miercuri, 8 februarie 2012

Prajitura Rigoletto

Sincer, nu știu ce legatură are bufonul cocoșat din opera lui Giuseppe Verdi cu aceasta prăjitură. O fi fost mai creol la față, mă gândesc. Probabil e doar o potrivire de nume. Prăjitura nu iese "cocoșată", asta dacă respectați rețeta! În orice caz, blatul pufos cu gust de cacao, crema cu lapte, ouă și vanilie si ciocolata rasă adaugată din abundență pe deasupra, se potrivesc de minune.

Ingrediente blat:
5 ouă,
10 linguri de zahăr,
9 linguri făină,
3 linguri cacao,
2 lingurițe praf de copt,
8 linguri de apă.
Crema: 
200g zahăr,
5 linguri făină,
2 ouă,
2 pachețele zahăr vanilat,
250ml lapte,
200g unt,
2 linguri zahăr pudră cu aroma de vanilie,
opțional, câteva picături esență de vanilie.
50 g ciocolată amăruie, răzuită, pentru ornat.
Mod de preparare:  Se bat albușurile spumă, se adaugă zahărul, treptat. Gălbenușurile se bat separat. Se pune o parte din albușuri peste gălbenușuri, se adaugă componentele uscate, treptat, împreună cu apa. Se adaugă restul de albușuri și se amestecă ușor. Se toarnă compoziția într-o tavă (32/22 cm) acoperită cu hârtie de copt, se coace la foc potrivit, timp de 20- 25 min ( încearcă cu scobitoarea ). Se lasă să se răcească.
Pentru cremă, se amestecă laptele cu ouăle bătute ușor. Făina si zahărul (și cel vanilat) se amestecă și se adaugă peste lapte. Se fierb la foc mic, amestecând mereu să nu se lipească, până se obține o budincă tare. Se ia budinca de pe foc și se bate bine cu mixerul, să se omogenizeze. Se lasă la rece. Se bate untul cu zahărul pudră și, eventual, cu esența de vanilie. Se adaugă câte o lingură din budinca rece peste unt.          
   Se taie blatul pe orizontala, se pune primul blat, jumătate din crema de vanilie, al doilea blat  și din nou crema de vanilie. Deasupra se rade ciocolată amaruie, din abundență! Se pune la frigider și după răcire se taie în pătrate sau după dorință.
  Poftă bună!



                                
                                 

6 comentarii:

  1. Tare bine arata prajiturica si tare as mai gusta si eu o bucatica !dar e seara, e tarziu si ma aptin:)vorba vine....
    pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Astazi am facut aceasta prajitura!Foarte buna!Mi-a placut ca nu e prea dulce, blatul creste frumos!Si crema e cu vanilie!Fiica mea a fost incantata!

      Ștergere
    2. Ma bucur tare mult ca ti-a placut prajitura, Gina!

      Ștergere
  3. La favorite cu tine ,esti deliciosa !:D

    RăspundețiȘtergere