Pagini

vineri, 29 iunie 2012

Morcovi la cuptor


Va plac morcovii? Si chiar daca nu va plac, in combinatia aceasta sigur o sa va placa! Iata sub ce forma ii mai puteti consuma: in caserola, la cuptor...
Dupa reteta Baked Carrots din M.Country-Style Recipes, adica morcovi  fierti, taiati rondele,  prinsi intr-un sos alb cu  margarina, ceapa calita, faina, lapte si deasupra cu un strat usor crocant de pesmet, amestecat cu unt topit. Se potrivesc de minune langa o friptura si o salata acrisoara.
Ingrediente:
4 cani morcovi taiati rondele,
3 linguri margarina,
1 ceapa medie, tocata,
1/3 cana faina,
1 si 3/4 cana lapte,
1 lingurita sare,
1 lingurita zahar,
1/4 lingurita mustar uscat (sau 1 lingurita mustar),
2/3 cana branza cheddar, rasa (eu am pus cascaval clasic  Hochland),
1 si 1/2 cana pesmet (eu am pus doar 1 cana),
3 linguri unt topit.
Folositi o cana de 250 ml pentru a masura ingredientele.
Mod de preparare: Se taie morcovii rondele si se fierb timp de 15-20 minute, sa ramana un pic tari. Se scurg de apa si se pun intr-o caserola. Se caleste putin ceapa in margarina, se adauga faina, apoi laptele, sarea, zaharul si mustarul. Se rade branza si se amesteca cu morcovii in caserola. Se toarna sosul peste morcovi si  se amesteca usor. Separat se topeste untul si se amesteca cu pesmetul, se pune deasupra morcovilor, in caserola. Se pune caserola la cuptor, la foc potrivit, timp de 30-35 minute. Ies 6-8 portii.




O alta varianta ar fi sa inlocuiti sosul alb cu supa crema de celery ( sau apium, o telina cu tulpina mai carnoasa) si sa omiteti mustarul. Pastrati jumatate din cantitatea de branza si presarati deasupra in loc de pesmet. Oricum, gustul este desavarsit! Pofta buna!

joi, 28 iunie 2012

Salata de sfecla rosie


Iata o salata foarte buna care se prepara in doar cateva minute, asta daca cumparati sfecla in vid, gata fiarta, asa cum am facut eu...M-am "abatut" un pic de la cunoscuta salata de sfecla rosie cu hrean si am adaugat patrunjel verde, putina ceapa si zeama de lamaie in loc de otet.
Ingrediente:
500 g sfecla rosie, fiarta,
1-2 linguri zahar,
2 linguri ulei,
5 linguri zeama de lamaie,
2 linguri patrunjel verde, tocat,
1/4 dintr-o ceapa mica, tocata,
1/2 lingurita sare,
1/4 lingurita piper negru.
Mod de preparare: Se rade sfecla pe razatoarea mare. Se amesteca uleiul, zaharul, sarea, piperul, zeama de lamaie si se toarna peste sfecla. Se adauga patrunjelul si ceapa, se amesteca si...gata salata!
Pofta buna!

sâmbătă, 23 iunie 2012

Prajitura cu banane si cocos

Din nou o prajitura simpla si foarte buna, cu un blat gustos de banane, nuci, cocos si doar 2 oua, o crema de vanilie cu nuci si o glazura alba cu aroma de cocos, din albus, zahar pudra si  margarina. O combinatie perfecta de arome, numai buna de servit dimineata,  la o cafea! Dupa reteta Filled Banana Cake, din M. Country-Style Recipes.
Ingrediente blat:
200 g margarina,
1 si 1/2 cana zahar,
2 oua (separate albusurile de galbenusuri),
1/2 lingurita vanilie,
2 banane medii, zdrobite,
2 cani faina,
1 lingurita praf de copt,
1 lingurita bicarbonat de sodiu,
1/2 lingurita sare,
1/2 cana sana sau lapte acru,
1/2 cana nuci, bucatele,
1 cana cocos razuit.

 Crema:
1/2 cana zahar,
3 linguri faina,
1/8 lingurita sare,
1/2 cana lapte mai gras,
2 linguri unt,
1/2 cana nuci, bucatele,
1 lingurita vanilie.
Glazura:
1 albus, batut usor,
1/2 cana margarina moale,
1/2 lingurita extract de cocos,
1/2 lingurita vanilie,
2 cani zahar pudra.
 Folositi o cana de 250 ml pentru a masura ingredientele.
Mod de preparare: Bate margarina cu zaharul, adauga galbenusurile, vanilia si piureul de banane. Separat, amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul si sarea. Adauga-le la compozitia cu margarina, impreuna cu laptele acru, alternativ. Pune si nucile si la sfarsit adauga albusurile batute spuma, amestecand usor. Se toarna compozitia in 2 tavi rotunde cu diametrul de 22,5 cm(eu am avut tavi mai mici, de 20 cm, de aceea mi-a iesit blatul un pic cam inalt), unse si tapetate cu faina. Deasupra se presara nuca de cocos, razuita. Se coc la foc potrivit, timp de 35-40 min, se incearca cu scobitiarea. Se lasa sa se raceasca in tava timp de 10 min, dupa care se scoate blatul si se lasa sa se raceasca complet.
Pentru crema, se amesteca faina cu zaharul, sarea si se pun peste lapte, se adauga untul si se pun la foc mic, sa se ingroase. Se adauga nucile si vanilia si se lasa sa se raceasca.
Pentru glazura, se bate albusul, se adauga zaharul si margarina moale, extractul de cocos si vanilia. Se amesteca bine.
 Asamblare: Se aseaza primul blat, rasturnat, cu partea cu cocos in jos. Se unge cu crema de vanilie, apoi se pune cel de al doilea blat, cu partea cu cocos in sus. Se imbraca pe lateral cu glazura alba. Nu se pune glazura pe partea de deasupra.
Pofta buuuna!





miercuri, 20 iunie 2012

Cartofi in sos alb, la cuptor

 
Iata solutia pentru o zi ocupata, in care nu aveti prea mult timp la dispozitie pentru a pregati masa de pranz: straturi de cartofi, ceapa taiata fin, ardei gras verde si branza rasa, totul cuprins intr-un sos alb cu lapte si supa crema de pui sau ciuperci. Aceasta mancare poate fi pregatita cu o zi inainte, pastrata la frigider si apoi scoasa si pusa la cuptor pentru 35- 40 de minute si...gata masa!
Dupa reteta Scalloped Potatoes din Country Style-Recipes.
Ingrediente:
6-7 cartofi medii, fierti in coaja,
1 ceapa medie, taiata fin,
1/2 cana bucatele de ardei gras verde,
1/2 cana lapte,
1 cana supa crema de pui (sau ciuperci),
1 si 1/2 cana branza cheddar, rasa,
aprox. 80 g unt,
1 lingurita sare,
boia de ardei
patrunjel verde, optional.
Folositi o cana de 250 ml pentru masurarea ingredientelor. Supa crema de pui (sau ciuperci), poate fi zeama in care a fiert carnea de pui, cu putina Vegeta sau un cub Knorr, impreuna cu bucatele de carne(sau ciuperci), totul pasat(sau lasate bucati mici, dupa dorinta).
Mod de preparare: Se spala cartofii si se fierb in coaja. Se lasa sa se raceasca putin si se taie felii. Se toaca ceapa marunt, se taie ardeiul bucatele, se rada branza. Se amesteca laptele cu supa crema de pui (sau ciuperci) si untul, se pun putin pe foc, pana se topeste untul. Se unge cu unt un vas termorezistent, se aseaza un strat de cartofi, unul de ceapa si ardei, apoi branza si se repeta, pana se termina cartofii (sa nu se umple vasul prea mult, ca sa nu curga sosul in momentul fierberii). Deasupra se presara branza rasa si boia de ardei. Se coace la foc potrivit, timp de 35-40 minute.( Daca va plac cartofii mai rumeniti, mai scurgeti un pic din sos  si mai lasati la cuptor cateva minute in plus.)
Alte variante:
- in loc de supa puteti pune 2 oua batute, 1 cana smantana acrisoara si 1/4 cana pesmet;
- in loc sa taiati cartofii felii ii puteti rade pe razatoarea mare, sau sa-i taiati bucatele si sa-i amestecati cu ceapa, ardeiul si branza, pastrand putina branza pentru pus deasupra.
Pofta buna sa aveti, indiferent ce varianta ati alege!

Rulouri cu cacao si nuca macinata

 Un desert cu blat pufos, acelasi ca la Rulouri cu scortisoara si nuci, umplutura de la Cozonac cu nuci, cacao si stafide (dar cantitatea injumatatita si fara stafide) si o glazura din albus de ou, zahar pudra, vanilie si putina zeama de lamaie. Alor mei le-a placut mai mult varianta aceasta, decat reteta originala cu scortisoara si nuci. Aceea mi-a placut mie, in schimb! Cu alte cuvinte, am impacat pe toata lumea cu aceste rulouri!
Mod de preparare: Se intinde foaie patrata cu latura de 30 cm, se pune umplutura, se intinde in strat uniform, se lasa o margine neacoperita, ca sa se lipeasca bine feliile, se ruleaza strans. Se taie felii cu grosimea de 2,5 cm si se pun pe o tava acoperita cu hartie de copt. Se turtesc putin cu palma si se lasa sa creasca pana se dubleaza. Se coc la foc potrivit, timp de 10-12 minute, sau pana se rumenesc usor. Se lasa putin sa se raceasca, apoi se orneaza cu glazura de albus.
Pofta buna!

luni, 18 iunie 2012

Branzoaice cu stafide si lamaie

Le-as mai numi si..."branzoaice pentru manute mici". M-am gandit la fetele mele cand am creat aceasta reteta. Blatul este moale si pufos, ca de cozonac si umplutura dulce acrisoara, cu branza proaspata facuta in casa, stafide, vanilie si lamaie. Foarte bune! Sunt din categoria celor care dispar in mod subit, daca nu sunt pazite cu strictete!

Tort cu fructe, vanilie si ciocolata

Aceasta este o varinata largita a Tortului cu vanilie si portocale , (cantitatile sunt triplate, pentru a obtine 2 torturi cu cate 3 blaturi, cu dimensiunile de 33/23 cm), cu unele adaugiri si schimbari. Blatul este galben si pufos, insiropat cu zeama de la compotul de ananas, este umplut cu  crema de vanilie si fructe (2 compoturi de ananas, 4 portocale si 4 banane), acoperit cu o glazura catifelata din ciocolata amaruie (8 linguri de zahar si 8 linguri de apa, 4 tablete Poiana, amarui de 90 g, si  200 g unt) imbracat cu frisca (2 cutii de smantana pentru frisca de 250 g) si fulgi de migdale(80 g).
Mod de preparare: este acelasi ca la tortul cu vanilie si portocale. Spor la gatit, daca aveti ceva mai multi invitati!
 




Fasole verde "Supreme"

Este o mancare gustoasa de fasole verde intr-un sos alb cu smantana si branza, care poate fi servita ca fel principal, dar si ca garnitura. Si, unde mai pui ca, ma pot inscrie cu ea si la parada  Dulce Romanie, care se tine pe "taramul legumelor", la Addie's Veggies, pentru preparatul vegetarian ( mai bine spus  ovo-lacto-vegetarian). Din nou simplu si din nou bun!

duminică, 17 iunie 2012

Cartofi umpluti,reteta pentru dieta,cu putine calorii

Va prezint o alta varianta de a pregati cartofii, fie ei vechi sau noi. Dupa reteta Diet Stuffed Potatoes (Low Cal.), din Mennonite Counrty-Style Recipes. Adica, cartofi copti, umpluti cu un amestec de legume, verdeata si branza. Se consuma calzi, din coaja, sau cu tot cu coaja. Pentru a fi mai eficient, intrucat cartofii se lasa la copt in jur de 1 ora, si sunt doar 3, va sugerez sa ii pregatiti in acelasi timp cu un alt preparat care se coace la cuptor.
Aceasta ar fi o alta reteta cu care particip la parada Dulce Romanie gazduita luna aceasta de Andie's Veggies.

joi, 14 iunie 2012

Diferite aluaturi pentru clatite

M-am gandit sa adun la un loc mai multe retete de aluaturi pentru clatite, retete pe care le-am gasit, cu ani in urma, intr-o carte de bucate, dar nu inainte de a va prezenta Clatitele umplute cu branza dulce si stafide.

miercuri, 13 iunie 2012

Caramel Pie

 Andie de la Andie's veggie ne-a provocat luna aceasta sa pregatim un desert cu caramel, pentru parada Dulce Romanie. Iata ce reteta am gasit: Caramel Pie din Mennonite Country -Style Recepies, adica o tarta cu o foaie usor crocanta, cu zahar brun, nuci si aroma de scortisoara, umpluta cu o budinca cu gust intens de caramel si deasupra cu o bezea pufoasa.Un desert relativ simplu, dar deosebit de bun!

marți, 12 iunie 2012

Spirale cu smantana

Dupa reteta americana Sour Cream Twist, din minunata carte Mennonite Country-Style Recipes & Kitchen Secrets (din ale carei secrete as vrea sa va pot impartasi si voua pe viitor, intr-o pagina separata). Un desert usor crocant in care aroma de scortisoara, din umplutura, se imbina bine cu aroma de portocale, din glazura. Chiar se poate servi impreuna cu feliute de portocale, parerea mea...