miercuri, 23 aprilie 2014

Prăjitură cu vișine, iaurt si gelatină

Inspirată fiind de prăjitura cu fructe și gelatină, m-am gândit la altă combinație reușită și așa a luat naștere această prăjitură cu blat de cacao, vișine, stafide, gelatină, iaurt, frișcă și ciocolată. Este delicioasă și ușor de preparat, vă invit s-o încercați!

Ingrediente blat:
8 ouă,
8 linguri zahăr,
6 linguri făină,
2 linguri cacao,
1 linguriță praf de copt,
un praf de sare,
câteva picături esență vanilie.
Se bat albușurile spumă, se adaugă zahărul treptat. Se bat gălbenușurile cu vanilia și se pun peste spuma de albușuri. Separat se amestecă făină, praf de copt, cacao, sare și se pun peste spuma de albușuri, amestecând ușor cu o spatulă, de sus în jos, până se omogenizează. Se toarnă compoziția într-o tavă de 32 cm/ 22 cm, acoperită cu hârtie de copt unsă puțin. se coace la foc moderat, timp de 20 - 25 minute (se încearcă cu scobitoarea, să nu se lipească). Se lasă sa se răcească și apoi se taie pe jumătate.
 Umplutura:
200 ml frișcă lichidă,
100 g iaurt cu fructe de pădure (se poate și fără, înlocuiți cu iaurt simplu),
400 g iaurt simplu,
2 plicuri gelatină (20 g) dizolvate în 160 ml zeamă compot de vișine,
250 g zahăr pudră,
70 g stafide,
vișine din compot, fară sâmburi,
câteva picături esență de vanilie.
 Se bat ușor frișca, iaurtul și zahărul pudră.
 Se pune gelatina să se închege în zeama de la compot (160 ml), timp de 10 minute, apoi se fluidizează în baie marină (atenție să nu se fiarbă gelatina!). Se toarnă gelatina fluidă peste amestecul cu frișcă și se amestecă ușor. Se adaugă stafidele spălate, în prealabil, și stropite cu esență de vanilie sau coniac. Se pun și vișinele fară sâmburi. Se toarnă umplutura peste primul blat, în tavă și se acoperă cu cel de al doilea blat. Deasupra se ornează cu glazura de cacao. Se pune la frigider pentru cel putin 2 ore, să se întărească umplutura cu gelatină.
Glazura de cacao:
70 g unt (sau margarină),
3 linguri zahăr,
2 linguri cacao,
2 picături esență vanilie,
1-2 lingurițe zeamă de lămâie.
 Se topește untul într-o crăticioară, la foc mic, se adaugă zahărul și se amestecă până se dizolvă. Se adaugă cacao, esență de vanilie și zeamă de lămâie. Se dau într-un clocot, până se îngroașă. Se toarnă glazura călduță peste prăjitură.

 Poftă bună!

 


 

4 comentarii: