marți, 7 iulie 2015

Prajitura Rumba

Este o prăjitură cu foi de napolitană și blat pufos din albușuri, fără praf de copt, bogat în stafide, nuci și rahat, acoperit cu o cremă de gălbenușuri bătute în baie marină. Foarte bună!
Ingrediente blat:
10 albușuri,
10 linguri zahăr,
10 linguri de făină,
100 g nuci,
100 g rahat de mai multe culori,
100 g stafide sau vișine,
câteva picături esență vanilie.
Crema:
10 gălbenușuri,
150 g zahăr,
300 g unt
câteva picături esență vanilie.
***
2 foi napolitană, tăiate după dimensiunile tăvii (33 cm / 23 cm).

Mod de preparare:
Se bat albușurile spumă, se adaugă câte o lingură de zahăr și esența de vanilie. Se continuă baterea, până se obține o spumă tare. Se adaugă făina în ploaie, treptat, amestecând ușor cu o lingură de lemn sau cu o spatulă. Se adaugă nucile rupte, stafidele alese și spălate, rahatul tăiat bucățele. Se amestecă ușor, apoi de toarnă compoziția într-o tavă de 33 cm / 23 cm, acoperită cu hârtie de copt unsă puțin. Se coace la foc mic, timp de 20 - 25 minute. Se lasă blatul să se răcească.
Pentru cremă, se bat puțin gălbenușurile cu zahărul și vanilia într-o crăticioară. Se pune un vas cu puțină apă pe foc și când apa începe să fiarbă, se pune crăticioara cu gălbenușuri în vas. Se fierbe la foc mic, amestecând mereu, până se îngroașă (aproximativ 12 minute). Se lasă să se răcească puțin, apoi se adaugă câte o lingură din compoziția călduță peste untul frecat în prealabil.
Asamblare:
Se așază o foaie de napolitană în tava în care s-a copt blatul, se unge cu jumătate din cremă, se pune blatul, se unge cu restul de cremă și deasupra se pune cea de a doua foaie de napolitană. Se apasă ușor, cât să se lipească napolitana de cremă. Se lasă la rece, timp de câteva ore, înainte de a fi tăiată cu cuțitul umezit.
 Poftă bună!


2 comentarii:

  1. Asta-mi place si mie, o am pe lista, ca tare-i buna!! Plus ca e fara praf de copt, un atu in plus :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Și mie îmi place, am mâncat-o făcută de mama prima dată. Mulțumesc pentru vizită, Liana!

    RăspundețiȘtergere