joi, 20 decembrie 2012

Omuleti de turta dulce

Pentru ca este vremea cea mai potrivita acum in prag de sarbatori, am sa va prezint o reteta simpla si buna de turta dulce cu scortisoara si ghimbir, in care puteti folosi miere sau zahar ars. De aceasta data am folosit o forma de omuleti de turta dulce, personaje de basm, foarte populare. Si in caz ca nu aveti o astfel de forma, puteti confectiona una dintr-un carton, sau din hartie mai groasa pe care sa desenati un omulet stilizat, fara degete, de 13 cm inaltime. Asezati sablonul peste foaia din aluat si taiati in jurul lui cu un cutit ascutit.
Dupa reteta Gingerbread Men din M.Country-Style Recipes.



Ingrediente:
250 g margarina,
1 cana zahar,
1 cana miere, sau 1 cana zahar ars pe foc si stins cu 1/4 cana apa,
1 lingura otet (eu am pus otet de mere),
1 ou,
4 si 3/4 cani faina,
2 lingurite bicarbonat de sodiu,
1/2 lingurita sare,
1 lingurita scortisoara macinata,
1 lingurita ghimbir macinat.
Folositi o cana de 250 ml pentru masurarea ingredientelor.
Mod de preparare: se bate margarina cu zaharul, pana se obtine o crema. Daca folositi miere, aceasta se incalzeste usor in baie marina, fara sa se fiarba. Apoi se pune calda peste crema de margarina, se adauga otetul, se amesteca bine si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
   Daca alegeti varianta cu zahar ars, puneti zaharul intr-un vas la foc mic, lasati-l sa se caramelizeze, apoi stingeti cu 1/4 cana apa. Amestecati usor pana se omogenizeaza. Turnati peste crema de margarina, adaugati otetul, amestecati si lasati sa se raceasca la temperatura camerei.

   Adaugati oul, bateti bine cu mixerul. Separat, cerneti si amestecati ingredientele uscate, respectiv faina (3 cani), bicarbonatul, sarea, scortisoara si ghimbirul. Adaugati treptat peste restul compozitiei. Puneti si restul de faina (1 si 3/4 cani) si amestecati bine. Acoperiti si lasati compozitia la rece cateva ore sau peste noapte. Intindeti foaie de 0.6 cm grosime si taiati in forma de omuleti de turta dulce sau alte forme. Asezati pe o tava unsa sau acoperita cu hartie de copt si coaceti la foc potrivit timp de 8-10 minute. Nu lasati prea mult la cuptor, sa nu se intareasca!
   Dupa racire, decorati cu diferite glazuri si ornati dupa cum va indeamna imaginatia! Eu am folosit o glazura din albus de ou si zahar pudra.
  Am obtinut o intrega armata de omuleti, 56 la numar!
  Si...hotii la turta dulce!:)))
  Se pastreaza in cutii inchise, sa nu se intareasca. Daca au iesit putin tari, puneti o felie de paine proaspata peste ele si inchideti bine cutia. Se vor inmuia foarte repede.

Pofta buna si Craciun fericit!

10 comentarii:

  1. Ce dragalase sunt,,,,,,dar ce incantata este micuta ta printesa,,,,,sa-ti traiasca si Sarbatori fericite!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos,Mirela! Sarbatori fericite si tie!

    RăspundețiȘtergere
  3. ce frumos i-ai decorat si ce draguta e mica printesa! Va pup! Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce omuleti draguti! Cred ca v-ati distrat de minune cand i-ati decorat! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pentru vizita Emily, Haplea, Flori!

    RăspundețiȘtergere
  6. Vin si eu sa fur un omulet si sa o pup dulce pe printesa! Cum o cheama, are zestre? ;-))

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumim de pupici, Liana! O cheama Teodora, n-are zestre, numa' asa, daca vrei s-o iei!!!:)) Vremuri grele, ce sa facem?

    RăspundețiȘtergere
  8. Craciun fericit cu bucate alese.La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  9. Sarbatoarea Craciunului sa va aduca tot ce-i mai bun pe lume, multa iubire, fericire si prosperitate. Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere