Dacă vă plac perele în prăjituri, încercați și această rețetă:
blat cu cacao și pere, mousse de ciocolată albă, mousse de ciocolată amăruie, blat pandișpan, cremă de cafea, o combinație perfectă de arome și texturi. Mmm, un deliciu, părerea mea!- 6 ouă
- 4 albușuri
- 1 cană zahăr
- 1 cană făină
- 10 g praf de copt stins cu zeamă de lămâie
- 4 linguri ulei
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 2 linguri cacao
- 1 pară mare, curățată de coajă și cotor, tăiată cubulețe
- 200 g ciocolată albă
- 200 g ciocolată amăruie
- 500 ml lapte
- 500 ml frișcă lichidă
- 4 gălbenușuri
- 90 g zahăr
- 2 plicuri esență de vanilie de Bourbon
- 20 g gelatină
- 1 linguriță esență de cafea
- 200 g unt
- 160 g zahăr pudră
- 2 lingurițe de ness frecat cu un gălbenuș de ou
- 1 linguriță esență de cafea
Se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat albușurile spumă, se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr, treptat, se mixează până se obține o spumă tare. Gălbenușurile se bat cu vanilia, se adaugă uleiul treptat, apoi restul de zahăr, praful de copt stins cu zeamă de lămâie, și esența de vanilie. Se pune compoziția cu gălbenușuri peste spuma de albușuri, amestecând ușor cu o spatulă. Se adaugă făina cernută, treptat, amestecând ușor, până se omogenizează. Se împarte compoziția în două părți egale, în una se adaugă cacao. Se toarnă în două tăvi rotunde cu inel, cu diametrul de 26 cm. În compoziția cu cacao se pun deasupra, din loc în loc, bucățelele de pere. Se coc cele două blaturi, la foc mediu, timp de 25 minute. Pentru mousse-ul de ciocolată albă și neagră se procedează ca la tortul cu portocale , exceptând portocalele, bineînțeles.
Se toarnă mousse-ul de ciocolată albă peste blatul cu cacao, în tava cu inel. Se pune tava la congelator timp de 10 minute. După ce mousse-ul alb s-a întărit puțin, se toarnă peste el mousse-ul de ciocolată amăruie, deasupra se așază blatul galben. Se pune din nou la congelator pentru 10 minute.
Se toarnă mousse-ul de ciocolată albă peste blatul cu cacao, în tava cu inel. Se pune tava la congelator timp de 10 minute. După ce mousse-ul alb s-a întărit puțin, se toarnă peste el mousse-ul de ciocolată amăruie, deasupra se așază blatul galben. Se pune din nou la congelator pentru 10 minute.
Pentru cremă, se bate untul cu zahărul, se adaugă nessul frecat cu un gălbenuș, în prealabil. Se adaugă și esența de cafea.
Se lasă tortul să se întărească câteva ore sau peste noapte, la frigider.
A doua zi se scoate tortul din tavă și se îmbracă cu crema de cafea. Se rade ciocolată albă și neagră, pe deasupra, și se adaugă câteva bucăți de nuci prăjite.
Spor la treabă și poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu