luni, 23 iulie 2012

Tarta fina cu zmeura

Am citit ca in urma cu 2 ani, Mihaela de la De prin lume adunate a initiat Provoacrea Dulce Romanie, o parada a retetelor pornind de la o tema data. Mie imi place tare mult si o urmaresc cu placere in fiecare luna, din clipa in care am aflat de ea. Aceasta este a patra editie la care particip si tema propusa de Daiana si Cosmin de la Simplu si bun,a fost una foarte interesanta: zmeura, vanilie si branza de capra, folosind cate doua ingrediente simultan. Iata reteta mea cu zmeura si vanilie...
Dupa reteta "Raspberry Chiffon Pie" din M. Country-Style Recipes, este o tarta cu o crusta de biscuiti, umpluta cu pulpa de zmeura, frisca, oua si gelatina. Pulpa de fruct se obtine punand 3 cani de zmeura la fiert in 2/3 cana apa, pentru 3 - 5 minute. Se trece zmeura, astel inmuiata, printr-o sita, pentru a indeparta semintele.

Ingrediente crusta de biscuiti:
1 si 1/2 cani biscuiti graham zdrobiti (eu am folosit aprox.130 g biscuiti simpli),
2 linguri zahar,
1/3 pachet margarina de 250 g,
1/2 lingurita scortisoara, optional.
Umplutura:
1 lingura gelatina (un plic de 10 g),
1/4 cana apa rece,
1 cana pulpa de zmeura,
3 galbenusuri, batute usor,
2/3 cana zahar,
3 albusuri,
1/4 lingurita cream of tartar (un intaritor pt. bezea; eu nu am pus),
1/3 cana zahar,
1/2 cana frisca lichida,
1/2 lingurita esenta de vanilie.
Folositi o cana de 250 ml pentru a masura ingredientele.
Mod de preparare: Se pun biscuitii intr-o punga si se zdrobesc cu sucitorul. Se pun apoi intr-un vas si se amesteca cu zaharul si scortisoara.Se topeste margarina la foc mic si se toarna peste biscuiti; se amesteca bine. Compozitia se pune intr-o tava rotunda, cu diametrul de 22,5 cm,  acoperita cu folie alimentara (sau o tava cu fund detasabil). Se preseaza usor cu mana si se intinde uniform in toata tava. Se pune tava la frigider.
(Pentru a obtine o crusta mai crocanta si mai tare, se coace timp de 8 minute, la foc potrivit)
 Intre timp se prepara umplutura astfel: se pune gelatina intr-un sfert de cana cu apa rece; se amesteca intr-un vas mic pulpa de zmeura cu zaharul si galbenusurile batute usor. Se dau intr-un clocot, se iau de pe foc si se adauga gelatina. Se amesteca pana se dizolva gelatina. Se pune compozitia sa se raceasca intr-un vas mai mare cu apa rece. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul, treptat, si intaritorul (cream of tartar). Separat, se bate frisca cu esenta de vanilie. Se amesteca cele  3 compozitii, respectiv pulpa de fruct, bezeaua si frisca si se toarna peste crusta de biscuiti racita. Se pune din nou la frigider, pentru cel putin 2 ore. Optional, puteti presara biscuiti zdrobiti pe deasupra, peste umplutura. Se acopera tarta cu zmeura proaspata. Se scoate tarta din tava si se aseaza pe un platou. se pastreaza la frigider, acoperita cu folie alimentara.
Pofta buna!

8 comentarii: