duminică, 19 august 2012

Tarta cu mure si crema de branza

 Am pornit de la reteta Luscious Cherry Cheese Pie, din M.Country-Style Recipes, in care am inlocuit ciresele cu mure (puteti folosi de asemenea afine, zmeura sau capsuni). Reteta de baza era cu o crusta de biscuiti graham, insa eu am inlocuit-o cu o foaie crocanta cu nuci si ovaz, care s-a comportat foarte bine si s-a potrivit de minune cu crema fina de branza si budinca lucioasa, dulce-acrisoara de mure. Reteta se aseamana cu cea de tarta cu cirese si crema de branza.

Ingrediente foaie:
3/4cana faina,
1/2 cana fulgi fini de ovaz,
1/2 cana nuci, zdrobite putin cu sucitorul,
2 linguri zahar,
1/4 lingurita sare,
125 g unt topit.
Umplutura cu crema de branza:
1 cana crema de branza (eu am folosit 250 g crema de branza cu smantana Delaco, chiar daca are putina sare, este foarte buna si fina),
2 linguri lapte,
1/2 cana zahar pudra (eventual cu aroma de vanilie),
2 cani frisca lichida, batuta usor (200 ml frisca lichida, din care va ramane si pentru ornat).
Budinca de mure:
3 cani mure,
1/2 cana zahar (sau mai puteti adauga pana la 1 cana, in functie de cat sunt de acrisoare fructele),
3 linguri amidon dizolvat in 1/4 cana apa,
1/2 cana apa.
Folositi o cana de 250 ml pentru a masura ingredientele.
Mod de preparare foaie crocanta: Se amesteca faina cernuta cu sarea, zaharul, ovazul si nucile zdrobite usor. Se topeste untul si se toarna peste ingredientele uscate. Se amesteca, se pune compozitia intr-o tava rotunda de tarta (placinta), cu diametrul de 20-22 cm si se preseaza uniform cu mana, sa se acopere fundul tavii. Se coace la foc potrivit spre tare, timp de 12-15 minute (nu lasati prea mult, sa nu se intareasca si apoi sa se rupa cand o scoateti din tava). Se lasa sa se raceasca in tava timp de 5 minute, dupa care se desprinde usor de pe margini cu un cutit cu lama subtire, se acopera tava cu o suprafata plana (sau un gratar de lemn) si se rastoarna tava. Astfel, foaia se desprinde fara sa se rupa. Se lasa sa se raceasca complet, se aseaza din nou in tava imbracata cu folie de plastic (sau folositi o tava cu fund detasabil, daca aveti) si apoi se umple cu umplutura de branza.
Umplutura cu crema de branza se prepara astfel: se amesteca crema de branza cu zaharul pudra si laptele. Se freaca usor cu lingura. Separat se bate frisca, nu prea tare (folositi 200 ml frisca lichida si pastrati putin pentru ornat). Se pun 2 cani de frisca peste crema de branza si se amesteca putin cu mixerul. Se umple foaia si se  pune la frigider.
Budinca de mure:  fructele, zaharul, apa si amidonul dizolvat se pun intr-un vas, la foc mic.Se lasa sa se ingroase, amestecand in mod constant. Se ia budinca de pe foc si se lasa sa se raceasca putin. Se toarna  budinca peste crema de branza si se pune la frigider sa se raceasca complet. Dupa racire se muta tarta (cu ajutorul foliei) pe un platou si se orneaza cu restul de frisca si mure, dupa cum va indeamna imaginatia! Se indeparteaza folia, ridicand usor tarta cu o spatula Se pastreaza tarta la frigider, acoperita. A doua zi este si mai buna, pentru ca foaia se patrunde usor.
Pofta buna!


8 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. O iau ca pe o lauda din partea ta, Cristina! Multumesc de vizita!

      Ștergere
  2. Ah, ce buna poate sa fie!! Imi place combinatia mure si branza, am si eu ceva in plan ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "O fo' buna!" Crema de branza si fructele de padure merg bine impreuna.

      Ștergere
  3. Super bunaaaaaaaa!:)
    Ador fructele de padure si tocmai ce m-am imbuibat pe la munte cu toate sortimentele !:))

    RăspundețiȘtergere