Pagini

vineri, 21 septembrie 2012

Sos de spaghete pentru iarna

Abia am asteptat sa gasesc reteta potrivita pentru Provocarea Dulce Romanie din luna septembrie, gazduita de Nicol de la "All day cooking", dupa o idee mai veche a Mihaelei de la "De prin lume adunate". Una din temele propuse a fost "de-ale camarii", ceea ce m-a determinat sa prepar acest sos cu gust dulce acrisor si un pic iute, foarte bun pe timp de iarna si nu numai.
Este un sos concentrat de rosii, cu ardei, putina ceapa, usturoi, patrunjel verde si condimente, care poate fi consumat peste spaghete,  peste friptura, adaugat la pizza sau la alte mancaruri.  Intrucat sosul contine pulpa de rosii in cea mai mare parte, ar fi ideal sa il preparati din rosii veritabile, de gradina, gustul este cu mult mai bun. Se pastreaza la rece, in borcane inchise ermetic si este la fel de bun si peste cateva luni de zile.
Dupa reteta Spaghetti Sauce de la Mrs.Loretta Bontrager (mii de multumiri!).

Ingrediente:
11 kg rosii,
4 ardei grasi mari (eu am pus si un ardei kapia),
1/2 kg ceapa,
1 cana - 1cana si jumatate ulei,
1/4 cana oregano uscat,
1/4 cana patrunjel uscat (daca folositi patrunjel verde puteti adauga mai mult),
1/6 cana sare (sau dupa gust),
3 sau 4 borcane mici ( de 300 - 400g) pasta de tomate,
usturoi, dupa gust,
piper, dupa gust,
condimente pentru pizza, dupa gust.
Folositi o cana de 250 ml pentru masurarea ingredientelor.
Mod de preparare: Se taie ceapa marunt si se caleste in ulei, se lasa deoparte. Se spala rosiile si se pun intr-o oala cu apa si se fierb pana se inmoaie (puteti taia rosiile pe jumatate, daca doriti). Se scurge usor apa si se trec rosiile prin sita, sa se separe pulpa de seminte si coaja. Intr-o oala mare se amesteca toate ingredientele, respectiv ardeii taiati cubulete, ceapa calita cu tot cu ulei (atentie, nu puneti prea mult ulei!), pulpa de rosii, oregano, patrunjel, piper, sare, usturoi, condimentele si pasta de tomate. Se fierbe totul timp de 1 ora, pana se ingroasa un pic. Se pune sosul in borcane de 800 g, care se inchid ermetic, cu capace si se fierb borcanele timp de 45 minute. Daca nu a prins bine vreun capac, pastrati borcanul respectiv la frigider si consumati-l in cateva zile. Ies in jur de 14 borcane mari (de 800 g), de sos. Se pastreaza in camara, la rece. Daca il serviti ca sos pentru spaghete, preparati carnea, apoi adaugati sosul, eventual putina apa si gata masa!
Pofta buna!


4 comentarii: