.Este o prajitura cu gust dulce acrisor cu prune si nuci, in care aromele de scortisoara, nucsoara si ienibahar din blat se combina perfect cu vanilia din glazura caramel. Blatul creste frumos si este cu numai 3 oua; se aseamana cu cel de la prajitura cu dovlecel . Glazura se prepara la foc mic, in aproximativ 7 minute, este simpla,cu zahar, lapte acru, unt si light corn syrup(care se poate inlocui foarte bine cu miere, vezi Substituenti pt. ingrediente). Mi s-a parut foarte interesant ca in glazura se pune un sfert de lingurita de bicarbonat de sodiu care transforma totul intr-o spuma de caramel, foarte buna. Dupa reteta Plum Cake din M.Country Style-Recipes.
Ingrediente blat:
1 cana ulei,
1 si 1/2 cani zahar,
3 oua,
2 cani faina,
1 lingurita praf de copt,
1 lingurita bicarbonat de sodiu,
1/2 lingurita sare,
1 lingurita scortisoara,
1/2 lingurita nucsoara (sau 1/4 lingurita, daca nu doriti sa fie prea aromata prajitura)
1/2 lingurita ienibahar (allspice), (la fel, puneti mai putin daca vi se pare prea aromata prajitura)
1 cana lapte acru mai gros,
1 cana prune bucati, inabusite putin la foc mic (eu am pus 1 cana si jumatate si tot mi s-au parut putine),
3/4 cana nuci, bucatele.
Glazura caramel:
1/2 cana zahar,
1/4 cana lapte acru,
1 lingura light corn syrup (sau 1 lingura miere),
2 linguri unt,
1/4 lingurita bicarbonat de sodiu,
1/2 lingurita esenta de vanilie (eu am pus 1/4 lingurita pudra de vanilie Bourbon de la Pastai de vanilie).
Folositi o cana de 250 ml pentru masurarea ingredientelor.
Mod de preparare blat:
Se spala prunele, si se taie in sferturi si se pun la foc mic, pentru cateva minute. Se bate uleiul cu zaharul, se adauga ouale, cate unul, amestecand bine dupa fiecare adaugare.
Separat se cern faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea si condimentele, se amesteca si se adauga peste compozitia cu oua, alternativ cu laptele. Se pun si prunele, amestecand usor. La sfarsit se adauga si nucile.
Se toarna compozitia intr-o tava (22, 5 cm/ 32,5 cm) acoperita cu hartie de copt unsa usor. Se coace la foc potrivit timp de 35-40 minute, pana se rumeneste frumos. Dupa coacere se lasa 5 minute, dupa care se inteapa usor, din loc in loc, cu o furculita. Se toarna glazura de caramel peste prajitura inca fierbinte.
Glazura se prepara astfel: se amesteca intr-un vas toate ingredientele si se pun la foc mic, amestecand mereu, pana dau in clocot. Se mai lasa 5 minute la foc mic. Atentie, amestecati mereu, altfel spuma se umfla si iese din vas! Se toarna peste prajitura fierbinte.
Prajitura este foarte buna! Va invit sa o incercati.
Pofta buna!
foooarte apetisanta!
RăspundețiȘtergereAlina, este tare buna, crede-ma! Pentru mine este o noua descoperire.
ȘtergereCe combinatie buna.Pup!
RăspundețiȘtergereMi-a placut tare mult combinatia. Multumesc de vizita, Mihaela.
ȘtergereIntra-devar este o reteta interesanta si parfumata datorita ingredientelor aromate...super! :)
RăspundețiȘtergerePupici
Ienibaharul da un gust deosebit. Multumesc de vizita,Angela.
ȘtergereMi-ai dat o idee grozava de a folosi prunele din frigider. Delicioasa!
RăspundețiȘtergereAdevarat, este o idee grozava de a folosi prunele. Bun venit, Micky! Incantata de cunostinta!
ȘtergereFoarte bine arata prajitura! Nu am mai auzit de o astfel de combinatie, trebuie sa fie foarte delicioasa.
RăspundețiȘtergereAndi, trebuie s-o incerci, merge tare repede si se termina la fel de repede!
RăspundețiȘtergereToata ziua te indulcesti!:)
RăspundețiȘtergerePrajiturica ta este o noutate!:)
Pupici!
Foarte interesanta aceasta praji.Nu stiam ca poti pune ienibahar in prajituri, cum de altfel nu stiam ca poti crea un efect surprinzator folosind bicarbonat in prepararea unei glazurii.Super!
RăspundețiȘtergere