vineri, 9 aprilie 2021

Beigli cu mac și nucă

Pentru că se apropie sărbătorile și pentru că nu se putea să lipsească din colecția mea de rețete cozonacul cu mac, m-am gândit să postez această rețetă pe care, recunosc, am descoperit-o pe blogul Jamilei. Am testat-o și am fost foarte mulțumită de rezultat.
Rețeta este pentru doi cozonăcei, unul cu mac și celălalt cu nucă și stafide, fragezi, aromați și cu multă umplutură.

Ingrediente aluat:

  • 200 g unt gras,
  • 500 g făină,
  • 150 ml lapte,
  • 10 g drojdie proaspătă,
  • 70 g zahăr pudră,
  • 2 gălbenușuri,
  • coaja rasă de la o lămâie,
  • 1 fiolă esență vanilie,
  • un praf de sare.

Umplutura cu mac:

  • 100 ml lapte,
  • 70 g stafide,
  • 70 g zahăr,
  • 250 g mac măcinat,
  • coaja rasă de la o lămâie,
  • un plic vanilie de Bourbon.

Pentru umplutura cu nucă se folosesc aceleași cantități de ingrediente ca la umplutura cu mac, înlocuind macul cu nuca măcinată.

Mod de preparare:

Se amestecă jumătate din cantitatea de făina cu untul până se obține un aluat nisipos. Se adaugă în mijloc drojdia cu puțin lapte cald (atenție, laptele să nu fie fierbinte!), se amestecă ușor. Se adaugă gălbenușurile, zahărul, praful de sare, coaja de lămâie și esența de vanilie.

Se frământă timp de 3-4 minute, adăugând restul de lapte călduț și făină, până se obține un aluat moale, elastic, care se desprinde de pe mâini. Se acoperă aluatul cu folie alimentară și se lasă la frigider timp de 30 minute.


Umlutura cu mac:

Se pune laptele într-o crăticioară, la foc mic, se adaugă stafidele și zahărul (eu nu am pus stafide doar în umplutura cu nucă). Se amestecă constant, până se dizolvă zahărul. Se ia crăticioara de pe foc și se toarnă laptele peste macul măcinat. Se adaugă coaja de lămâie și vanilia. Se lasă să se răcească.

Umplutura cu nucă se prepară la fel ca cea cu mac, înlocuind, bineînțeles, macul cu nuca măcinată.

Se scoate aluatul din frigider și se împarte în două părți egale. Se întind două foi subțiri, se pun umpluturile la mijloc, se întind în strat uniform. Se acoperă umpluturile cu trei dintre margini, marginile de sus se ung cu albuș de ou, ca să se lipească. Se rulează cozonăceii și se ung cu gălbenuș de ou.


 

 Se lasă la frigider timp de 10 minute, apoi se ung cu albuș de ou și se pun din nou la frigider pentru încă 10 minute. Se înțeapă cozonăceii din loc în loc, pe mijloc, apoi se coc la 180 grd. Celsius, timp de 30 - 40 minute, până se rumenesc frumos.

Poftă bună!



 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu