miercuri, 20 iunie 2012

Cartofi in sos alb, la cuptor

 
Iata solutia pentru o zi ocupata, in care nu aveti prea mult timp la dispozitie pentru a pregati masa de pranz: straturi de cartofi, ceapa taiata fin, ardei gras verde si branza rasa, totul cuprins intr-un sos alb cu lapte si supa crema de pui sau ciuperci. Aceasta mancare poate fi pregatita cu o zi inainte, pastrata la frigider si apoi scoasa si pusa la cuptor pentru 35- 40 de minute si...gata masa!
Dupa reteta Scalloped Potatoes din Country Style-Recipes.
Ingrediente:
6-7 cartofi medii, fierti in coaja,
1 ceapa medie, taiata fin,
1/2 cana bucatele de ardei gras verde,
1/2 cana lapte,
1 cana supa crema de pui (sau ciuperci),
1 si 1/2 cana branza cheddar, rasa,
aprox. 80 g unt,
1 lingurita sare,
boia de ardei
patrunjel verde, optional.
Folositi o cana de 250 ml pentru masurarea ingredientelor. Supa crema de pui (sau ciuperci), poate fi zeama in care a fiert carnea de pui, cu putina Vegeta sau un cub Knorr, impreuna cu bucatele de carne(sau ciuperci), totul pasat(sau lasate bucati mici, dupa dorinta).
Mod de preparare: Se spala cartofii si se fierb in coaja. Se lasa sa se raceasca putin si se taie felii. Se toaca ceapa marunt, se taie ardeiul bucatele, se rada branza. Se amesteca laptele cu supa crema de pui (sau ciuperci) si untul, se pun putin pe foc, pana se topeste untul. Se unge cu unt un vas termorezistent, se aseaza un strat de cartofi, unul de ceapa si ardei, apoi branza si se repeta, pana se termina cartofii (sa nu se umple vasul prea mult, ca sa nu curga sosul in momentul fierberii). Deasupra se presara branza rasa si boia de ardei. Se coace la foc potrivit, timp de 35-40 minute.( Daca va plac cartofii mai rumeniti, mai scurgeti un pic din sos  si mai lasati la cuptor cateva minute in plus.)
Alte variante:
- in loc de supa puteti pune 2 oua batute, 1 cana smantana acrisoara si 1/4 cana pesmet;
- in loc sa taiati cartofii felii ii puteti rade pe razatoarea mare, sau sa-i taiati bucatele si sa-i amestecati cu ceapa, ardeiul si branza, pastrand putina branza pentru pus deasupra.
Pofta buna sa aveti, indiferent ce varianta ati alege!

5 comentarii: