miercuri, 25 decembrie 2019

Tort Trio de ciocolata

Este un tort ușor, cremos cu gust intens de ciocolată. Foarte bun! Copiii (și nu numai) l-au mâncat cu poftă, de ziua Teodorei, anul acesta. Baza celor trei straturi de ciocolată este o budincă din gălbenușuri, lapte și vanilie de Bourbon. Fructele acrișoare completează foarte bine gustul și textura cremoasă a tortului. 
Ingrediente blat:
4 ouă,
5 linguri zahăr,
3 linguri făină,
2 linguri cacao,
1 linguriță esență vanilie.
Straturi ciocolată:
800 ml frișcă lichidă,
700 ml lapte,
5 gălbenușuri,
125 g zahăr,
un praf sare,
2 lingurițe vanilie Bourbon,
30 g gelatină, dizolvată în 200 ml apă,
70 g afine congelate, opțional;
***
200 g ciocolată albă,
200 g ciocolată cu lapte,
200 g ciocolată amăruie.
Glazura:
200 g ciocolată amăruie,
200 ml frișcă lichidă,
2 kiwi.
Mod de preparare:
Pentru blat, se bat albușurile cu zahărul până se obține o spumă tare. Separat, se bat gălbenușurile cu vanilia, apoi se pun peste spuma de albușuri. Se adaugă făina și cacaua, treptat, amestecând ușor cu o spatulă. Se toarnă compoziția într-o tavă cu inel detașabil, cu diametrul de 26 cm, unsă. Se coace la foc mic, timp de 20-25 minute. Se lasă să se răcească.


Ciocolata albă, cea cu lapte și cea amăruie, se rup în bucăți mici și se așază separat, în 3 crăticioare. Peste ea vom turna, pe rând, câte o treime dintr-o budincă de ouă, caldă și vom forma cele 3 straturi de ciocolată ale tortului. Frișca lichidă se bate mai moale și se păstrează la frigider.
Budinca de ouă se prepară astfel:
 Se bat gălbenușurile cu zahărul și sarea, se adaugă laptele și se pune compoziția într-o oală, în baie marină. Se fierbe la foc mic, amestecând constant, până se obține o budincă.
Între timp se hidratează gelatina în 200 ml apă rece. Se pune gelatina hidratată peste budinca de ouă, caldă. Se adaugă și vanilia. Se împarte budinca în trei părți egale și se toarnă în cele 3 crăticioare peste ciocolată. Se amestecă bine, să se topească ciocolata și să se omogenizeze.
Stratul alb se prepară astfel:
În crăticioara cu ciocolată albă se adaugă o treime din frisca bătută, se amestecă ușor și se toarnă în tava rotundă, unsă. Opțional, se pun afine, din loc în loc. Se pune tava la congelator pentru 10 minute, să se întărească ușor stratul alb.
Stratul de ciocolată cu lapte se prepară astfel:
În crăticioara cu ciocolată cu lapte se adaugă o treime din frișca bătută și se toarnă în tavă, peste stratul alb ușor întărit. Se pune din nou tava la congelator pentru 10 minute, să se întărească stratul de ciocolată.
Stratul de ciocolată amăruie se prepară la fel, adăugând restul de frișcă bătută peste ciocolata topită. Se toarnă în tavă, peste stratul de ciocolată cu lapte ușor întărit, se pune la congelator timp de 10 minute, să se întărească. Deasupra se pune blatul, se acoperă tava cu folie și se pune la frigider până a doua zi.
A doua zi, se răstoarnă tortul pe un platou, cu blatul în jos și stratul alb deasupra. Se toarnă glazura de ciocolată (se încălzește frișca lichidă, la foc mic și se adaugă ciocolata ruptă bucăți) și se ornează cu felii de kiwi.

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu