marți, 26 martie 2013

Sos cu carne de vita pentru paste

Este un sos italian clasic, cu carne tocata de vita, rosii, morcovi, telina, ceapa, usturoi, oregano, busuioc si patrunjel, bun atat pentru spaghete sau alte paste, cat si pentru lasagna. Legumele fierte se trec prin sita si se amesteca cu carnea, obtinandu-se un sos consistent. Se poate folosi si carne de porc amestecata cu carnea de vita.


Ingrediente:
800 - 900 g carne tocata de vita (puteti inlocui jumatate din cantitate cu carne tocata de porc),
1 lingura ulei,
optional,100 g sunca, taiata cubulete,
1 cana vin rosu,
1/2 cana ulei de masline,
1 - 2 morcovi medii, cubulete,
1 ceapa medie,
2 catei de usturoi, bucatele,
optional, putina telina radacina, cubulete (sau puteti folosi o tulpina de celery sau apium),
2 cutii de 400 g rosii decojite, taiate, cu tot cu lichid (sau o cutie mare de 800 g),
2 -3 cani supa de vita,
1 lingurita oregano,
1 lingurita busuioc,
1 lingurita patrunjel uscat (sau 1 lingura patrunjel verde, tocat),
2 lingurite zahar,
optional, 1/4 lingurita boia de ardei iute,
sare si piper, dupa gust,
optional, inca 1 lingura patrunjel verde, tocat.
Folositi o cana de 250 ml pentru masurarea ingredientelor.
Mod de preparare:
Se caleste carnea intr-o tigaie de teflon, cu o lingura de ulei si un praf de sare, se lasa pana isi lasa apa si se rumeneste usor. Se adauga sunca taiata cubulete si vinul. Se lasa 2 minute pe foc, pana se evapora alcoolul.
Separat se calesc morcovii, ceapa, usturoiul si telina in 1/2 cana ulei de masline. Se adauga rosiile si se lasa sa fiarba acoperit timp de 20- 25 minute, pana se patrund legumele. Se iau legumele de pe foc si se pun intr-un vas inalt unde se paseaza cu un blender (sau se trec prin sita). Se pun legumele pasate peste carne, in tigaia de teflon.
Se toarna supa de vita peste amestecul de carne si legume, apoi se adauga condimentele, se lasa sa fiarba neacoperit, la foc mic aproximativ 40 de minute, amestecand din cand in cand. Se mai adauga supa daca este nevoie. Dupa ce s-a ingrosat sosul, se pune zaharul, sare, piper si boia iute, dupa gust; se amesteca bine. Se stinge focul si se presara patrunjel verde tocat.
Se serveste peste paste fierte, cu branza rasa pe deasupra.
Pofta buna!

7 comentarii: