Pagini

joi, 27 septembrie 2012

Desert crocant cu piersici si mere

Din nou o reteta cu piersici pentru Provocarea Dulce Romanie din luna septembrie, un desert foarte rapid si usor de preparat, cu piersici si mere acoperite cu un invelis crocant cu fulgi de ovaz. Dupa reteta Apple or Peach Crisp din M.Country-Style Recipes; in original, desertul se prepara ori cu mere, ori cu piersici, insa eu am constatat ca merg foarte bine si impreuna. Puteti alege ce varianta doriti, toate se potrivesc la fel de bine cu scortisoara si ienibaharul care se adauga peste fructe.

Briose cu afine (reteta de baza)

Este o reteta de baza pentru briose (muffins), simpla si rapida, cu 1 sau 2 oua, putin unt topit, lapte, faina, putin zahar si praf de copt. Reteta poate fi usor modificata in functie de fructele folosite, anume pentru afine, zmeura, capsuni, portocale, piersici, nuci sau stafide.

miercuri, 26 septembrie 2012

Pasta de piersici ca odinioara

Cautand o reteta cu piersici pentru Provocarea Dulce Romanie gazduita luna aceasta de Nicol de la All day cooking, am dat peste "Old-Fashioned Peach Butter",  un fel de unt de piersici ca odinoara, in traducere libera. Reteta nu contine unt, ci doar pulpa de piersici, zahar, putin suc de lamaie, scortisoara si nucsoara. Este ca o dulceata foarte fina si un pic mai groasa, cu o aroma deosebita.

vineri, 21 septembrie 2012

Sos de spaghete pentru iarna

Abia am asteptat sa gasesc reteta potrivita pentru Provocarea Dulce Romanie din luna septembrie, gazduita de Nicol de la "All day cooking", dupa o idee mai veche a Mihaelei de la "De prin lume adunate". Una din temele propuse a fost "de-ale camarii", ceea ce m-a determinat sa prepar acest sos cu gust dulce acrisor si un pic iute, foarte bun pe timp de iarna si nu numai.
Este un sos concentrat de rosii, cu ardei, putina ceapa, usturoi, patrunjel verde si condimente, care poate fi consumat peste spaghete,  peste friptura, adaugat la pizza sau la alte mancaruri.  Intrucat sosul contine pulpa de rosii in cea mai mare parte, ar fi ideal sa il preparati din rosii veritabile, de gradina, gustul este cu mult mai bun. Se pastreaza la rece, in borcane inchise ermetic si este la fel de bun si peste cateva luni de zile.
Dupa reteta Spaghetti Sauce de la Mrs.Loretta Bontrager (mii de multumiri!).

joi, 13 septembrie 2012

Prajitura cu prune si caramel

.Este o prajitura cu gust dulce acrisor cu prune si nuci, in care aromele de scortisoara, nucsoara si ienibahar din blat se combina perfect cu vanilia din glazura caramel. Blatul creste frumos si este cu  numai 3 oua; se aseamana cu cel de la prajitura cu dovlecel . Glazura se prepara la foc mic, in aproximativ 7 minute, este  simpla,cu zahar, lapte acru, unt si light corn syrup(care se poate inlocui foarte bine cu miere, vezi Substituenti pt. ingrediente). Mi s-a parut foarte interesant ca in glazura se pune un sfert de lingurita de bicarbonat de sodiu care transforma totul  intr-o spuma de caramel, foarte buna. Dupa reteta Plum Cake din M.Country Style-Recipes.

Ground Beef Lasagna (reteta originala)

Am refacut reteta mai veche Lasagna cu carne de vita si m-am gandit sa postez reteta originala, cu masurile americane. Mi se pare mult mai usor sa folosesc cups decat sa masor cantitatile in grame. Au aparut si pe la noi prin magazine; eu am primit un set de cups fabricate in Turcia, sunt putin mai mici decat cele originale(au doar 240 ml fata de 250 ml cat se foloseste in retetele americane), dar se pot folosi cu aproximatie.  Am vazut ca au fost pe stoc si la firma Pastai de vanilie, atat seturi de cups cat si seturi de linguri si lingurite (setul de lingurite l-am castigat de curand, alaturi de multe alte condimente  la concursul organizat de Pastai de vanilie, si ce bine imi pare!!!) 

sâmbătă, 8 septembrie 2012

Prajitura cu unt de arahide, ciocolata si portocale

Cum va place untul de arahide? Iata o combinatie de unt de arahide, zahar brun si ciocolata. Atractia la aceasta prajitura este blatul, creste frumos si are un gust tare bun, de arahide.
Dupa reteta Peanut Butter Cake din M.Country Style Recipes, la care eu am adaugat si o portocala, ca sa fie si ceva mai acrisor in prajitura. Prajitura se poate prepara in aceasta forma, turnand blatul in 2 tavi rotunde cu diametrul de 22,5 cm, sau in forma dreptunghiulara, folosind o tava de 22,5 cm/ 32,5 cm, cu crema deasupra.

luni, 3 septembrie 2012

Blat galben si pufos (reteta de baza)

Iata o reteta simpla de blat galben pentru prajituri, cu numai 3 oua, margarina, si lapte acru, pentru o tava dreptunghiulara de 22,5 cm/ 32,5 cm, sau 2 tavi rotunde cu diametrul de 22,5 cm. Blatul se prepara foarte usor, este bun la gust si creste frumos. Ii puteti adauga orice glazura doriti (eu am pus glazura cu faina de la brownies, plus cateva nuci prajite si am ras ciocolata pe deasupra). Dupa reteta Fluffy Yellow Cake (Basic) din M.Country Style Recipes.