miercuri, 18 decembrie 2013
Retete de prajituri si torturi din 2013
Am adunat la un loc cateva din retetele de prajituri si torturi pe care le-am incercat in 2013, cu speranta ca va vor inspira in alegerea deserturilor pentru sarbatori. Puteti revedea si retetele mai vechi aici.
marți, 17 decembrie 2013
Turta dulce cu miere si zahar brun
Abia asteptam momentul potrivit sa incerc o noua reteta de turta dulce! De data aceasta am folosit miere de albine si zahar brun, scortisoara, vanilie si ghimbir, iar la taiat in forme si la ornat am avut ajutoare mai multe perechi de manute!:))) Asadar, treaba a mers foarte repede si cu buna dispozitie, ca si cum am fi fost intr-un atelier de turta dulce!
Si pentru ca in jurul Kadiei se strang luna aceasta multe preparate cu scortisoara in cadrul provocarii Dulce Romanie, am sa merg si eu cu reteta aceasta.
Si pentru ca in jurul Kadiei se strang luna aceasta multe preparate cu scortisoara in cadrul provocarii Dulce Romanie, am sa merg si eu cu reteta aceasta.
vineri, 13 decembrie 2013
Chiftelute din cartofi, fara carne
Sunt niste chiftelute din cartofi cu unt, ceapa, pesmet si patrunjel, care pot fi consumate atat calde cat si reci alaturi de o salata de orice fel. Am gasit aceasta reteta in bucataria Irinei si m-am alaturat si eu celor care au incercat-o. Iata mai jos dovada! Fie ca le numim parjoale, ca in zona Moldovei (probabil denumirea vine de la faptul ca se prajesc in ulei bine incins), fie ca le numim chiftelute, sunt destul de bune, chiar daca nu contin carne.
vineri, 6 decembrie 2013
Prajitura cu mac si crema de galbenusuri
joi, 28 noiembrie 2013
Tort de ananas, intors
Cine a apucat vremurile de trista amintire, din asa zisa "epoca de aur", stie cum e sa pastrezi chiar si ambalajul de la ciocolata amaruie Mara, aproape singura pe care o gaseai in cofetarie si asta daca aveai ceva cunostinte care sa lucreze acolo. Imi amintesc ca aveam o colectie de astfel de ambalaje (oare ce mai colectioneaza copiii nostri astazi?), erau de culoare rosie si verde cu o floare alba si un chip de femeie intr-o parte. Mai presus de toate imi vine in minte mirosul poleiului, pe care il adulmecam cu jind, dupa ce ciocolata impartita la toti membrii familiei, se termina in cele din urma. Si pentru ca asa am crescut, obisnuita fiind sa pastrez multe lucruri, am gasit peste ani si ani printre hartiutele mele cu retete, mai multe ambalaje de la prafuri de copt, scrise in nemteste. Acolo am gasit si aceasta reteta pe care am descifrat-o prin bunavointa unui cunoscator de limba germana. Eu am fost foarte bucuroasa de descoperirea mea si m-am gandit s-o impartasesc cu voi.
Asadar, din colectia "Retete de pe dosul plicului de praf de copt", va prezint "Tortul de ananas, intors", pe cat de simplu, pe atat de bun si aspectuos.
duminică, 24 noiembrie 2013
Sarmale ca la Lunca
Este român care să nu fi mâncat sarmale "măcar o dată, doar odată-n viața lui", vorba cântecului? Mă îndoiesc! Și pentru ca și eu fac parte din acest neam de soi, iata am pregătit sarmale, de astă data așa cum se fac pe aici, pe la Lunca Ilvei, zonă în care locuiesc din anul 2000 încoace. E drept că am mai redus din cantitatea de grăsime, întrucât nu am pus în compoziția lor tradiționala slănină, dar m-am ținut aproape de rețeta bistrițeană adăugând un pic de afumătură, ceea ce în partea de sud a țării, de unde îmi trag obârșiile, nu se obișnuiește.
Și dacă tot le-am pregătit, mă grăbesc să ajung cu aceste sărmaluțe în foi de varză, la fetele de la Transylvanian Kitchen, la Provocarea Dulce Românie.
Și dacă tot le-am pregătit, mă grăbesc să ajung cu aceste sărmaluțe în foi de varză, la fetele de la Transylvanian Kitchen, la Provocarea Dulce Românie.
sâmbătă, 23 noiembrie 2013
Cotlet de porc in sos de soia si pesmet
Iata cum puteti prepara cotletul de porc atunci cand sunteti in criza de timp (si de idei), lasandu-l sa stea in jur de 30 de minute intr-un amestec de sos de soia, vin alb si usturoi, urmand apoi sa-l treceti prin ou si prin pesmet si sa-l prajiti 2- 3 minute in putin ulei incins. Carnea frageda si aromata cu invelis crocant se serveste cu un sos de rosii picant, alaturi de o salata de orice fel.
marți, 19 noiembrie 2013
Biscuiti cu cacao si zahar brun
Pentru ca fetele de la Transylvanian Kitchen au ales ca tema fursecurile pentru Provocarea Dulce Romanie din luna aceasta, am profitat de ocazie si am incercat o reteta noua, anume acesti biscuiti simpli, fara unt sau margarina, cu zahar brun si cacao, care pot fi consumati ca atare, sau pot fi "inveseliti" putin cu o glazura de ciocolata alba, asa ca sa-i atraga mai mult pe cei mici.
M-am inspirat din reteta Chocolate Biscuits.
M-am inspirat din reteta Chocolate Biscuits.
joi, 7 noiembrie 2013
Salata de fenicul cu menta si ceapa verde
Iata o garnitura ideala pentru pestele la gratar, sau fructele de mare. Se prepara foarte rapid si poate inlocui cu succes obisnuita salata de varza. Feniculul se taie in felii subtiri si se tine la marinat cel putin o ora. Aroma lui fina, dulceaga, se potriveste perfect cu menta, mustarul si ceapa verde.
Dupa reteta Fennel Slaw with mint Vinaigrette.
Dupa reteta Fennel Slaw with mint Vinaigrette.
marți, 5 noiembrie 2013
Chec cu glazura de cacao si lapte praf
Daca va place ciocolata de casa atunci sigur o sa doriti sa incercati si acest chec cu glazura delicioasa de cacao si lapte praf. Reteta nu este foarte costisitoare si modul de preparare este foarte simplu. Merge de minune cu o cana de lapte rece, dimineata.
sâmbătă, 2 noiembrie 2013
Ardei umpluti cu carne si legume, la cuptor
Aceasta reteta de ardei este putin diferita de cea obisnuita, deoarece inainte de a fi umpluti, ardeii se oparesc, iar carnea se prajeste si se amesteca cu orezul gata fiert. Se pun apoi la cuptor cu putin unt pentru 30 - 40 de minute.
joi, 24 octombrie 2013
Prajitura cu miere, nuci si mere, fara faina
A fost o adevarata provocare pentru mine tema aleasa de Cristina, in cadrul proiectului Dulce Romanie, de luna aceasta. Ea ne-a propus sa preparam ceva bun fara faina, fara zahar si fara ulei. Si pentru ca inca mi-a ramas in minte gustul bun al prajiturii cu pere si ciocolata, pe care am incercat-o recent, m-am gandit sa iau ca baza aceasta reteta in care nu se folosea faina si sa inlocuiesc zaharul cu mierea (vezi substituenti pentru ingrediente), pentru a obtine in final un desert bun care sa corespunda cerintelor. Asa a luat nastere aceasta prajitura cu gust intens de miere si scortisoara, poate nu foarte aratoasa, dar destul de buna.
marți, 22 octombrie 2013
Ciolan afumat pe pat de varza
luni, 14 octombrie 2013
Prajitura cu morcov
Este o prajitura cu morcovi rasi, nuci si glazura din crema de branza, cu aroma de scortisoara si vanilie. Face parte din categoria prajiturilor dulci care merg langa o cafea fara zahar, sau simplu, cu un pahar de apa rece. Pentru prepararea ei aveti nevoie, in principal, de o jumatate de kilogram de morcovi si aproximativ 300 g crema de branza.
Dupa reteta americana Carrot Cake.
Dupa reteta americana Carrot Cake.
luni, 7 octombrie 2013
Prajitura cu pere si ciocolata, fara faina
Iata o prajitura delicioasa, cu blat fara faina, doar cu nuca macinata, oua, ciocolata topita si unt, in care se cufunda jumatati de pere curatate. Se serveste cu frisca din smantana.
Este o adaptare proprie dupa reteta Flourless chocolate & pears cake. In reteta originala se folosesc alune de padure macinate, insa eu le-am inlocuit cu nuca macinata. Blatul este deosebit de bun, se topeste in gura, iar combinatia de ciocolata cu pere dulci-acrisoare este perfecta.
vineri, 4 octombrie 2013
Zacusca, reteta mamei
Ce va sperie mai mult cand va ganditi sa preparati zacusca? Mie imi este cam greu sa coc legumele toate si apoi sa le curat de coaja. M-am bucurat tare mult sa descopar aceasta reteta mai simplificata, in care doar vinetele se coc; gogosarii si ardeii kapia se oparesc putin si apoi se dau prin masina de tocat. Asadar, iata zacusca dupa reteta mamei, se prepara un pic mai usor si este foarte gustoasa! Cine nu ma crede pe cuvant n-are decat sa incerce!
luni, 30 septembrie 2013
Blat pufos de pizza pentru o tava mare
Daca doriti o pizza cu un blat mai inalt si pufos, aceasta este reteta potrivita. Pentru prepararea acestui blat aveti nevoie de o margarina mai grasa (in original se foloseste shortening- vezi substituenti pentru ingrediente), sau untura de porc. Puteti folosi insa, cu succes, chiar si margarina obisnuita, cea cu 60% grasime.
joi, 12 septembrie 2013
Prajiturele cu stafide si ciocolata
Pentru ca Liana doreste sa aiba Pe masa din bucatarie luna aceasta preparate cu stafide, in cadrul Provocarii Dulce Romanie, m-am gandit sa ma prezint si eu cu aceste prajiturele simple dar bune, cu zahar brun, stafide si bucatele de ciocolata.
Dupa reteta Raisin Drop Cookies din cartea M.Country-Style Recipes.
Dupa reteta Raisin Drop Cookies din cartea M.Country-Style Recipes.
miercuri, 11 septembrie 2013
Tort cu crema de ciocolata, vanilie si visine
Este un tort cu blat de cacao, crema de ciocolata, crema de vanilie si visine, acoperit cu frisca si forme din martipan, pe care l-am pregatit pe 8 septembrie, de ziua Eliei. Blatul in forma de inima este de 21 cm in partea cea mai lata si este suprapus peste un blat rotund de 26 cm. Se prepara usor si este foarte bun.
marți, 27 august 2013
Rosii umplute cu sufleu de branza
Iata o gustare usoara cu care ii puteti surprinde pe cei dragi, intr-o dimineata tarzie, sau in orice alt moment al zilei. Rosiile pot fi pregatite chiar si cu 12 ore inainte de servire, la fel si umplutura de branza, exceptand spuma de albusuri cu care se amesteca umplutura.
Particip cu aceasta reteta la Provocarea Dulce Romanie gazduita de Diana de la Disturbingly Delicious.
Dupa reteta Cheese souffle in tomatoes din revista Australian food.
Particip cu aceasta reteta la Provocarea Dulce Romanie gazduita de Diana de la Disturbingly Delicious.
Dupa reteta Cheese souffle in tomatoes din revista Australian food.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)