Se prepara cu o zi inainte de servire si se tine la frigider peste noapte. Se consuma atat calda cat si rece, ca fel principal de mancare sau aperitiv. Se potriveste foarte bine cu un sos dulce de rosii si alaturi de salata verde si ardei gras rosu. Are un gust foarte bun!
Dupa reteta Veal and apricot terrine din revista Australian Food.
Ingrediente:
500 g carne de vita, tocata
12 felii sunca (bacon),

1/3 cana caise uscate,
1/4 cana vin alb (dry white wine),
30 g unt,
1 ceapa medie, tocata
1 catel de usturoi, zdrobit
1/2 cana patrunjel verde, tocat
2 oua, batute usor
1 cana pesmet,
1/2 lingurita piper negru macinat,
1 lingurita sare, optional.
Mod de preparare: Se taie caisele bucatele si se pun intr-un bol impreuna cu vinul. Se lasa sa stea timp de 1 ora. Se calesc ceapa si usturoiul in unt.
Carnea de pui si 3 felii de sunca se toaca si se amesteca cu carnea tocata de vita. Ceapa si usturoiul se adauga peste amestecul de carne. Se pun si celelalte ingrediente si se amesteca bine.
Se imbraca o tava dreptunghiulara ( sau un vas termorezistent ) de 9cm/ 22cm, cu 6 felii de sunca, asa incat sa se acopere fundul si partile laterale. Se umple cu amestecul de carne si deasupra se acopera din nou cu felii de sunca.
Se acopera tava cu folie de aluminiu si se pune la cuptor intr-o alta tava, mai mare, umpluta pe jumatate cu apa. Se lasa la cuptor la foc potrivit, in jur de 2 ore, sau pana isi lasa zeama si isi schimba culoarea. Se scoate tava si se pune la rece cu o greutate deasupra, sa se preseze bine. Dupa racire se indeparteaza greutatea si se pune la frigider, peste noapte. (Eu am consumat-o peste cateva ore si a mers si asa, dar parca a doua zi este mai buna si se taie mai bine.)
Doamne, cat de bine arata!!! Si tare gustos trebuie sa fie! Prezentarea...de revista! Felicitari si o seara buna!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos, Nely!
RăspundețiȘtergereM-ai zapacit de tot cu bunatatea aceasta a ta.Te pup!
RăspundețiȘtergereArata foarte,foarte bine!Cred ca a fost tare buna!
RăspundețiȘtergereDiaMar, poftiti la masa!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Langmina! Da, a fost tare buna!
RăspundețiȘtergeretare buna terina asta, arata super si la gust cred ca e yumii.
RăspundețiȘtergereBunaciunea asta o voi pregati cand o sa vina nasii la noi !:)
RăspundețiȘtergereEste tare buna! Preferabil sa o pregatesti cu o zi inainte, sa se taie frumos. Spor la gatit!
RăspundețiȘtergereAdina, te rog sa o fotografiezi si sa o pastrezi pt. o viitoare parada a retetelor incercate - aperitive, la care te invit sa iei parte, cu mult drag.