Blat pandișpan:
3 ouă,
3 linguri zahăr,
3 linguri făină,
1 linguriță esență vanilie.
Se prepară trei astfel de blaturi și se coc în tăvi rotunde cu diametrul de 26 cm, acoperite cu hârtie de copt unsă puțin.
Blat albușuri:
4 albușuri,
5 linguri zahăr,
3 linguri făină,
4 linguri nucă măcinată,
1 linguriță praf de copt stins cu zeamă de lămâie,
1 linguriță esență de vanilie.
Se bat albușurile spumă cu zahărul, până se întăresc. Separat se amestecă făina cernută cu nuca măcinată. Se adaugă peste albușuri împreună cu praful de copt stins cu zeama de lămâie și vanilia. Se amestecă ușor cu o spatulă, să nu se lase albușurile. Se toarnă compoziția intr-o tavă rotundă cu diametrul de 26 cm, acoperită cu hârtie de copt, unsă puțin. Se coace la foc moderat, aprox. 25 minute.
Siropul pentru blaturi:
400 ml apă,
4 linguri zahăr,
esență vanilie,
opțional, 2 linguri coniac.
Se caramelizează zahărul, se adaugă apa și se lasă pe foc până se dizolvă zaharul. Se ia de pe foc și se adaugă esența.
Strat caramel:
4 gălbenușuri,
150 g zahăr, se caramelizează,
200 g unt,
90 g zahăr,
200 g nucă prăjită.
Se bate untul cu 90 g zahăr și se adaugă câte un gălbenuș. Se caramelizează 150 g zahăr la foc mic (atenție, să nu se ardă, căci devine amar!), se adaugă câte o lingură din untul bătut cu gălbenușuri și se amestecă repede cu o lingură de lemn. Se procedează așa până se încorporează toată crema de unt, se adaugă nucile prăjite și rupte si se mai lasă puțin pe foc, amestecând mereu, să nu se prindă de vas.
Crema:
180 g zahăr,
5 linguri făină,
2 ouă, bătute ușor,
300 ml lapte rece,
200 g unt,
1-2 linguri zahăr pudră cu aromă de vanilie,
câteva picături esență vanilie.
Se prepară la fel ca la prăjitura cu sos caramel, mere și cremă de vanilie.
Sos caramel:
6 linguri zahăr,
2 linguri unt,
3 linguri lapte,
opțional, două picături esență de vanilie.
Se caramelizează zahărul, se adaugă untul și se amestecă bine. Se ia de pe foc și se adaugă laptele. se pune din nou pe foc și se mai dă într-un clocot. Se adaugă vanilia, opțional. Jumătate din sos se păstrează pentru ornat, iar în cealaltă jumătate se călesc 4-5 mere tăiate bucăți.
Pentru ornat:
200 ml frișcă lichidă, bătută cu 2 linguri zahăr pudră cu aromă de vanilie,
50 g ciocolată amăruie.
Asamblare tort:
Se pune primul balt pandișpan pe un platou, se însiropează și se acoperă cu merele călite în sosul caramel. Se acoperă cu un strat de cremă. Deasupra se pune blatul din albușuri care se însiropează și se acoperă cu stratul de caramel și nuci.
Se acoperă caramelul cu frișcă, se pune al doilea blat pandișpan însiropat, se unge cu cremă și se acoperă cu cel de al treilea blat pandișpan însiropat. Deasupra se pune un strat de cremă, iar pe lateral se îmbracă tortul cu restul de frișcă.
Se ornează cu restul de sos caramel și fâșii mari de ciocolată răzuită.
Poftă bună!
Yummy, cred ca a fost un adevarat deliciu! Are toate aromele ce-mi plac mie asa ca vin la o feliuta ;)
RăspundețiȘtergerePaula, din păcate nu l-am gustat, dar mi s-a spus că a fost bun. Mulțumesc pentru comentariu!
ȘtergereMmm ce deliciu!
RăspundețiȘtergereMulțumesc, Rocsy!
ȘtergereUn tort absolut delicios. Pe mine ma duce cu gandul la iarna, dar daca privim acum la ce se petrece afara, nu suntem tare departe de iarna. :)
RăspundețiȘtergereMulțumesc, Cristina! Și la noi e frig.
ȘtergereMmm, ne faci dependenti!! Care pofticios poate rezista la caramelul ala, huh?? E mortal!! :* <3
RăspundețiȘtergereLiana, ești drăguță, ca de obicei!
ȘtergereCe bunatate de tort!!
RăspundețiȘtergereCe super e!
RăspundețiȘtergereMulțumesc, Timea!
ȘtergereDelicios de caramelos !:)
RăspundețiȘtergere