vineri, 5 aprilie 2013

Aperitiv din faina integrala cu spanac si branza

Iata o sugestie pentru un mic dejun intarziat, servit intr-o zi de sarbatoare, alaturi de cei dragi. Este un aperitiv cu foaie din faina integrala si umplutura de spanac, ciuperci, ardei rosu si ceapa, calite usor si acoperite cu un strat fin de branza proaspata amestecata cu parmezan ras si doua galbenusuri. In foaie se adauga putina secara maruntita, sau seminte de susan, chimen, etc, dupa placere.
Dupa reteta Wholemeal Spinach and Cheese Loaf din revista Australian Food.



Ingrediente foaie:
1 lingura drojdie uscata ( sau 15 g drojdie proaspata),
1 lingurita zahar,
3/4 cana lapte cald,
1 si 1/2 cani faina alba,
1 cana faina integrala (sau puteti inlocui cu faina neagra),
1/3 cana secara maruntita (kibbled rye),
inca 1 lingura zahar,
1/2 lingurita sare,
2-3 linguri ulei.
Umplutura cu spanac:
6 frunze proaspete de spanac, tocate ( sau 200 g spanac congelat),
1 ceapa, tocata,
1 catel de usturoi, pisat,
250 g ciupercute albe, feliate (baby mushrooms),
1 ardei gras rosu, mic, taiat cubulete.
Umplutura cu branza:
200 g branza dulce proaspata (ricotta cheese),
1/3 cana parmezan ras,
2 galbenusuri,
1 lingurita zeama de lamaie,
4 - 6 masline negre, taiate pe jumatate, pe lungime.
Mod de preparare:
 Se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar si se pune la inmuiat in lapte cald, timp de 5 - 10 minute, intr-un loc cald, pana creste putin. Se cerne faina, se adauga secara (sau seminte de susan si chimen), o lingurita de zahar si sare. Se amesteca toate.
 Se face loc in centru si se adauga drojdia inmuiata si uleiul. Se framanta bine timp de 5 minute, pana se obtine un aluat moale si elastic. Se acopera aluatul si se lasa sa creasca intr-un loc cald, timp de 30 de minute, pana se dubleaza in volum. Apoi se intinde o foaie dreptunghiulara, de 26cm / 38cm, pe masa de lucru presarata cu putina faina. Se imbraca cu foaia o tava dreptunghiulara unsa, cu baza de 14cm / 24cm, acoperind si marginile tavii (eu am folosit o tava medie de cozonac).
 Se taie marginile care atarna de jur imprejurul tavii si se fac din ele zabrele de 1,5 cm latime, pentru partea de deasupra a aperitivului.
 Umplutura cu spanac:
 Se incalzeste uleiul intr-o tigaie de teflon, se adauga ceapa si usturoiul si se calesc putin. Se adauga spanacul si ciupercile si se lasa putin pe foc, sa se patrunda. Se iau de pe foc si se pun intr-o sita, se apasa usor cu o lingura, sa se scurga lichidul, dupa care se adauga ardeiul.
 Umplutura cu spanac se pune pe foaie, in tava si se acopera cu umplutura de branza.
Umplutura cu branza:
  Se combina branza proaspata cu parmezanul, galbenusurile si zeama de lamaie. Se amesteca bine cu un blender, pana se obtine o pasta. Se intinde in strat uniform peste umplutura cu spanac.
 Se intorc marginile din foaia de aluat peste umplutura de branza si se pun zabrelele pe diagonala, incepand dintr-un capat, lasand distante egale intre ele. Se aseaza jumatati de masline (fara samburi) in stratul cu branza, intre zabrele.
 Se apasa usor cu o furculita pe margini, sa se lipeasca zabrelele. Se unge aluatul cu putin ulei (eu am uitat!) si se coace la foc moderat, timp de 35 minute, sau pana se rumeneste usor.
 Se unge aluatul cu putin ulei (eu am uitat!) si se coace la foc moderat, timp de 35 minute, sau pana se rumeneste usor. Se lasa sa se raceasca 10 minute, dupa care se poate taia in felii.
Se pastreaza la rece, acoperit cu folie alimentara. A doua zi se feliaza mult mai usor.
 Se poate servi atat rece, cat si cald (feliile se pot reincalzi la cuptorul cu microunde).
 Pofta buna!



11 comentarii:

  1. Mie imi cam plac aluaturile (din pacate) iar reteta ta imi place mult pentru ca pare destul de "light"!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bine arata placinta asta delicioasa! Te pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare grozav arata, iar combinatia ma da pe spate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat de bine arataaaaaaa...de gust, ce sa mai zic.Stiu ca l-ati papat pe tot( sa va fie de bine).
    Cand mai faci sa ma strigi si pe mine....prima.
    Te tzuc cu drag si iti doresc o duminica insorita...

    RăspundețiȘtergere
  5. Trebuie sa fie delicioasa! Salvez reteta, ca vreau sa o fac si eu ;-) Merci, puup

    RăspundețiȘtergere
  6. Mirific arata, imi lasa gura apa!! Te pup :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc frumos pentru comentarii!

    RăspundețiȘtergere