marți, 4 februarie 2014

Prajitura cu fructe si gelatina

Este o prajitura usoara si racoroasa, cu gust intens de portocale. Are blat simplu de pandispan si umplutura de fructe (portocale, mandarine, stafide si ananas), frisca, smantana (sau iaurt) si gelatina, asemanatoare tortului "Diplomat". Se prepara rapid, dar trebuie lasata la frigider cel putin doua ore, sa se intareasca, inainte de a o taia.

Ingrediente pandispan pentru o tava de 32cm/ 22cm:
6 oua,
6 linguri zahar,
6 linguri faina,
 doua picaturi esenta de vanilie.
(Daca folositi o tava mai mare puneti 8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri de faina).
Umplutura:
o portocala medie,
2 lingurite coaja rasa de portocala,
3 - 4 mandarine,
70 g stafide,
100 g ananas, taiat bucati,
un plic gelatina (10 g)
100 ml apa,
250 ml frisca lichida,
400 g smantana (nu foarte grasa) sau  400 g iaurt simplu,
250 g zahar pudra (eventual cu aroma de vanilie),
doua picaturi esenta de vanilie.
Glazura:
50 g ciocolata cu lapte topita impreuna cu 50 g unt,
50 g ciocolata alba topita impreuna cu 50 g unt.
Mod de preparare:
 Pentru pandispan, se separa ouale, se bat albusurile spuma si se adauga zaharul, treptat. Se bat galbenusurile cu vanilia, se adauga jumatate din spuma de albusuri si faina cernuta, in ploaie. Se amesteca usor cu o lingura de lemn, se adauga si restul de albusuri. Se toarna compozitia intr-o tava de 32cm/22cm, acoperita cu hartie de copt, unsa putin. Se coace la foc mic, timp de aproximativ 25 minute sau pana se rumeneste usor. Se lasa sa se raceasca, apoi se taie blatul in doua pe orizontala.
 Pentru umplutura, se bate usor frisca lichida cu smantana (sau iaurtul) si zaharul pudra. Gelatina se toarna intr-o cana cu 100 ml apa rece si se lasa sa se inchege timp de 10 minute. Apoi se fluidizeaza asezand cana intr-un vas cu apa calda, la foc mic. Se amesteca usor pana se omogenizeaza. Este important sa nu se fiarba gelatina! Se toarna gelatina fluida peste amestecul de frisca. Se adauga coaja rasa de portocale (portocala se spala in prealabil cu apa calda, si se freaca cu un buretel abraziv). Mandarinele si portocala se curata si se taie bucatele mici si se pun in compozitia cu frisca. Se adauga stafidele spalate si stropite cu esenta (sau tinute in putin coniac) si ananasul taiat bucatele.
 Asamblare:
Se așază în tavă primul blat, se toarnă peste el toată umplutura și se întinde uniform pe toată suprafața, se acoperă cu al doilea blat. Deasupra se toarna ciocolata albă si neagră, topită cu unt, în baie marină. Se pune tava la frigider pentru doua ore, sau peste noapte (daca rezistați să nu gustați până a doua zi!).
Eu abia am mai prins câteva bucăți să le "trag în poză"!
Poftă bună!


5 comentarii:

  1. Hmmm, ce bine arata ! Merge o feliuta linga cafeluta mea. Pot sa servesc ???

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Gabi. Doamne ce pofta am de dulciuri dintr-o data, desi nu mai am voie sa mananc dulce, dar totusi arata foarte delicios :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am salvat-o si eu !:)
    Este un desert spornic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Te astept la concurs http://pusikmea.blogspot.ro/2014/02/concurs-forme-torturi.html
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ah, daca-i cu portocale, nu pot refuza!! :*

    RăspundețiȘtergere