joi, 27 decembrie 2012

Batoane cu bezea, ciocolata si cocos

Pentru ca tema propusa de Monica pentru Provocarea Dulce Romanie din luna aceasta este bezeaua, m-am tot gandit cu ce as putea sa particip si eu. Dupa lungi cautari am gasit reteta potrivita, anume o prajitura buna, cu bezea, ciocolata si cocos, care  se prepara usor, rapid si  nu costa nici prea mult, asa cum v-am obisnuit aici la kitchen open 24h/day. 
Dupa reteta Coconut Chip Meringue Squares din cartea M.Country-Style Recipes.
Ingrediente blat:
3 sferturi pachet margarina de 250 g,
1/2 cana zahar (puteti reduce la 1/4 cana zahar, daca doriti sa fie mai putin dulce)
1/2 cana zahar brun,
3 galbenusuri,
1 lingurita esenta vanilie,
2 cani faina,
1 lingurita praf de copt,
1/4 bicarbonat de sodiu,
1/4 lingurita sare,
1 cana fulgi de cocos,
3/4 cana bucatele de ciocolata ( chocolate chips),
Bezea:
3 albusuri,
3/4 cana zahar brun,
1 lingurita zeama de lamaie ( sau 1/4 lingurita bitartrat de potasiu - cream of tartar).
Folositi o cana de 250 ml pentru masurarea ingredientelor.
Mod de preparare blat: se bat impreuna margarina, zaharul alb, zaharul brun, galbenusurile si vanilia. Separat se amesteca faina cernuta, cu praful de copt, bicarbonatul si sarea. Se adauga peste compozitia cu margarina si se amesteca bine. Se intinde compozitia uniform, cu o lingura, intr-o tava unsa (de 22,5cm/32,5 cm); eventual se niveleaza usor cu mana. Se presara bucatelele de ciocolata si fulgii de cocos pe toata suprafata prajiturii, apoi se intinde bezeaua, acoperind bine inclusiv marginile.
Pentru bezea se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul brun, treptat. Se adauga zeama de lamaie si se continua baterea pana se dizolva zaharul. Daca folositi bitartrat de potasiu, acesta se adauga peste albusurile batute spuma, inainte de a adauga zaharul. Se intinde usor bezeaua peste blatul cu ciocolata si cocos, in tava. Se coace la foc mic timp de 30 de minute. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet, apoi se taie in forma de batoane. Daca bezeaua se lipeste, ungeti putin cutitul, sau treceti ocazional cutitul prin apa fierbinte, in timp ce taiati.
Fiind o prajitura dulce si putin mai uscata, se potriveste foarte bine langa o cana de cafea neindulcita.
Pofta buna!



3 comentarii: