miercuri, 11 septembrie 2013

Tort cu crema de ciocolata, vanilie si visine

Este un tort cu blat de cacao, crema de ciocolata, crema de vanilie si visine, acoperit cu frisca si forme din martipan, pe care l-am pregatit pe 8 septembrie, de ziua Eliei. Blatul in forma de inima este de 21 cm in partea cea mai lata si este suprapus peste un blat rotund de 26 cm. Se prepara usor si este foarte bun.



Ingrediente pentru un blat:
4 oua, separate,
1/2 cana zahar (se amesteca cu spuma de albusuri),
1/3 cana zahar (se amesteca cu galbenusurile),
1 lingurita esenta de vanilie,
1/2 cana faina,
1/3 cana cacao,
1/3 cana apa,
1/4 lingurita praf de copt,
1/4 lingurita bicarbonat de sodiu,
1/8 lingurita sare.
Se foloseste o cana de 250 ml pentru masurarea ingredientelor.
Se prepara doua blaturi de acest fel (ca aici), unul se coace in tava rotunda cu diametrul de 26 cm, iar celalalt se coace in tava in forma de inima de 21 cm. Blaturile se taie pe jumatate, se ung cu crema si se suprapun.
Crema de vanilie:
2 oua,
300 ml lapte,
180 g zahar,
6 linguri faina,
1 lingurita esenta de vanilie,
200 g unt,
1 lingura zahar pudra cu aroma de vanilie,
un compot visine de 800 g.
Crema de ciocolata:
2 oua,
300 ml lapte,
180 g zahar,
6 linguri faina,
2 tablete de 100 g ciocolata amaruie,
200 g unt.
Decor:
200 ml frisca lichida,
2 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie,
100 g martipan.
Mod de preparare crema:
  Pentru crema de vanilie se amesteca zaharul cu faina intr-o craticioara, se adauga laptele rece si ouale batute usor cu furculita.Se amesteca bine si se fierb la foc mic pana se ingroasa. Se opreste focul si se bate budinca bine cu mixerul, sa se omogenizeze. Se lasa sa se raceasca.
  Crema de ciocolata se prepara la fel, doar ca in budinca fierbinte se adauga ciocolata rupta bucatele si se bate bine cu mixerul sa se omogenizeze.
Pentru crema de vanilie se bate untul cu o lingura de zahar pudra vanilat. Se adauga treptat, cate o lingura din budinca racita si esenta de vanilie.
Pentru crema de ciocolata se bate untul si se adauga treptat cate o lingura din budinca de cacao, racita.
Asamblare tort:
Se taie blaturile pe jumatate, se aseaza primul blat rotund pe un platou si se insiropeaza cu zeama de la compot. Se unge cu un strat de crema de vanilie.
Peste crema de vanilie se pun visine (fara samburi), se acopera cu al doilea blat rotund care se insiropeaza. Deasupra se pune un strat de crema de ciocolata si apoi se aseaza primul blat in forma de inima. Se insiropeaza.
Se unge cu crema de vanile si din nou se pun visine in stratul de crema. Se acopera cu cel de al doilea blat in forma de inima, se insiropeaza si se unge cu crema de ciocolata, atat deasupra cat si pe lateral.
Deasupra se orneaza cu frisca batuta cu 2 linguri de zahar pudra cu aroma de vanilie. Se aseaza si formele din martipan.
 Puteti orna si cu crema ramasa, dupa placere (eu am pastrat restul de crema pentru o alta prajitura). Crema este suficienta si pentru doua blaturi rotunde cu diametrul de 26 cm.
Optional, se rade putina ciocolata peste tort.
Pofta buna!
Si acum cateva poze pentru matusa Angi, sa-i mai treaca din dor...
La multi ani, Elia!

6 comentarii:

  1. La multi ani, Eliei! Cat despre tort...minunat!

    RăspundețiȘtergere
  2. ELIA la multi ani sanatosi !
    Minunat arata tortul !
    Seamana cu Foret Noire...delicios !
    Te tzuc cu drag ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim pentru urari, Sidy! Iar tortul, da, seamana cu Padurea neagra.

      Ștergere
  3. Cu siguranta a fost un tort delicios. La multi ani sarbatoritei!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, tortul nu a mai apucat a doua zi, a disparut repede! Multumesc pentru urari, Paula!

      Ștergere