miercuri, 18 ianuarie 2012

Placinta cu branza si stafide


   Ingrediente:  6oua,
                           6 linguri de ulei,
                           300g zahar + 10 linguri de apa,
                           300g faina,
                           1 lamaie (coaja si zeama),
                           1 lingurita praf de copt,
                           500g branza grasa proaspata,
                           150g stafide,
                           esenta de vanilie.

   Mod de preparare:  Se amesteca zaharul cu apa si se pun pe foc, pana se dizolva zaharul. Se fierb cam 5 min, pana se obtine un sirop. Se bat albusurile spuma tare, dupa care se adauga siropul fierbinte, treptat. Galbenusurile se bat cu un praf de sare si vanilie, apoi se adauga jumatate din compozitia cu albusuri. Se toarna si uleiul, treptat. Se adauga  coaja de lamaie, zeama, praful de copt, si restul de albusuri. Din aceasta compozitie se iau 10 linguri si se pun peste branza. Stafidele se spala si se stropesc cu coniac. Se lasa un timp sa se patrunda bine, apoi se amesteca cu branza. In restul de compozitie se adauga faina, in ploaie, amestecand usor. Se pune 2/3 din compozitie intr-o tava dreptunghiulara (32/22 cm), acoperita cu hartie de copt. Apoi se pune branza si deasupra restul de compozitie. Se coace timp de  aprox. 45 min, la foc mic in primele 20 min, apoi la foc potrivit, pana se rumeneste frumos. Se pudreaza cu zahar pudra.

 Pofta buna!


marți, 17 ianuarie 2012

Broccoli si paste "Supreme"


  Ingrediente:  300g paste spirale,
                          3-4 cani de buchetele de broccoli,
                          300 ml supa crema de pui,
                          200g smantana,
                          100g  branza Parmesan (sau un cascaval mai tare),
                          piper.

                  Supa crema de pui poate fi inlocuita cu:
                         200ml lapte,
                         100ml zeama in care a fost fiarta carne de pui,
                         2 cuburi Knorr de pui,
                         cateva bucatele carne de pui, optional.

   Mod de preparare: Pastele se pun la fiert cu putin ulei si sare. In ultimele 5min. de firbere se adauga buchetelele de broccoli si se continua fierberea. Se scurge apa si se adauga supa de pui, smantana, piperul si parmesanul ras. Se amesteca usor.
       Pt. prepararea supei crema de pui, se amesteca laptele cu zeama de pui si cuburile Knorr, se pun putin pe foc pana se dizolva  bine cuburile. Se adauga smantana si bucatelele de carne. Se toarna calda peste paste si se amesteca usor.


      Pofta buna!
  Cu aceasta reteta particip la  http://criss75-despremine.blogspot.com/2012/03/dulce-romanie-provocarea-lunii-martie.html.

luni, 16 ianuarie 2012

Pui cu sos olandez si varza de Bruxelles



   Ingrediente:  1 piept pui,
                          1 lingura ulei,
                          1 lingura Vegeta

                               ***

                          125g unt,
                          1 lingura otet de mere,
                          2 lingurite faina,
                          2 lingurite zeama de lamaie,
                          1/4 cana smantana,
                          1 galbenus,
                          1 lingurita sare,
                           patrunjel verde (sau uscat)

                                ***

                          500g varza de Bruxelles,
                          1 lingura Vegeta,
                          30g unt.

      Mod de preparare:
        Se taie pieptul de pui in 6-7 bucati mai mari si se pune la foc cu o lingura de ulei, Vegeta si putina apa. Se lasa sa se patrunda bine.


     Pt. sos, se pune otetul la foc mic, se adauga untul, faina amestecata cu zeama de lamaie si sarea. Se da intr-un clocot. Daca  sosul se separa (cum mi s-a intamplat mie!), se scurge lichidul intr-o cana, grosul se mixeaza bine cu mixerul, se adauga smantana amestecata cu galbenusul de ou, batut usor. Treptat se adauga lichidul oprit in cana si se bate cu mixerul, ca la maioneza. La sfarsit se adauga patrunjelul.




   Varza se pune la fiert cu o lingura de Vegeta, pana se patrunde usor. Se scurge de apa si se pune intr-un vas impreuna cu putin unt (si putin marar). Se amesteca usor. Se adauga si cateva migdale rumenite putin (eu nu am pus).


   Sosul se serveste peste puiul fierbinte si impreuna cu garnitura de varza. Pt. reincalzire, folositi cuptorul cu microunde.
    Pofta buna!

vineri, 13 ianuarie 2012

Fursecuri cu ciocolata si nuci

Iata o reteta pe care eu o prepar de multa vreme si care mi-a iesit bine de fiecare data. Dupa reteta americana Pecan-Topped Chocolate Coconut Cookies din rev. Country Woman, adica fursecuri cu blat de cacao si nuca de cocos si glazura de ciocolata cu nuci. Va invit sa le incercati! Sunt fragede, micute, dragute si au un gust intens de ciocolata; fetele mele (si nu numai...) le adora!

joi, 12 ianuarie 2012

File de peste pane, cu garnitura de rosii si cartofi Mfarakeh



Mancare specifica tarilor arabe
Cu permisiunea Mihaelei ( Mihaela11 gustos.ro )

 Ingrediente
    Peste pane:  aprox. 1kg file de peste ( eu am folosit Merluciu ),
                         ghimbir, coriandru, dafin, piper,
                         zeama de la o lamaie,
                         sare,
                         4 linguri faina (eu am mai adaugat si 4 linguri malai ),
                         ulei pt. prajit.

     Garnitura de rosii: 6-7 rosii medii,
                                     2 ardei grasi,
                                     1 ceapa mica,
                                     1 lingurita Vegeta,
                                      sare, piper,
                                      putin ulei de masline.

   Cartofi prajiti Mfarakeh: 3-4 cartofi mari,
                                              1 ceapa medie,
                                               piper, scortisoara, ghimbir, cuisoare,
                                              1 lingurita boia de ardei dulce,
                                               sare,
                                               ulei pt. prajit.
 
  Mod de preparare: Se taie pestele in bucati mai mari, se condimenteaza si se sareaza. Se pune intr-un vas cu zeama de lamaie. Se lasa un timp (1-2 ore), sa se patrunda bine, intorcandu-se pe ambele fete. Apoi se da prin faina (amestecata cu malai si prin 3 oua batute usor) si se prajeste.

    
   Pentru garnitura de rosii se curata rosiile de coaja si se taie bucatele, se taie si ceapa si ardeii. Se calesc usor in putin ulei, se adauga vegeta, sare, piper, dupa gust si patrunjel verde la sfarsit.



     Se taie cartofii in bucati mici, se taie si ceapa, se pun la prajit. Se adauga si condimentele.

              Pofta buna!