu branza si stafide, dar foile cu cacao sunt dementiale!! Trebuie sa le fac si eu ;-) puup

    RăspundețiȘtergere