vineri, 30 mai 2014

Prajitura Snickers

Este o prăjitură cu blat din albușuri și nucă măcinată, ciocolată albă, strat de caramel cu nuci, unt și gălbenușuri și glazură de ciocolată amăruie. Nu am încercat varianta cu arahide pentru că îmi place prea mult aceasta cu nuci. Este una din prăjiturile mele preferate. M-am inspirat din rețeta Irinei și am adaptat-o la tava mea de 22 cm/32 cm.


Ingrediente blat:
 7 albușuri,
9 linguri zahăr,
o linguriță praf de copt stins cu zeamă de lămâie,
7 linguri făină,
12 linguri nucă măcinată,
câteva picături esență de vanilie;

200 g cicolată albă;

Strat de caramel:
200 g zahăr pentru caramelizat,
200 g unt,
7 gălbenușuri,
100 g zahăr,
200 g nuci prăjite.

Glazura de ciocolată:
200 g ciocolată amăruie (sau cu lapte),
90  - 100 g unt moale.

Mod de preparare blat:  
  Se separă albușurile de gălbenușuri, iar gălbenușurile se păstrează într-un vas mic, acoperit cu folie, pentru stratul de caramel. Se bat albușurile spumă, se adaugă zahărul, treptat. Separat se amestecă nuca macinată și făina cernută. Se dizolvă praful de copt în zeama de lămâie și se adaugă peste spuma de albușuri. Se pune și compoziția cu nucă și făină, amestecând ușor cu o spatulă. Se toarnă compoziția intr-o tavă de 25 cm/ 35 cm acoperită cu hârtie de copt unsă puțin. Se coace la foc mic spre moderat (180 grd C), timp de 25 minute.
   Se rade ciocolata albă într-un vas și se presară cu o lingură peste blatul fierbinte, acoperind toată suprafața. Se lasă să se răcească.
   Stratul caramel:
   Se bate untul cu 100 g zahăr și se adaugă câte un gălbenuș. Se pun alte 200 g zahăr într-un vas, la foc mic până se caramelizează (atenție, să nu se ardă zahărul prea tare, că devine amar!). Se adaugă câte o lingură din untul bătut cu gălbenușuri și se amestecă bine, până se încorporează tot untul. Se adaugă și nucile prăjite și rupte bucățele, se dau în clocot amestecând mereu, până se îngroașă puțin compoziția. Se lasă să se răcească puțin.
 Se pune caramelul ușor răcit peste stratul de ciocolată albă, acoperind toată suprafața. Se pune prăjitura la frigider, până se întărește caramelul.
 
  Pentru glazură se topesc împreună untul moale și ciocolata amăruie, ruptă bucățele, într-un ibric mic, pe baie de aburi. Se toarnă peste stratul caramel și se pune prăjitura la frigider până se întărește glazura.


Pofta buna!

9 comentarii:

  1. bunaaa...dar, ma abtin...sau cel putin...incerc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa este, Coco, trebuie mâncată în cantități mici! Mulțam de vizită!

      Ștergere
  2. Nu pot sa creed...inca e zapafa la voi sau ai facut-o anul trecut prajitura asta, huh?? Fain peisaj, buuuna prajitura!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poza e făcută prin februarie - martie, la noi zăpada ține până târziu. Mulțumesc, Liana!

      Ștergere
  3. Gabi aceasta prajitura creeaza dependenta! Sincera sa fiu eu o fac rar ca sa nu ma ingras! Imi place atat de mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și nouă ne place foarte mult! Mulțumesc pentru rețetă, Irina!

      Ștergere
  4. Bine te-am găsit!
    Mmm, ce bine arată :)

    RăspundețiȘtergere