vineri, 24 februarie 2012

Terina cu vita, pui si caise

  Acesta este un amestec de carne de vită și pui, caise uscate, pesmet, ou și verdeață, totul îmbrăcat cu felii de șuncă și pus la cuptor, în baie marină, într-un vas dreptunghiular, timp de aproximativ 2 ore.
Ideal ar fi să se prepare terina cu o zi înainte de servire și să se păstreze la frigider peste noapte, dar se poate consuma și imediat după coacere. Este bună atât caldă cât și rece, poate fi un fel principal de mâncare sau aperitiv. Se potrivește foarte bine cu un sos dulce de roșii și alături de salată verde și ardei gras roșu. Un deliciu pentru iubitorii de carne!
După rețeta Veal and apricot terrine din revista  Australian Food.


  Ingrediente: 

500 g carne de vită, tocată
12 felii șuncă (bacon),
1 piept de pui fără os,
1/3 cană caise uscate,
1/4 cană vin alb (dry white wine),
30 g unt,
1 ceapă medie, tocată
1 cățel de usturoi, zdrobit
1/2 cană patrunjel verde, tocat
2 ouă, bătute ușor,
1 cană pesmet,
1/2 linguriță piper negru măcinat,
1 linguriță sare, opțional.
     Mod de preparare: Se taie caisele bucățele și se pun într-un bol împreună cu vinul. Se lasă să se hidrateze timp de o oră. Se călesc ceapa și usturoiul în unt.

  Carnea de pui si 3 felii de șuncă se toacă și se amestecă cu carnea tocată de vită. Ceapa și usturoiul se adaugă peste amestecul de carne. Se pun și celelalte ingrediente și se amestecă bine.
                              
  Se îmbracă o tavă dreptunghiulară ( sau un vas termorezistent ) de 9cm/ 22cm, cu 6 felii de șuncă, așa încât să se acopere baza și părțile laterale ale tăvii. Se umple tava cu amestecul de carne și deasupra se acoperă din nou cu felii de șuncă.
  Se acoperă tava cu hârtie de copt și folie de aluminiu, și se pune la cuptor într-o altă tavă mai mare, umplută pe jumătate cu apă. Se coace la cuptor la foc potrivit, în jur de două ore, sau până când carnea își lasă zeamă și își schimbă culoarea. Se scoate tava și se pune la rece cu o greutate deasupra, să se preseze bine. După răcire se îndepărtează greutatea. Se poate consuma imediat sau se lasă carnea la frigider pentru câteva ore (sau peste noapte), pentru a se tăia mai frumos.

 Poftă bună!

9 comentarii:

  1. Doamne, cat de bine arata!!! Si tare gustos trebuie sa fie! Prezentarea...de revista! Felicitari si o seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. M-ai zapacit de tot cu bunatatea aceasta a ta.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte,foarte bine!Cred ca a fost tare buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, Langmina! Da, a fost tare buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. tare buna terina asta, arata super si la gust cred ca e yumii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bunaciunea asta o voi pregati cand o sa vina nasii la noi !:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Este tare buna! Preferabil sa o pregatesti cu o zi inainte, sa se taie frumos. Spor la gatit!
    Adina, te rog sa o fotografiezi si sa o pastrezi pt. o viitoare parada a retetelor incercate - aperitive, la care te invit sa iei parte, cu mult drag.

    RăspundețiȘtergere