marți, 7 februarie 2012

Briose cu caise, ciocolata si vanilie


Sunt briose cu blat in doua culori, cu caise, scortisoara, nucsoara, coaja si suc de portocale, cu glazura de ciocolata si crema de unt cu vanilie Bourbon. Foarte bune si aromate.
Reteta am creat-o special pentru concursul organizat de Isabela "Cupcakes pt. Valentine's Day", pornind de la reteta de baza de briose (muffins).

Ingrediente:
300g faina,
2 lingurite praf de copt,
2 linguri cacao,
100g zahar,
1/2 lingurita scortisoara,
1/4 lingurita nucsoara,
1/2 lingurita sare,
2 oua,
200ml lapte,
70g unt,
100-150g caise uscate,
zeama unei portocale (100 ml),
2 lingurite coaja rasa de portocala.
Glazura de ciocolata:
2 linguri zahar,
2 linguri apa,
100g ciocolata amaruie.
Crema de vanilie:
 70ml apa,
100g zahar,
125g unt,
o pastaie de vanilie.
Mod de preparare: Se pun caisele intr-un bol si se toarna peste ele zeama stoarsa de la portocala. Se la sa sa stea 15 min. Se amesteca faina, praful de copt, zaharul, scortisoara, nucsoara si sarea. Se topeste untul la foc mic, se ia de pe foc si se amesteca cu laptele si ouale batute usor. Se pun caisele, taiate bucati mai mici, cu tot cu zeama in compozitia cu lapte. Apoi se toarna toate peste compozitia cu faina si se amesteca usor. Se ia mai putin de jumatate din compozitie, se pune intr-un vas si se adauga 2 linguri de cacao. Se umplu tavitele (hartiutele speciale de copt), punand mai intai compozitia alba, apoi compozitia cu cacao. Atentie sa nu umpleti prea mult tavitele, sa lasati loc sa creasca briosele! Se coc la foc potrivit timp de 15-20 min, pana se rumenesc usor. Ies 12 briose.
Pt. glazura de ciocolata se amesteca zaharul cu apa,se pun la foc mic, pana se topeste zaharul. Se ia vasul de pe foc si se adauga ciocolata taiata bucatele. Se amesteca pana se omogenizeaza si se toarna peste fiecare briosa . Se lucreaza repede, sa nu se intareasca glazura. Se orneaza cu bombonele colorate.
Pt. crema de vanilie se face un sirop din apa si zahar, pe foc ( Atentie, sa nu fierbeti prea mult, doar un clocot dupa ce s-a dizolvat zaharul, sa nu se cristalizeze!). Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Se bate untul, se desface pastaia de vanilie, se scot semintele si se pun peste unt. Se adauga siropul treptat, se bate cu mixerul pana se inmulteste putin untul. Se pune crema de unt in mijlocul fiecarei briose, peste glazura de ciocolata. Se orneaza cu bucatele mici de caise.
Gustul este... desavarsit! Pofta buna!

Un comentariu:

  1. Multumesc Gabriela pentru participare, arata de vis briosele! Uite aici o sa public toate retetele inscrie la concurs, cu link catre postarea fiecaruia, http://dobrinisabela.blogspot.com/p/cupcakes-pentru-valentines-day-retetele.html

    Toate cele bune,
    Isabela

    RăspundețiȘtergere