marți, 28 decembrie 2021

Tort cu mousse de ciocolată și portocale

 

Este un tort cu cremă fină de portocale, mousse de ciocolată albă și amăruie și două blaturi, unul cu cacao și celălalt cu gust de portocale. Foarte bun, răcoros și aromat.

Ingrediente blaturi:

  • 5 ouă,
  • 4 albușuri,
  • 1 cană făină,
  • 1 cană zahăr,
  • 4 linguri ulei,
  • un plic praf de copt (10 g) stins cu zeamă de lămâie
  • esență vanilie
  • 1 lingură cacao
  • esență de portocale
  • câteva picături colorant alimentar portocaliu (sau roșu și galben)
Mousse de ciocolată:

  • 500 ml frișcă lichidă,
  • 500 ml lapte,
  • 4 gălbenușuri,
  • 90 g zahăr,
  • un praf de sare,
  • 2 plicuri vanilie de Bourbon,
  • 2 plicuri geletină ( 20 g),
  • 150 ml apă  rece,
  • 200 g ciocolată albă,
  • 200 g ciocolată amăruie,
  • 1 portocală,
  • 2 mandarine,
  • 1 linguriță coajă rasă de portocală.
Crema de portocale:
  • 200 g unt,
  • 250 ml lapte,
  • 1 ou,
  • 150 g zahăr,
  • 4 linguri făină,
  • esență de portocale,
  • câteva picături colorant alimentar portocaliu (sau roșu și galben)
Decor:
100 g ciocolată albă și amăruie, rasă.

Mod de preparare:
Pentru blaturi, se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat albușurile spumă, se adaugă zahărul, treptat. Gălbenușurile se bat ușor cu esența de vanilie, se adaugă uleiul, apoi se toarnă peste albușuri. Praful de copt se stinge cu puțină zeamă de lămâie, apoi se toarnă peste albușuri. Se adaugă făina, treptat, amestecând ușor cu o spatulă. Se împarte compoziția în două părți egale, într-o parte se pune o lingură de cacao și în cealaltă se pune esență de portocale și colorant alimentar portocaliu. Se toarnă compozițiile în tăvi rotunde, cu diametru de 26 cm, acoperite cu hârtie de copt. Se coc la foc mic aprox. 25 minute.

Mod de preparare mousse de ciocolată:
 Se bat ușor gălbenușurile, se amestecă cu laptele, zahărul și praful de sare. Se pun să fiarbă la foc mic, în baie marină, amestecâd constant, până se îngroașă ușor și se obține o budincă.
 Ciocolata se rupe bucățele și se pune separat, în două crăticioare. 
 Frișca se bate aproape tare, apoi se pune la frigider.
 Gelatina se pune într-o cană și se toarnă peste ea apă rece. Se lasă 5 minute, apoi se fluidizează în baie marină (atenție să nu se fiarbă!). Se toarnă peste budinca ușor călduță. 

  Budinca se împarte în două părți egale, jumătate se toarnă peste ciocolata amăruie și cealaltă jumătate se toarnă peste ciocolata albă, amastecând până se omogenizează. Eventual, puteți încălzi ușor compoziția, punând crăticioara în baie marină ( atenție, să nu se fiarbă!).  Peste compoziția cu ciocolată se pune frișca bătută, împărțită în mod egal ( jumătate din frișcă se pune peste ciocolata amăruie și cealaltă jumătate peste ciocolata albă). În compoziția cu ciocolată albă se pune si coaja de portocală, rasă.

Se așază blatul de cacao în tava de tort și peste el se toarnă mousse-ul de ciocolată amăruie, apoi se pune tava la congelator pentru 10 minute, până se întărește puțin. 

După ce s-a întărit deasupra, se toarnă mousse-ul de ciocolată albă, se adaugă bucățele de portocale și mandarine și deasupra se pune blatul portocaliu. Se pune tortul la frigider și se lasă până a doua zi, să se întărească.
Crema de portocale se prepară ca la tortul cu mentă, diferența este că se înlocuiește esența de mentă cu cea de portocale și colorantul verde cu cel portocaliu.
Se scoate tortul din tavă și se îmbracă cu crema de portocale. Se rade ciocolată pe deasupra, pentru decor.


Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu