A fost o adevarata provocare pentru mine tema aleasa de Cristina, in cadrul proiectului Dulce Romanie, de luna aceasta. Ea ne-a propus sa preparam ceva bun fara faina, fara zahar si fara ulei. Si pentru ca inca mi-a ramas in minte gustul bun al prajiturii cu pere si ciocolata, pe care am incercat-o recent, m-am gandit sa iau ca baza aceasta reteta in care nu se folosea faina si sa inlocuiesc zaharul cu mierea (vezi substituenti pentru ingrediente), pentru a obtine in final un desert bun care sa corespunda cerintelor. Asa a luat nastere aceasta prajitura cu gust intens de miere si scortisoara, poate nu foarte aratoasa, dar destul de buna.
Ingrediente:
200g unt,
10 linguri miere (sau 8 linguri, daca nu doriti sa fie atat de dulce),
4 oua,
12 linguri nuca macinata,
3 linguri cacao,
1 lingurita scortisoara,
1/8 lingurita pudra de vanilie de Bourbon,
4 mere medii.
Mod de preparare:
Se curata merele de coaja si cotor, se taie in sferturi. Se pun intr-un vas si se amesteca cu o lingurita de scortisoara. Se tin un timp in vas, pana isi lasa putina zeama.
Se bate untul, se adauga mierea si apoi ouale, pe rand, amestecand bine.
Separat se amesteca nuca macinata cu praful de cacao si se adauga treptat peste compozitia cu unt. Se toarna intr-o tava medie, acoperita cu hartie de copt si unsa cu putin unt.
Deasupra se aseaza feliutele de mar, in linie, lasand putin spatiu intre ele. Se apasa usor cu degetul peste mere, sa intre putin in compozitie. Se pune tava la cuptor la foc mediu, timp de aproximativ 60 minute (se incearca cu scobitoarea).
Se lasa sa se raceasca, apoi se taie cu grija, cu un cutit umezit (blatul este un pic lipicios, de la miere si foarte fraged). Optional, se serveste cu frisca din smantana acrisoara.
Pofta buna!
Arata minunat si parca ii simt gustul ♥
RăspundețiȘtergereAstept si pe mail poza finala si link-ul retetei :D
Iti doresc o zi minunata!
Multumesc, Cristina! Le-am trimis deja.
ȘtergereIntensã, are gust de toamnã! pup
RăspundețiȘtergereDa, cam intens gustul de miere, dar daca trebuie neaparat sa eviti zaharul, merge, este comestibila.
ȘtergereCred ca e tare delicioasa!
RăspundețiȘtergereE bunicica; ideea e ca se poate prepara un desert si fara zahar. Multumesc de vizita, Alina!
RăspundețiȘtergereo idee buna...imi place!!
RăspundețiȘtergereImi place...ramanem negrii la gura daca mancam cu mana, huh? ;-)) parca ii vad pe copii :D
RăspundețiȘtergereSe pot face prajituri si fara praf de copt, amidon sau bicarbonat, daramite fara faina si zahar. Sanatoase, bio, verde ;-) puup
Am ajuns tarziu ?:)
RăspundețiȘtergerePerfecta pentru cei mici,dar si pentru mine !:))