joi, 14 iunie 2012

Diferite aluaturi pentru clatite

M-am gandit sa adun la un loc mai multe retete de aluaturi pentru clatite, retete pe care le-am gasit, cu ani in urma, intr-o carte de bucate, dar nu inainte de a va prezenta Clatitele umplute cu branza dulce si stafide.

Ingrediente aluat: 1 ou mare, 100 g faina si 250 ml lapte.
Umplutura: branza dulce, facuta in casa, zahar pudra cu aroma de vanilie, zeama si coaja de lamaie, stafide.
Glazura: 40 g ciocolata amaruie, 1 lingura apa, 1 lingurita zahar.
Mod de preparare: Se bate oul, se adauga laptele si apoi faina, amestecand bine. Se toarna cate o ceasca din compozitie in tigaia de teflon, bine incinsa.  Clatitele se coc pe ambele parti, apoi se umplu cu umplutura si se ruleaza. Deasupra se toarna glazura de ciocolata(se dizolva zaharul in apa, la foc mic, se ia de pe foc si se adauga ciocolata taiata bucatele mici; se amesteca bine, pana se omogenizeaza). Ies in jur de 7 clatite.
Diferite compozitii pentru aluat de clatite
-  2 oua, 100 g faina, 250 ml lapte.
- 3 oua, 500 g faina, 500 ml lapte, 1 pahar sifon, 250 g zahar, vanilie.
- 4 galbenusuri, 2 cani faina, lapte cat se face un aluat curgator, albusurile batute spuma.
- 1 ou, 50 g faina, 30 ml sifon sau lapte.
- 1 ou mare (sau 2 mai mici), sare, 1 lingura ulei, 4 linguri faina, lapte cat cuprinde ca sa fie o compozitie ca o smantana moale.
- 2-3 oua, 1/4 l lapte, sare, sifon si faina ca sa devina un amestec care sa curga din lingura.
- 2 cani faina, 4 galbenusuri si albusuri spuma, un pic de sare, lapte cat cuprinde.
  (In faina se pun galbenusurile unul cate unul, apoi se toarna laptele cate putin amestecand mereu sa nu se faca cocoloase.)
 Clatite cu ciocolata
Aluatul: - 3 oua, 3 linguri faina, 2 linguri zahar, 1 pahar lapte, sare.
Crema de ciocolata: - 3 linguri unt, 3/4 pahar zahar, 1/3 pahar apa, 50 g cacao.
 Se prepara clatitele. Untul frecat bine se amesteca cu siropul racit facut din zahar, apa amestecata cu cacao. Se ung clatitele cu crema de ciocolata si se ruleaza.
Clatite cu mere si nuci 
Umplutura: Se rad merele, se calesc cu putin unt, se racesc, se amesteca cu zahar, nuci pisate si scortisoara. Se umplu clatitele si se pudreaza cu zahar.
Clatite cu nuci si frisca
Clatitele se umplu cu frisca batuta cu galbenus, nuci pisate si zahar. Se aseaza pe farfurie si pe deasupra se toarna aceeasi compozitie. Se pun la cuptor. Se servesc fierbinti.
Daca v-am facut pofta de clatite, fie ele de oricare, va invit cu drag sa incercati. Spor la gatit!

4 comentarii: