joi, 1 aprilie 2021

Blat din albușuri cu nucă și cremă de ciocolată


Dacă v-au rămas câteva albușuri și doriți să preparați un desert bun, puteți încerca această prăjitură cu blat din albușuri și nucă măcinată, gem și cremă de ciocolată. Blatul este de la prăjitura Agneza, din rețetele mamei mele, iar crema este cea clasică, fiartă pe foc, în care se adaugă ciocolată și unt.
Ingrediente blat:
200 g unt sau margarină,
150 g zahăr,
6 albușuri,
un plic praf de copt, stins cu zeamă de lămâie,
150 g făină,
150 g nucă măcinată,
o linguriță esență de vanilie.
***
5 linguri gem acrișor
***
Crema:
un ou,
200 ml lapte,
100 g zahăr,
3 linguri făină,
100 g ciocolată amăruie,
100 g unt,
o linguriță esență de vanilie.  
Mod de preparare blat:
Se bate untul, se adaugă zahărul, treptat. Albușurile se bat spumă, se iau două linguri din spuma de albușuri și se adaugă peste compoziția cu unt, apoi se adaugă făina, treptat, praful de copt stins cu zeama de lămâie și nuca măcinată. La sfârșit se adaugă restul de albușuri și se amestecă ușor, cu o lingură sau spatulă.
Se pune compoziția într-o tavă de 32cm/ 22 cm, învelită cu hârtie de copt, unsă puțin. Se coace la cuptor, la foc mic, aproximativ 25 minute, până trece testul scobitorii și se rumenește ușor. Se lasă să se răcească și apoi se unge cu gem și cremă de ciocolată.

Crema: 
Se amestecă zahărul cu făina într-o crăticioară. Separat, se amestecă laptele rece cu oul bătut. Se toarnă laptele peste componentele uscate, se amestecă bine și se pun la foc mic. Se fierb până se obține o budincă, se amestecă în mod constant, să nu se lipească de crăticioară. Pentru a elimina eventualele cocoloașe, se bate budinca fierbinte cu mixerul, la viteză mare.
În budinca fierbinte se pune ciocolata ruptă în bucăți mici, se amestecă până se omogenizează compoziția. După răcire se amestecă cu vanilia și untul frecat spumă, în prealabil.

Se rade ciocolată pe deasupra.

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu