marți, 31 mai 2016

Prăjitura cu căpșune și cremă de lămâie

Este o prăjitură ușoară și răcoroasă, cu blat pufos, jeleu de căpșune, frișcă și iaurt, și cremă de lămâie. Aromele de căpșune, vanilie și lămâie se potrivesc de minune!

  Blatul este cel din 5 ouă, pentru o tavă de 32 cm / 22 cm, de la prăjitura cu cremă de cacao, în care se înlocuiește esența de rom cu cea de lămâie. După răcire se taie pe jumătate și se umple cu jeleul de căpșuni.

Ingrediente cremă de lămâie:
180 g zahăr,
5 linguri făină,
2 ouă,
400 ml lapte,
200 g unt,
1 linguriță esență de lămâie,
1 lingură ( sau după gust) zeamă de lămâie.
   Se face o budincă pe foc din lapte, ouă, zahăr și făină, se lasă să se răcească și apoi se amestecă cu untul frecat cu 1 lingură zahăr pudră vanilat. Se adaugă esența și zeama de lămâie.

Ingrediente jeleu căpșune:
200 g frișcă lichidă,
400 g iaurt de căpșune,
200 g zahăr pudră vanilat,
***
360 g căpșune proaspete,
4 linguri zahăr,
***
20 g gelatină (2 plicuri de 10 g), dizolvată în 150 ml apă rece.

Mod de preparare:
1.Căpșunele se pun într-o crăticioară, la foc mic, cu 4 linguri de zahar. Se fierb până se dizolvă zahărul și scade zeama. Se lasă să se răcească și apoi se toarnă peste compoziția cu frișcă și iaurt.  
2.Frișca se bate împreună cu iaurtul și zahărul pudră. Se dizolvă gelatina conform instrucțiunilor de pe plic (atenție, să nu se fiarbă!), apoi se toarnă peste frișcă și iaurt. Se adaugă căpșunele fierte cu zahăr.
3.Se amestecă ușor și se toarnă peste primul blat. Se pune la frigider, să se întărească compoziția cu gelatină, cel puțin 2 ore.
4.După ce s-a întărit, se pune jumătate din crema de lămâie peste jeleul de căpșune, se acoperă cu cel de al doilea blat și deasupra se pune restul de cremă de lămâie. Se pune din nou la frigider.
Se servește cu căpșune proaspete. Delicios!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu